Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Mişcări violente de amploare împotriva Chinei în Vietnam

Mişcări violente de amploare împotriva Chinei în Vietnam

download (2)Milioane de vietnamezi s-au manifestat violent în plină stradă şi au incendiat fabricile străine unde lucrau persoane de alte naţionalităţi în zonele industriale din sudul ţării ca reacţie împotriva instalării de către China a unei platforme petroliere într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud,  potrivit declaraţiilor oficiale, preluate de Reuters. Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor din ultimele zile, precizează aceeaşi sursă.

Fotografiile postate pe site-urile de socializare şi pe bloguri, surprinse în urma acestor conflicte, au surpins containere de transport maritim înnegrite de fum, ferestre sparte şi mai multe vehicule arse şi  răsturnate. Câteva întreprinderi taiwaneze au scris mesaje pe străzi şi în dreptul porţilor, mentionând că ei sunt de partea vietnamezilor, cu scopul de a se diferenţia de fabricile chineze. Acţiunile de violență de marți, consemnate ca fiind una dintre cele mai grave confuntări în relațiile chino-vietnameze, deoarece aceştia au mai purtat un război de frontieră scurt în 1979, par să fi fost suportate de firmele din Taiwan situate în provinciile Binh Duong şi Dong Nai, care au fost confundate cu cele chineze.

“Mă tem că un capitol întunecat în relațiile chino-vietnameză este acum în curs de scriere”, a declarat Ian Storey, un expert în Marea Chinei de Sud, al Institutul de Studii din Singapore al Asiei de Sud-Est. “Întrucât China doreşte să păstreze acea platformă de foraj petrolier până în luna august, aceste proteste ar putea marca doar începutul unui nou conflict.”

Tran Van Nam, vicepreşedinte al Comitetului Poporului din Binh Duong susţine că muncitorii au demarat proteste paşnice în cursul zilei de marţi, dar odată cu creşterea numărului protestatarilor la 20.000, au apărut şi actiunile violente. Acesta susţine că portile fabricilor au fost distruse şi 15 dintre acestea incendiate.

Pagubele au fost estimate la cateva milioane de dolari, a declarat Nam printr-un interviu acordat telefonic. “Sfatul nostru este ca toată lumea să se liniştească, să încerce să lase deoparte aceste acţiuni violente şi să aibă încredere în conducerea partidului şi a statului.”

F.Y. Hong, preşedinte al fabricii taiwaneze Formosa Corp, una din companiile atacate, a declarat că aproximativ 300 de protestatari au furat televizoare, computere şi obiecte personale ale lucrătorilor. “Din cauza numărului redus de agenţi de poliţie, prădătorii au fost de neoprit. Această situaţie părea că se petrece într-o ţară unde autorităţile nu sunt în măsura să protejeze cetăţenii”, a declarat Hong.

Reprezentanţii firmei malaeziene ce se ocupa cu prelucarea mobilierului, Latitude Tree Holdings Bhd, susţin că proprietatea lor a fost jefuită, muncitorii fiind obligaţi să lase toate uneltele. Acestia nu ştiu când vor putea relua activitaţile în firmă. “Toată lumea este îngrozită”, spune Serena Liu, președinte al Camerei de Comerț al Taiwan-ului din Vietnam. “Câteva persoane au încercat să fugă din Binh Duong, dar protestatarii au blocat toate drumrile.”

Un agent al politiei a susţinut că numărul celor care au fost arestaţi este de aproximativ 200 de persoane. “Noi lucrăm în aceeaşi provincie, dar în alte zone, cu toate acestea niciodata nu am avut de a face cu o situaţie similară.” Un purtător de cuvânt al ministerului de externe din Singapore, a susţinut premisele ale unora dintre companiile străine care au fost distruse şi incendiate în parcul industrial din Binh Duong. Statele Unite ale Americii au declarat ca vor monotoriza îndeaproape evenimentele din Vietnam şi a cerut o mobilizare urgentă a tuturor partidelor politice implicate. Ministerul de Externe din Taiwan a purtat negocieri cu autoritătile Vietnameze pentru a asigura protecţia cetatenilor.

Storey susţine că guvernanţii Vietnamului se află acum sub presiune să răspundă pentru evenimentele întamplate, altfel ei riscă un conflict ce va fi purtat pe mare, care cu siguranţă nu le va aduce o victorie. Zeci de nave din ambele țări se afla acum poziţionate în jurul platformei de petrol, iar cele două părți s-au acuzat reciproc de coliziuni intenționate, acest lucru făcând şi mai proeminent riscul unei confruntări deschise.

Maestrul colonial al Frantei în Vietnam, a propus “cea mai mare reţinere” a tuturor părţilor pentru a dezamorsa tensiunile teritoriale. De la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Hua Chunying, a declarat reporterilor că statul chinez a fost cu adevărat preocupat de aceste conflicte, tocmai de aceea ei au protestat chiar în faţă ambasadorului din Vietnam.

China a cerut părţii vienameze să facă un efort şi să adopte măsurile necesare pentru a sprijini cu tărie eliminarea acţiunilor ilegale şi a protestelor împotriva cetăţenilor şi fabricilor statului său, a declarat Hua reporterilor.

Yue Yuen, întreprinderea care se ocupă cu fabricarea pantofilor sport şi care furnizează produsele lor chiar pentru branduri internaţionale de renume, precum Adidas, Nike şi mulţi alţii, au declarat că producţia din Vietnam a fost suspendată datorită protestelor. Din fericire, fabrica şi angajaţilor lor nu au avut de suferit, iar acum ei se află în siguranţă.

Un purtător de cuvânt al exportatorului la nivel global, Li & Fung, care furnizează comercianţilor precum: Kohl’s Corp şi Wal-Mart Stores Inc,atât haine şi jucarii, cât şi alte produse a declarat că unele fabrici care îi aprovizionau, au oprit producţia ca o masură de preauţie, dupa cele întamplate. Acestea sunt singurele informatii pe care le-am putut afla.

 Filipinezii au găsit un moment prielnic de atac

Acest resentiment împotriva Chinei a fost simţit şi în Manila, după ce guvernanţii filipinezi i-au acuzat pe cei de la Beijing de recuperarea unui teren pe un recif în insule disputate ce se află situat pe mare, aparent pentru a construi o pistă de aterizare.

Mărul discordiei fiind de fapt resursele de petrol şi gaze din Marea Chinei de Sud, a aprins conflictul la doar două săptămani după ce preşedintele Americii, Barack Obama făcut o vizită în această regiune şi şi-a exprimat sprijinul pe termen lung pentru aliaţii săi, Japonia şi arhipelagul Filipinelor, ambele state fiind în dispute teritoriale cu China. Între timp, Vietnamul se află în prezent în plin proces de intensificare a relaţiilor cu statul american.

China şi-a cerut dreptul de a deţine întregul teritoriu al Mării Chinei de Sud, o zona extrem de bogată în depozite de energie şi o trecere importantă, valoarea bunurilor traversate pe aceata fiind de aproximaiv 5 trilioane de dolari pe an. Brunei, Malaysia, Insulele Filippine, Taiwan-ul şi Vietnam au cerut de asemenea, drepturi asupra acestei mări.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Afaceri Externe, Charles Jose, a declarat că statul chinez a făcut tot ceea ce i-a stat în putere pentru a concretiza totul în doar două săptămâni cu Johnson South Reef, cunoscut în China ca Chigua, iar în Insulele Filippine sub numele de Mabini Reef. El declara că persoanele autorizate care se ocupă de guvernarea statului chinez încalca Declarația cu privire la administrarea partidelor în zona Marii Chinei de Sud,un cod informal de conduită pentru acea regiune. “Stiu că ei vor să construiască o pistă de aterziare acolo”, declara Jose.

Richard Bitzinger, un analist militar al Scolii Internaţionale de Studii din Singapore S. Rajaratnam, a declarat că procesul de construire a unei piste aeriene va fi dificil daorită formei inelare a insulei. “Ar fi minunat dacă am avea un instrument cu care să putem rula puterea, dar probabil va fi prea mic pentru a putea crea o imagine de impact”, declara Bitzinger. “În acest moment aş fi foate surprins să văd orice baza aeriana de o dimensiune semnificativă…exploatațiile Chinei în Spratlys fiind prea mici. Aceasta acţiune este mai mult o mişcare politică, ideea unei persoane care încearcă să îşi întărească poziţia şi să îşi continue campania electorală.”

Despre PoliticALL

Vezi și

Reglementarea accesului la rețeaua „world wide web” sau sfârșitul Internetului așa cum l-am cunoscut până acum

Material realizat de Miruna Toma Rețeaua globală care presupune acces garantat la toate resursele informative …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *