Home / Uncategorized / Conflict diplomatic în Oceania după intrarea unei baleniere japoneze în apele Noii Zeelande

Conflict diplomatic în Oceania după intrarea unei baleniere japoneze în apele Noii Zeelande

O navă aparţinând flotei balanieră a Japoniei a întrat în zona economică exclusivă aparţinând Noii Zeelande, provocând reacţii vehemente din partea oficialităţilor statului, precizează BBC News.

Incidentul s-a petrecut sătămâna trecută şi a fost aspru sancţionat de către diplomaţii Noii Zeelande. Un oficial japonez a declarat că, în conformitate cu legea internaţională, nava japoneză avea dreptul să intre în această zonă deoarece se apăra de nava Sea Shepherd, navă a activiştilor împotriva vânatorii de balene.

Nava Shonan Maru nu a intrat în apele teritoriale, ci doar în zona exculsivă economică a Noii Zeelande, această zonă fiind la o distanţă între 12 mile nautice şi 200 de mile nautice de coastă. Totuşi, Murray McCully, Ministrul Afacerilor Externe al Noii Zeelande, a avut întrevederi cu oficiali japonezi şi şi-a transmis nemulţumirea faţă de decizia navei japoneze de a încălca zona economică a Noii Zeelande. Vânătoarea de balene în scop comercial este interzisă, dar Japonia prinde annual în jur de o mie de balene în scopuri ştiinţifice, o acţiune intens criticată ca fiind o mascare a scopului comercial japonez.

Despre Traian Ionescu

Vezi și

Statele Unite se împotrivește planurilor UE pentru ”Schengen Cloud”

Statele Unite a criticat propunerile de elaborare a unei retele europene de comunicare pentru a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *