Home / Politica si... / Drepturi / Elveţia, obligată să jongleze cu legislaţia pentru a salva relaţia cu UE după referendumul pe tema migraţiei

Elveţia, obligată să jongleze cu legislaţia pentru a salva relaţia cu UE după referendumul pe tema migraţiei

Decizia Elveţiei de a impune cote de migraţie în Elveţia cetăţenilor Uniunii Europene a fost criticată aspru de Comisia Europeană, dar a fost primită cu urale de euroscepticii europeni, scrie Reuters.

În urmă cu cincisprezece ani, Elveţia semna cu Uniunea Europeană un acord de liberă mişcare a persoanelor cu cetăţenie a statelor membre Uniunii Europene, dar, prin referendumul din 9 februarie, o majoritate la limită a votaţilor elveţieni a sprijinit introducerea cotelor de migraţie.

Referendumul elveţian a fost criticat de Comisia Europeană, care, printr-un comunicat oficial, a declarat că Elveţia a încălcat principiul european al liberii circulaţiei al persoanelor. Hannes Swoboda, liderul Alianţei Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din cadrul Parlamentului European, a declarat că Elveţia nu ar trebui să se mai bucure de avantajele relaţiei cu Uniunea Europeană, dacă “alege ce îşi doreşte” din relaţiile cu Europa.

Cu doar trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, dreapta elveţiană a reuşit să bucure euroscepticii europeni care sunt pe un trend ascendent în sondajele de opinie din ţările europene. Euroscepticismul a ajuns, din cauza recesiunii mondiale, pe un trend favorabil, forţând multe partide europene să îşi regândească strategiile electorale.

David Cameron, premierul britanic, a susţinut ideea unui referendum care să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană, iar acţiunea elveţienilor poate deveni un imbold pentru euroscpeticii britanici. Conform legilor elveţiene, guvernul este obligat ca în următorii trei ani să creeze legislaţia necesară care să confirme votul alegătorilor, aflându-se astfel în poziţia ingrată de a promulga o legislaţie pe care mulţi, inclusiv mediul de afaceri şi mediul politic, o consideră o lovitură considerabilă intereselor economice elveţiene.

Simonetta Sommaruga, ministrul elveţian al Justiţiei, a declarat că această mişcare “va avea consecinţe vaste în societatea elveţiană.” Aproximativ optzeci de mii de persoane se stabilesc în Elveţia în fiecare an, iar în jur de patru sute de mii de elveţieni trăiesc în Uniunea Europeană, un număr considerabil având dublă cetăţenie, în timp ce un milion de cetăţeni europeni locuiesc în Elveţia. Renegocierea acordurilor UE-Elveţia îi va afecta pe aceştia din urmă, dar va afecta şi economia Elveţiei, una strâns legată de economia europeană. În anul 2012, Elveţia reprezenta a treia piaţă de export pentru Uniune şi al patrulea partener major pentru import al UE.

Despre Traian Ionescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *