Home / Politica si... / Conflict / ANALIZA ofensivei israeliene în Fâșia Gaza: După 20 de zile de la debutul ostilităților, conflictul este încă departe de final

ANALIZA ofensivei israeliene în Fâșia Gaza: După 20 de zile de la debutul ostilităților, conflictul este încă departe de final

gaza_siLa 20 de zile de la reluarea conflictului deschis dintre israelieni și palestineni și la zece zile de la debutul ofensivei terestre în Fâșia Gaza, nu există încă niciun semn că tensiunile din regiune s-ar putea aplana în curând. Încercările făcute la nivel diplomatic nu și-au dovedit până acum eficiența, de vreme ce fiecare parte implicată în conflict devine din ce în ce mai înverșunată, după fiecare atac al inamicului. Toate acestea, în condițiile în care numărul victimelor din rândul civililor crește de la o zi la alta.

Armistițiu eșuat

După aproape trei săptămâni de bombardamente, armistițiul fragil care părea că este respectat în Fâșia Gaza, a eșuat. În cursul zilei de luni, operațiunile militare au fost reluate, deși musulmanii au sărbătorit pe 28 iulie Eid al-Fitr, ziua care marchează sfârșitul Ramadanului. Astfel, o rachetă a atins, în cursul după-amiezii, spitalul Dar-Al-Shifa din orașul Gaza. Armata israeliană a negat că s-ar afla în spatele acestui atac, susținând că este vorba despre ”lansări ratate ale unor rachete ale teroriștilor din Gaza”, informează Le Monde.

Atacul, vizând o zonă în care se află civili, vine după un altul de pe 24 iulie, când a fost bombardat un adăpost dintr-o școală administrată de reprezentanți ai ONU. Femei, copii, dar și angajați ai Națiunilor Unite s-au numărat printre victimele acestui atentat.

Temeri pentru securitatea zborurilor civile

Și militanții Hamas au țintit în ultima săptămână zone intens populate ale statului evreu. Astfel, o rachetă lansată din enclava palestiniană a ajuns la doar câțiva kilometri de aeroportul internațional Ben-Gourion din Tel-Aviv. Imediat, marile companii aeriene occidentale au decis să-și suspende zborurile având ca destinație metropola israeliană din rațiuni ce țin de securitate. În contextul marcat de tragedia aviatică din estul Ucrainei, petrecută cu doar câteva zile înainte, astfel de măsuri nu sunt surprinzătoare, cu toate că militanții Hamas sau cei din alte grupuri palestiniene nu au folosit până acum rachete de tipul celei care a doborât avionul Malaysia Airlines.

Peste 1000 de victime

Cum o soluție unanim acceptată nu se întrevede la orizont, iar numărul victimelor crește alarmant, în noaptea de 27 spre 28 iulie a avut loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care a adoptat o declarație comună cerând  ”încetarea imediată și necondiționată a focului”. Întocmită de Iordania, declarația ”solicită tuturor părților să accepte și să aplice integral încetarea focului din rațiuni umanitare, în perioada sărbătorii Eid al-Fitr și după aceasta” și ”invită părțile să depună eforturi pentru a obține un armistițiu durabil și pe deplin respectat, bazat pe inițiativa Egiptului”, transmite Reuters.

Eforturile diplomatice depuse până acum de secretarul de stat american, John Kerry, nu au dat prea multe roade, Israelul și gruparea Hamas punând condiții ce par uneori de-a dreptul ireconciliabile.

Prin ofensiva din Fâșia Gaza, Isarelul încearcă să oprească tirurile de rachete din enclava palestinană și să distrugă o rețea de tuneluri secrete care traversează frontiera. De partea sa, Hamasul cere ridicarea blocadei israeliano-egiptene din Gaza.

De la începutul ostilităților, pe 8 iulie, cel puțin 1.044 de palestinieni au fost uciși, iar 6.200 răniți, potrivit cifrelor publicate de serviciile palestiniene și citate de Le Monde. Însă bilanțul victimelor crește nu doar pe măsură ce bombardamentele se intensifică, ci și odată cu descoperirea corpurilor neînsuflețite dintre dărâmături. În plus, conform datelor Națiunilor Unite 215.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza conflictului și peste 170.000 s-au refugiat într-unul dintre centrele administrate de ONU. De partea sa, Isaraelul a pierdut 43 de soldați și trei civili.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *