Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Premierul Japoniei sfidează din nou vecinii din estul Asiei

Premierul Japoniei sfidează din nou vecinii din estul Asiei

download

Vizita primului ministru, Shinzo Abe, la Yasukuni, locul de comemorare al cetățenilor japonezi ce au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, a stârnit furia Chinei și Coreei de Sud. Oficialii acestor ţări consideră vizita premierului nipon drept o insultă, în contextul în care acest loc simbolizează violența Japoniei în război, scrie BBC.

Chiar dacă a primit reproșuri inclusiv din partea ambasadei SUA din Japonia, primul ministru japonez a declarat  că nu a intenționat să jignească pe nimeni. Motivul pentru care a vizitat templul a fost un simplu gest de a-i onora pe cei ce s-au sacrificat în război și să jure că nimeni nu va mai suferi din cauza unui astfel de conflict, a susţinut acesta.

Cu toate că diplomații japonezi au anunțat că vizita lui Shinzo Abe a fost o decizie independentă și că acesta nu reprezenta statul în nici un fel, oficialii chinezi și sud-coreeni spun că acțiunea acestuia a dus la deteriorarea relațiilor între state. Aceștia consideră că primul ministru a încălcat acordul nescris dintre cele trei țări, făcut in anii ’70, prin care nici un oficial de rang înalt nu avea să viziteze templul de la Yasukuni vreodată.

Motivul pentru care s-a ajuns la acest acord este faptul că, printre cei 2,5 milioane de morți ce sunt comemorați la Yasukuni se află și sute de criminali de război. Printre aceștia se numără și 14 figuri importante, criminali de război de clasa A ce au fost direct implicați în planificarea războiului. Unul din aceștia este generalul Hideki Tojo, care a fost executat în anul 1948.

Însuşi bunicul actualului premier, Nobusuke Kishi, a fost ministru al industriei în timpul unei bune perioade pe durata celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost arestat după capitularea Japoniei, însă nu a fost inculpat, ajungând ulterior să exercite şi funcţia de prim ministru.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *