Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 30 octombrie

Azi, dar candva – 30 octombrie

30 oct 2009 – A decedat Claude Lévi-Strauss, antropolog francez de origine belgiana, cel mai important teoretician al structuralismului etnologic. A fost membru al Academiei Franceze. Opera sa reprezinta un efort de a identifica structurile universale ale mintii, reflectate in mituri, simboluri culturale si organizare sociala. Printre principalele sale lucrari se numara: “Structurile elementare ale rudeniei” (“Structures élémentaires de la parenté”) in 1949, “Tropice triste” (“Tristes Tropiques”) in 1955, “Antropologia structurala” (“Anthropologie structurale”) in 1958 si opera in patru volume “Mitologice” (“Mythologiques”) intre 1946-1971.

30 oct 1975 – A decedat germanul Gustav Ludwig Hertz, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1925 gratie rolului sau in demonstrarea teoriei ciocnirilor intre electroni si atomi.

30 oct 1910 – A decedat Jean Henry Dunant, filantrop elvetian, fondatorul Crucii Rosii si Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1901 impreuna cu Frédéric Passy. In 1862 a propus infiintarea serviciilor voluntare de asistenta sociala in toate tarile si incheierea unui acord international pentru ranitii de razboi. La 17 februarie 1863 a fondat Crucea Rosie.

30 oct 1885 – S-a nascut Ezra Weston Loomis Pound, poet american, reprezentant de marca al modernismului literar al secolului XX. In scurt timp s-a impus drept un lider al imagismului si a avut o influenta covarsitoare in lirica anglo-americana, ajutand la promovarea unor scriitori precum James Joyce, Ernest Hemingway, William Butler Yeats, Robert Frost, D.H.Lawrence si T.S.Eliot, caruia i-a editat in mod stralucit poemul “Taramul pierdut” (”he Waste Land”). Dupa Primul Razboi Mondial, a publicat doua dintre cele mai importante poeme ale sale: “Omagiu lui Sextus Propertius” (“Homage to Sextus Propertius”) in 1919 si “Hugh Selwyn Mauberley” in 1920.

Paul Valery30 oct 1871 – S-a nascut Paul Ambroise Valery, poet, eseist si critic francez, reprezentant al simbolismului tardiv in literatura franceza. In perioada 1888-1891 a scris numeroase poeme, unele publicate in reviste ale miscarii simboliste, devenind un personaj public proeminent. Si-a revizuit scrierile din tinerete in vederea crearii celui mai mare poem al sau intitulat “Tanara parca” (“La jeune parque”) in 1917. Acesta a fost urmat “Album de versuri vechi” (“Album des vers anciens”) in 1920 si de “Farmece si poeme” (“Charmes ou poems”) in 1922, volum ce contine si “Cimitirul marin” (“Le cimitiere marin”), poem care l-a consacrat drept cel mai mare poet francez din vremea sa. Lucrarile sale sunt, in general, variatiuni pe tema luptei dintre tendinta spre contemplatie si dorinta de actiune care se da in constiinta umana.

30 oct 1858 – S-a nascut Duiliu Zamfirescu, scriitor si diplomat roman, membru si vicepresedinte al Academiei Romane. A scris versuri, proza scurta si piese de teatru, dar cea mai importanta contributie a sa la literature romana o reprezinta romanele sale din “Ciclul Comanestenilor”, primul din literatura romana, impartit in cinci parti: “Viata la tara”, “Tanase Scatiu”, “In razboi”, “Indreptari”, “Anna” si “Ceea ce nu se poate”. Cele cinci volume ne ofera imaginea complexa a societatii romanesti de la finele veacului al XIX-lea.

30 oct 1823 – A decedat britanicul Edmund Cartwright, inventatorul razboiului de tesut industrial.

30 oct 1735 – S-a nascut John Adams, primul vicepresedinte (1789 – 1797) si al doilea presedinte al Statelor Unite ale Americii ( 1797 – 1801).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *