Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 10 aprilie

Azi, dar candva – 10 aprilie

10 apr 1847 – S-a nascut Joseph Pulitzer, jurnalist si editor american de origine maghiara, fondatorul Premiului Pulitzer. A emigrat in SUA in 1864 pentru a lupta in Razboiul Civil American. Dupa razboi a devenit reporter si apoi proprietar al unor ziare: “World” in 1883 si “Evening World” in 1887. A influentat forma ziarului modern prin combinarea expunerilor de coruptie politica si a reportajului de investigatie cu secvente publicitare, cu publicitatea independenta si cu senzationalul. Prin testament a fondat Premiul Pulitzer care se acorda jurnalistilor americani incepand cu anul 1917. Numarul si categoriile premiilor au variat de-a lungul timpului. Astazi, acestea sunt acordate anual, in fiecare luna mai, incluzand 14 premii pentru jurnalistica, 6 pentru literatura, unul pentru muzica si burse de studiu. Premiatului i se acorda si suma de 10.000 $. In lumea jurnalistilor, Pulitzer-ul este echivalat cu Premiul Nobel acordat cercetatorilor sau cu Premiul Oscar din cinematografie.

10 apr 1992 – A decedat Peter Dennis Mitchell, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1978.

10 apr 1954 – A decedat Auguste Lumiere, inventator francez. Impreuna cu fratele sau, Louis, a lucrat la imbunatatirea kinetoscopului lui Thomas Alva Edisons. In 1895 au brevetat combinatia de aparat de filmat si proiector – cinematograful. Pelicula lor, “Muncitori parasind uzinele Lumiere”, prezentat contra cost unui public parizian in 1895, este considerat primul film. Au creat primele jurnale de stiri, trimitand echipe in toata lumea, pentru a filma materiale noi. Fratii Lumiere au realizat, de asemenea, inovatii fundamentale in industria fotografiei color.

10 apr 1927 – S-a nascut Marshall Warren Nirenberg, biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1968 impreuna cu Robert William Holley si Har Gobind Khorana.

10 apr 1925 – Francis Scott Key Fitzgerald publica “Marele Gatsby”.

10 apr 1916 – Are loc primul turneu profesionist de golf.

10 apr 1912 – Celebrul pachebot Titanic porneste din Southampton (Anglia) cu destinatia New York (SUA).

10 apr 1887 – S-a nascut Bernardo Alberto Houssay, medic argentinian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1947 impreuna cu Carl Ferdinand Cori si Gerty Cori.

10 apr 1839 – S-a nascut Majestatea Sa Carol I, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (nume real: Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen). A fost chemat la succesiunea Principatelor Unite dupa detronarea lui Alexandru Ioan Cuza si confirmat prin referendum la 10 mai 1866. Sub domnia sa de 48 ani, cea mai lunga din istoria tarii, Romania si-a cucerit independenta de stat (Razboiul de Independenta: 1877-1878), a devenit monarhie constitutionala, punandu-se bazele statului roman modern. Pe plan intern, Carol I a cultivat un climat de ordine, disciplina si rigoare, aratand preocupare pentru dezvoltarea invatamantului si a culturii. A cautat sa se impuna printr-o viata personala exemplara, prin exactitate si corectitudine. Casatorit cu Elisabeta de Wied (poeta Carmen Sylva), fara descendenti, a fost urmat la tron de nepotul sau, Ferdinand.

10 apr 1813 – A decedat italianul Joseph-Louis Lagrange, considerat a fi cel mai mare matematician al secolului XVIII.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *