18 feb 1546 – A decedat Martin Luther, teolog si reformator religios, catalizatorul Reformei protestante din secolul XVI, una dintre cele mai puternice personalitati din istorie. Prin cuvintele si actiunile sale, acesta a reformulat cateva principii de baza ale credintei crestine si a dus la divizarea lumii crestine occidentale intre romano-catolici si noile traditii protestante, in special luteranismul, calvinismul, anglicanismul, anabaptismul si antitrinitarismul. Inca din tinerete a optat pentru o viata monahala foarte stricta, apoi in 1507 a inceput sa studieze teologia. El a incercat sa reformeze anumite practici din Biserica Catolica incepand cu anul 1517. Acesta credea ca mantuirea este posibila numai prin mila lui Dumnezeu si nu prin realizari personale sau prin cumparare de indulgente. De aceea, critica Biserica pentru ca obtinea profituri fabuloase de pe urma vanzarii de indulgente. In acest scop, scrie cele 95 de teze care au provocat reactii rapide si de amploare. Ca si in cazul disidentilor anteriori, Biserica l-a declarat eretic dupa ce acesta a refuzat sa isi retraga tezele, la Dieta de la Worms, pe 17 aprilie 1521, iar imparatul Carol Quintul a dictat un edict impotriva sa, temandu-se la randul sau de Reforma care ameninta sa puna in pericol si stabilitatea imperiului sau care se baza pe o religie unificatoare a supusilor sai. Luther si adeptii sai au fost excomunicati. A gasit insa sprijin la puternicii principi germani, care incercau sa-si sporeasca propria autoritate pe domeniile lor, slabind-o pe cea a Bisericii. Cu ajutorul lor si al poporului, Reforma a luat amploare. In 1525, Martin Luther s-a insurat cu fosta calugarita Katharina von Bora, aratandu-se astfel adversar al celibatului impus de catolicism preotimii. De asemenea, acesta a scris foarte mult, lucrarile sale exercitand o influenta considerabila, una dintre cele mai importante realizari ale sale fiind o traducere a Bibliei in germana.
18 feb 1931 – S-a nascut Toni Morrison (nume real: Chloe Anthony Wofford), scriitoare afro-americana, Laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 1993.
18 feb 1930 – Este descoperita planeta Pluto, cea de-a noua planeta a sistemului solar, de catre americanul Clyde Tombaugh la Observatorul Lowell (Flagstaff, statul Arizona, SUA).
18 feb 1916 – A decedat Regina Elisabeta a Romaniei (nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied), prima Regina a Romaniei (1881-1914), sotia lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege roman din dinastia germana Hohenzollern, patroana a artelor. Folosind pseudonimul Carmen Sylva, a scris enorm, in limbile germana, franceza, engleza si romana, peste 1000 de poezii, 90 de nuvele cuprinse in 4 volume, 30 de opere dramatice si 4 romane. Majoritatea scrierilor sale oglindesc meleagurile si oamenii din Romania. A promovat cultura romaneasca in strainatate si a acordat sprijin unor oameni de cultura ca Vasile Alecsandri, Nicolae Grigorescu si George Enescu. In acelasi timp, a fost organizatoarea asistentei sociale in Romania, unde a infiintat 14 societati filantropice. In timpul Razboiului de Independenta din 1877, Elisabeta a infiintat spitale, servicii de ambulanta si ingrijire si a procurat medicamente pentru raniti.
18 feb 1901 – Cecil Booth patenteaza un curatator de praf cu aspiratie.
18 feb 1898 – S-a nascut Enzo Anselmo Ferrari, pilot italian de curse auto, fondator al echipei de curse Scuderia Ferrari si producator de automobile Ferrari.
18 feb 1896 – S-a nascut Andre Breton, scriitor, critic si editor francez, unul dintre fondatorii curentului cultural suprarealist.
18 feb 1883 – S-a nascut Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, probabil cel mai important si cel mai tradus scriitor grec al secolului XX. A devenit cunoscut in 1964 cand a fost lansat filmul “Zorba grecul”, bazat pe romanul “Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas”. A fost nominalizat de cateva ori la Premiul Nobel. A scris si alte romane de referinta, precum: “Hristos rastignit a doua oara” in 1954, “Ultima ispita a lui Hristos” in 1955. A tradus operele clasice “Divina Comedie” a lui Dante Alighieri si “Faust” de Goethe. Aflat mereu in conflict cu autoritatile din Grecia pentru opiniile sale indraznete (asemenea bunului sau prieten, Panait Istrati, era atasat ideilor de stanga), desi a indeplinit o vreme si functii publice, s-a bucurat de mai mult succes in strainatate decat in propria patrie.
18 feb 1745 – S-a nascut Alessandro Volta (botezat: Giuseppe Antonio Anastasio), fizician italian. A inventat electroforul, folosit la generarea electricitatii statice, electrometrul, instrumentul de masurare a electricitatii atmosferice, pila electrica si bateria electrica (1800). Unitatea de masura a tensiunii electrice a fost numita volt, in onoarea sa, in 1881. Contributiile sale in domeniul fizicii si in electricitate au fost deosebit de importante, reprezentand punctul de plecare pentru numeroase cercetari si descoperiri ulterioare.
18 feb 1564 – A decedat Michelangelo (nume complet: Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni), sculptor, pictor, arhitect si poet italian renascentist, cu o influenta extraordinara asupra dezvoltarii artei occidentale. In timpul vietii, a fost considerat unul dintre cei mai mari artisti ai epocii sale, iar in prezent este socotit unul dintre cei mai mari artisti din lume. A fost protejat de puternica familie Medici, patroana artelor din Florenta. Multe dintre operele lui de pictura, sculptura sau arhitectura se numara printre cele mai celebre lucrari artistice din lume. Un efect secundar al celebritatii de care s-a bucurat a fost acela ca viata sa este mai bine cunoscuta decat a oricarui alt predecesor, el fiind primul artist occidental a carui biografie a fost publicata in timpul vietii (de fapt, eu existat chiar doua). Frescele care acopera bolta Capelei Sixtine (1536-1541) reprezinta, probabil, cea mai cunoscuta lucrare a sa, dar Michelangelo a mai realizat si alte lucrari celebre: statuia lui David (1501-1504), Moise (1547), Pieta (1499), pictura “Sfanta familie” (1503-1504).
18 feb 1516 – S-a nascut Regina Maria I, cunoscuta si ca Maria Tudor, regina Angliei si Irlandei. Fiica a regelui Henric al VIII-lea si a Caterinei de Aragon, a fost declarata nelegitima dupa divortul lui Henric si noua sa casatorie cu Anne Boleyn in 1533 (arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Cranmer, declara nula casatoria cu Caterina de Aragon). Din cauza noului statut i se spunea “Lady Mary”. In 1543 Henric se casatoreste pentru a sasea oara cu Catherine Parr, cea care a apropiat familia. Un an mai tarziu, prin cel de-al treilea Act de Succesiune, Henric si-a repus ambele fiice, Maria si Elisabeta in linia de succesiune. Totusi, ambele fiice au ramas legal nelegitime. In 1544 a fost din nou primita la curte si i-a fost oferita succesiunea la tron. A devenit regina in 1553, iar in 1544, la 25 iulie, s-a casatorit cu Filip al II-lea al Spaniei, reinstaurand romano-catolicismul si a relansat legile impotriva ereziei. Persecutia declansata impotriva rebelilor protestanti si executia a peste 300 de eretici i-au adus ura poporului si porecla “Bloody Mary “(“Maria cea sangeroasa”).
18 feb 1455 – A decedat italianul Fra Angelico (nume real: Guido di Pietro), unul dintre cei mai importanti pictori din secolul al XV-lea. In momentul in care a devenit calugar dominican, si-a luat numele de Fra Giovanni da Fiesole. Lucrarile sale sunt incadrate in tiparele stilului renascentist timpuriu, avand o atitudine plina de seninatate religioasa. A realizat numeroase fresce pentru biserici si manastiri. In urma unei vieti sfinte, acesta a fost canonizat in 1982 de catre Papa Ioan Paul al II-lea.