Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / China și Taiwan au purtat primele discuții oficiale din 1949

China și Taiwan au purtat primele discuții oficiale din 1949

9a7a2647ebac7f054b0f6a706700dfabChina și Taiwan au început primele discuții la nivel oficial, de la încheierea războiului civil chinez, în 1949. Ministrul Afacerilor Interne din Taiwan, Wang Yu-chi, și ministrul adjunct de externe al Chinei, Zhang Zhijun au reprezentat cele două state, potrivit Reuters.

Aceştia au fost de acord în urmă cu o săptămână să poarte o serie de discuţii de importanță istorică pentru a stabili cât mai repede posibil birouri reprezentative, chiar dacă subiecte politice sensibile, precum un tratat oficial de pace, nu au intrat în discuție.

Potrivit BBC, relaţiile dintre China şi Taiwan au fost reglementate în cadrul unor discuţii purtate de organizații cvasi-oficiale. China consideră Taiwanul ca parte din teritoriul său și nu a eliminat niciodată folosirea forței pentru a aduce insula sub conducerea Beijungului. Pe de altă parte, Taiwan încă se denumeşte drept Republica Populară Chineză şi se consideră suveranul întregului teritoriu chinez, chiar dacă nu insistă asupra acestor pretenţii. Însă legăturile economice dintre China şi Taiwan au crescut mult în ultimii ani, odată cu alegerea președintelui Taiwan-ului, Ma Ying-jeou, în 2008.

Wang Yu-chi a descris întâlnirea acestuia cu Zhang, din orașul din estul Chinei, Nanjing, ca pe ,,o ocazie neimaginabilă în ultimii ani”, așa cum a raportat postul oficial de știri al Chinei, Xinhua. „Să putem sta de vorbă este o ocazie bună, luând în considerare faptul că cele două părți au fost odată în război,” a adăugat Wang. ,,Trebuie să avem ceva imaginație dacă (vrem să) rezolvăm câteva conflicte, nu doar pentru întâlnire, ci pentru o viitoare dezvoltare a ambelor strâmtori,”, a declarat la rândul său, vice-ministrul de externe chinez, Zhang Zhijun.

Orașul Nanjing, unde a avut loc întânirea, are o semnificație emoțională și istorică pentru ambele părți, în special pentru Partidul Național al Taiwan-ului, care odată conducea China. În sala de ședință, nu au fost puse steaguri și în emblemele oficialilor nu le-au fost scrise titlurile pentru a evita subiectele delicate istorice.

În spatele zâmbetelor și amabilității, tensiunea încă rămâne: Zhang a subliniat că China nu va susține independența Taiwan-ului, fiind considerată capătul liniei pe care Taipei nu are voie să o depășească. „Baza politică pentru dezvoltarea pașnică a relațiilor dintre cele două entităţi de-o parte şi de alta a strâmtorii (care separă China de Taiwan – n.r.) este de a se opune independenței Taiwanului,” a anunțat acesta.

Negociatorii din Taiwan vor propune alegerea reprezentanțiilor permanente pe teritoriile fiecăruia. Dar ei vor face față presiunii de a discuta despre libertatea presei după ce Beijing a refuzat acreditarea multor mijloace de comunicare. ,,Libertatea presei are o valoare universală,” a declarat Consiliul Afacerilor Interne din Taiwan. Corespondenții BBC susţin că negociatorii Beijing-ului se vor axa pe o colaborare economică mult mai apropiată, pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor politice.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *