Home / GeopoliticALL / Discuţii reluate între marile puteri și Iran asupra programului nuclear al Teheranului

Discuţii reluate între marile puteri și Iran asupra programului nuclear al Teheranului

iranIranul, împreună cu șase mari puteri mondiale sunt foarte aproape de a ajunge la un acord după trei luni de negocieri, pentru a reduce activitatea nucleară a Teheranului și a încheia ani de conflicte care ar fi putut conduce la declanșarea unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale, informează Reuters.

După multe negocieri și compromisuri, Iranul pe de-o parte și Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franța, Anglia și Germania de cealaltă parte au ajuns la un consens în elaborarea unor soluții care să prevină eventuale escaladări ale situației din Orient. Astfel, Iranul a acceptat reducerea combustibilului nuclear în schimbul anulării sancțiunilor ce i-au fost impuse și care au împiedicat dezvoltarea economiei iraniene.

Un oficial prezent la discuții a declarat că “s-au făcut progrese dar toate piesele trebuie să se potrivească.” SUA și celelalte țări occidentale au atras atenția asupra discrepanțelor față de Iran, nefiind foarte optimiste asupra acordului final. “Ne-am petrecut ultimele două rânduri de negocieri punând toate problemele pe masă, găsind punctele ce ne leagă dar și cele care ne despart. Există foarte multe diferențe.”

Pentru a se ajunge la semnarea unui pact, cele șase puteri occidentale au propus Iranului să reducă drastic cantitatea de uraniu îmbogățit pentru a se elimina riscul realizării bombelor atomice, în timp ce sancțiunile din domeniul petrolului pe care se bazează întreaga economie iraniană vor fi șterse până cel târziu 20 iulie.

În contextul acestor negocieri, Israel, singura țară din acea zonă deținătoare a bombei atomice, a amenințat că va ataca instalațiile nucleare ale Iranului, dacă va considera că diplomația este inutilă. Obama, de asemenea, nu a negat posibilitatea unei intervenții militare. Teheran a negat că are aspirații de a realiza arme nucleare, dorind să folosească energia atomică într-un mod pașnic.

Pentru realizarea bombei atomice sunt necesare mașinării centrifuge care produc uraniu îmbogățit, ingredientul esențial al bombei. Iran are aproximativ 10.000 de astfel de centrifuge, iar țările vestice vor diminuarea lor la câteva sute, fapt inacceptabil de către Republica Islamică.

Din punct de vedere politic, conservatorii americani și iranieni, precum și apropierea alegerilor pentru Congres, pot amâna luarea unei decizii. Diferențele de opinie din America sunt legate de preocupările cu privire la Israel, care poate strica planurile.

“Noi nu suntem împotriva unor soluții diplomatice. Dar trebuie să fie o soluție serioasă și cuprinzătoare. O soluție de încredere”, a declarat Yuval Steinitz, ministrul israelian pentru probleme nucleare. “Iranului nu ar trebui să-i fie interzisă doar producerea bombei, ci și mijloacele de realizare.”

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *