Home / Politica si... / Afaceri / Afaceriștii chinezi, fermierii Rusiei

Afaceriștii chinezi, fermierii Rusiei

Investițiile venite din partea Chinei în agricultura Rusiei cresc, în condițiile în care terenuri arabile din regiunea estului îndepartat al ţării rămân neexploatate.

Districtul Federeal din Estul Îndepartat este o regiume cu o suprafaţă de circa două treimi din Statele Unite, cu o populație de doar 6,3 milioane de locuitori, însă cu suprafețe mari de pământ fertil. De cealaltă parte a graniței, China are 1,4 miliarde de oameni ce tânjesc după hrană și producție, care dețin companii multinaționale.  Colaborarea nu putea fi mai firească, iar investițiile ar putea crește dacă Moscova ar crea condiții propice, scrie Reuters.

Tensiunile însă există: Rusia s-a temut de investițiie chineze și de potențialul neexploatat al Estului Îndepartat încă din anii `90. Totuși, pe când țara iși facea planuri pentru prosperitate, menținea în același timp rețineri față de colaborarea cu China. Din păcate pentru Moscova, China este singura țară ce vrea sa investească.  

Drept urmare, regiunea s-a bucurat  de investiţii 9,9 miliarde în 2011, conform Biroului Federal de Statistică rus, completâtnd cele cinci procente primite de district din partea statului. Mai mult de trei pătrimi din bani au fost investiți în dezvoltarea industriei petrolului și gazului în Sakhalin, o insulă bogată în zăcăminte petroliere situată aroape de Japonia.

Acceptarea investițiilor  venite din partea țării vecine în 1980 a dus la deschiderea unei zone comerciale libere, care a atras investiții din partea a 26 de firme chineze din 2006, de la deschiderea ei. Cu toate acestea, forta de muncă este încă greu de adus peste graniță, dat fiind faptul că Moscova cere vize imigranților. Astfel, oamenii de afaceri din zona susțin ideea ca vizele să nu fie obligatorii pentru personalul calificat, şoferi și comercianți. Altfel, spun ei, Estul Îndepartat s-ar întoarce la ruină.

Lăsând deoparte aceste neajunsuri, investițiile venite din partea Chinei se înmultesc. Din acest punct de vedere, Rusia ar prefera o gamă diversificată de implicare din partea țărilor estice, dar Japonia și Coreea de Sud sunt încă rezervate în această privință.  

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *