Home / Politica si... / Afaceri / Dosarul nuclear, mărul discordiei între preşedintele Rouhani şi Garda Revoluţionară din Iran

Dosarul nuclear, mărul discordiei între preşedintele Rouhani şi Garda Revoluţionară din Iran

HassanRouhani_2634822b

Un material de presă al agenţiei semi-oficiale iraniene Fars, care ar fi putut trece cu uşurinţă neobservat, ar putea ilustra tensiunile dintre preşedintele Hassan Rouhani, al cărui mandat a început în luna august a anului trecut, şi Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC), organizaţia însărcinată cu apărarea revoluţiei islamice din 1979, scrie Reuters.

Astfel, în materialul respectiv, ministrul drumurilor şi dezvoltării urbane din Iran preciza că nu există un contract semnat cu compania Khatam al Anbia pentru finalizarea unei autostrăzi care se întinde la nord de capitala Teheran. Două aspecte au atras atenţia, potrivit Reuters, în acest caz: Khatam al Anbia este una dintre cele mai importante companii controlate de Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice, iar cu doar trei zile înainte, şeful companiei, Ebadollah Abdulahi, declara declara că există un contract semnat pentru respectivul proiect.

Articolul, pubicat în luna din decembrie, reprezintă un semnal că președintele Hassan Rouhani își folosește momentul politic favorabil prin reluarea relaţiilor cu Occidentul, pentru a scădea influența economică a Gărzilor Revoluționare Islamice. Comandanții Gărzilor au criticat discuțiile despre acest program, dar au fost mai tăcuți din cauza intereselor lor economice.

Generalul- major Mohammad Ali Jafari a subliniat, într-un discurs ţinut în decembrie, că guvernul predecesorului lui Rouhani, condus de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, a insistat ca IRGC să se implice în economie. Acesta a criticat aspru negocierile în privința energiei nucleare, subliniind că Iranul a pierdut multe și a câștigat puține lucruri din cauza lui Rouhani.

Mohsen Sazegara, unul din membrii fondatori a IRGC, care trăiește în prezent în Statele Unite ale Americii, a răspuns afirmaţiilor lui Jafari: ,, Era de așteptat ca IRGC să aibă o reacție rece și dură. Asta se întâmplă din cauză că ei se cred conducători. Ceea ce e și mai important este că ei nu sunt fericiți că nu mai au acces la petrol, energie și proiecte pentru construirea de drumuri. De asemenea, și-au arătat nemulțumirea în multe feluri.”

Înţelegerea interimară cu statele occidentale privind dosarul nuclear al Iranului amenință baza ideologică a puterii Gărzilor, organizație care a fost înființată pentru a contrabalansa armata și a proteja revoluția islamică din 1979. Programul nuclear, pe care comandanții IRGC-ului îl consideră o sursă a mândriei naționale, este oprit din cauza sancțiunilor și reluării relațiilor diplomatice cu cel mai mare dușman al lor, Statele Unite.

Câțiva comandanți cu funcţii înalte ai IRGC-ului au scos în evidență faptul că oprirea îmbogățirii uraniului ar fi o pantă alunecoasă către dezbinarea programului nuclear al țării, despre care liderii din Occident se tem că are scopuri militare. Comandanții IRGC-ului și oficialii seniori ai guvernului iranian susțin că programul nuclear este unul civil. Ei declară că îmbogățirea, un subiect controversat în discuțiile purtate cu SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania, este necesară din perspective medicale și energetice.

Însă, dacă preşedintele Rouhani insistă prea mult pe negocierile care au început din această lună pe un termen mai lung, liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei ar putea să îşi retragă sprijinul pentru acest proiect, fapt care ar putea să îi lase pe inflexibilii conducători ai Gărzilor Revoluţionale să ia măsuri.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *