Home / Politica si... / Conflict / ONU: ”Mai mulți copii decât militanți au murit în Fâșia Gaza”. Israelul acuză Hamas că îi folosește pe civili drept scuturi umane

ONU: ”Mai mulți copii decât militanți au murit în Fâșia Gaza”. Israelul acuză Hamas că îi folosește pe civili drept scuturi umane

downloadOfensiva israeliană din Fâșia Gaza a făcut mai multe victime în rândul copiilor decât în cel al militanților palestinieni, a anunțat comisarul ONU pentru drepturile omului (UNHRC), Navi Pillay, avertizând că angajamentul Israelului de a proteja populația civilă nu s-a materializat, informează The Telegraph și BBC pe marginea acestui subiect.

Peste 700 de palestinieni și 31 de israelieni au fost uciși de la izbucnirea conflictului pe 8 iulie. Conform statisticilor Națiunilor Unite, 77% dintre aceștia sunt civili, care au sfârșit neavând sufieciente locuri de adăpost (44% din suprafața Fâșiei Gaza a fost declarată zonă de război de către armata israeliană). Pentru a supraviețui, familiile sunt nevoite să ia decizii dureroase: mamele și fiii se separă de tați și fiice ca să crească șansele ca măcar o parte a familiei să rămână în viață după încetarea focurilor. Ministrul de justiție israelian, Tzipi Livni a declarat: „Israelul acționează conform principiilor dreptului internațional. Este de regretat că atât de mulți civili au fost uciși, dar atunci când noi îi avertizăm să părăsească zona, iar Hamas le cere să rămână, nu are ce altceva să se întâmple.” Același ministru a mărturisit că ONU este părtinitor și că acționează împotriva Israelului, citează Reuters.

Ceea ce este și mai dramatic este că din numărul total de victime, 155 sunt copii, iar organizația mondială Salvați Copiii a declarat că o treime dintre cei răniți au vârste sub 18 ani. Marți, un atac aerian israelian asupra Turnului Salam din Gaza City a distrus șase etaje ale clădirii și a ucis 11 persoane, printre care și Ibrahim Al-Kilani, profesor universitar, soția și cei cinci copii ai săi. Cu toții se refugiaseră din Shejaiya, unde 70 de oameni au murit în timpul celui mai mare bombardament din cadrul acestui schimb de forțe, ce a avut loc duminică. Presa și canalele online au reacționat imediat la calamitățile petrecute în cadrul acestui conflict, arătând lumii întregi fotografii cu copii mutilați sau cadavre dezmembrate împrăștiate printre ruinele clădirilor bombardate. 

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat: „Noi nu intenționăm să facem victime de război în rândul civililor, totul se întmplă din cauza grupării Hamas. Ei sunt cei care își depozitează armamentul în zonele destinate civililor și tot de acolo lansează și rachete.” Înaintea bombardării unei clădiri, Israelul îi avertizează pe locuitori să își părăsească locuințele, așa cum s-a întâmplat cu un bloc de locuințe din Gaza City, toate cele 200 de persoane aflate acolo reușind să scape tefere înainte ca acesta să fie aruncat în aer. În schimb, spre deosebire de alte războaie, palestinienii sunt izolați în Fâșia Gaza, neavând voie să părăsească teritoriul înconjurat de un gard de securitate. 

Între timp, secretarul de stat american, John Kerry, a aterizat miercuri în Israel, cu scopul de a negocia un armistițiu. La scurt timp după sosire a declarat: „Am făcut cu siguranță câțiva pași înainte, însă mai sunt multe de făcut”, citează BBC. Kerry a aterizat pe aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, în ciuda restricției de 24 de ore impuse aeronavelor americane de a circula în zonă. Mai multe companii aeriene europene și-au anulat zborurile către Israel după ce o bombă a explodat în apropiere de aeroport.

Încercările de a negocia încetarea focurilor de armă care s-au desfășurat în Cairo au părut să progreseze. Se crede că Hamas și autoritățile palestiniene au discutat despre o încetare a conflictului pentru cinci zile, în timpul cărora să se discute despre slăbirea blocadei israelo-egiptene a Fâșiei Gaza. Hamas însă nu a dat un răspuns decisiv privind această chestiune. Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite, speră și crede că acest conflict se va termina în curând. După o întâlnire cu John Kerry, ce a avut loc luni în Cairo, acesta s-a îndreptat spre Ierusalim și Cisiordania pentru a discuta cu liderii israelieni și palestinieni.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *