Home / Politica si... / Conflict / Ministrul sirian de externe, veteranul Walid al-Moallem, a încetat din viață

Ministrul sirian de externe, veteranul Walid al-Moallem, a încetat din viață

Ministrul de externe al Siriei, Walid al-Moallem, un diplomat de carieră, fost ambasador al Siriei în România și un aliat loial al președintelui Bashar al-Assad pe durata războiului civil izbucnit în 2011, a încetat din viață, potrivit postului public TV sirian, citat de Al Jazeera.

Anunțul autorităților nu a făcut referire la cauzele decesului, însă era cunoscut că al-Moallem, în vârstă de 79 de ani suferea de probleme cardiace, iar starea sa de sănătate era una precară. Potrivit unor surse guvernamentale, adjunctul său, Faisal Mekdad, îi va succeda în funcția de ministru de externe al Siriei.

Cariera lui al-Moallem, un veteran al diplomației siriene, s-a întins pe durata a peste 5 decenii, începând în anii 60, odată cu deschiderea misiunii diplomatice a Damascului în Tanzania. Ulterior, al-Moallem a lucrat la consulatul sirian din orașul saudit Jeddah, în 1966, iar un an mai târziu s-a mutat la ambasada Siriei din Spania. În 1972 a fost numit ambasador al Siriei la Londra, pentru ca timp de 5 ani, din 1975, acesta să conduca ambasada Siriei din România. Ulterior, s-a întors la Damasc pentru a îndeplini roluri în cadrul ministerului de externe de la Damasc, a fost numit ambasador în Statele Unite ale Americii, iar din 2006 a ocupat funcția de ministru de externe, fiind numit ulterior și în postul de vicepremier.

Pe durata mandatului său ca șef al diplomației siriene, al-Moallem s-a remarcat drept un apărător feroce al intereselor președintelui Bashar al-Assad, în tentativa acestuia de a reprima violent protestele izbucnite în primăvara lui 2011, care au condus la războiul civil în care autoritățile de la Damasc continuă să se lupte cu forțele de opoziție.

Din poziția deținută în cadrul Guvernului, diplomatul sirian a efectuat numeroase vizite în Rusia și Iran, pentru a obține sprijinul celor doi aliați strategici ai Siriei împotriva rebelilor care obținuseră controlul unor teritorii însemnate. Eforturile lui al-Moallem au dat rezultate pentru regimul Assad, care a reușit prin implicarea celor două forțe militare aliate să recapete controlul asupra aproape a tuturor teritoriilor pierdute inițial în fața rebelilor.

Chiar dacă a fost primul oficial sirian care, în 2014, s-a întâlnit cu reprezentanți ai forțelor de opoziție, al-Moallem nu a putut facilita încheierea unui acord de pace, iar războiul civil din Siria, care a provocat deja moartea a sute de mii de civili și dislocarea altor câteva milioane, continuă și în prezent.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …