Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 21 noiembrie în lume – Mai multe conturi Telegram ale parlamentarilor francezi au fost sparte recent prin atacuri de phishing, iar Parlamentul Lituaniei a aprobat numirea lui Gintautas Paluckas ca prim-ministru al țării.
Sursa foto: Gil Cohen-Magen/Pool/Reuters

A fost 21 noiembrie în lume – Mai multe conturi Telegram ale parlamentarilor francezi au fost sparte recent prin atacuri de phishing, iar Parlamentul Lituaniei a aprobat numirea lui Gintautas Paluckas ca prim-ministru al țării.

Material realizat de Cristian Matei

Fermierii francezi continuă protestele împotriva acordului de liber schimb UE-Mercosur, relatează Euronews. Aceștia se opun prevederilor care permit importurile fără taxe vamale de carne de vită, pui și zahăr, considerând că generează o concurență neloială. Protestele, organizate de mai multe sindicate, inclusiv uniunea radicală Coordination Rurale, au inclus blocarea portului comercial din Bordeaux și accesul la un mare port de cereale. Sindicatele agricole cer reguli echitabile pentru toți producătorii europeni. Ministrul francez al agriculturii, Annie Genevard, și președintele Emmanuel Macron se opun acordului, invocând riscuri de defrișare și probleme de sănătate legate de carnea tratată hormonal.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de lansarea primei rachete balistice intercontinentale (ICBM) asupra Ucrainei, relatează POLITICO. Atacul a avut loc joi dimineața în orașul Dnipro, vizând infrastructura critică. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, racheta a fost lansată din sudul Rusiei, din Astrakhan. Într-un mesaj pe Telegram, Zelenski a menționat că trăsăturile rachetei sugerează utilizarea unui ICBM, deși analiza este în desfășurare. Acțiunea Rusiei vine după ce președintele american Joe Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia, provocând avertismente din partea Kremlinului.

Oficialii din Australia propun o amendă de până la 50 de milioane de dolari australieni pentru platformele de social media care nu interzic accesul copiilor sub 16 ani, potrivit Al Jazeera. Ministrul Comunicațiilor, Michelle Rowland, a declarat că noua lege va responsabiliza platformele precum X, TikTok, Facebook și Instagram, nu părinții sau copiii, pentru a asigura protecția minorilor. Legea, sprijinită de Partidul Laburist și opoziția Liberală, nu va permite excepții pentru consimțământul părinților sau conturi existente. După adoptare, platformele vor avea un an pentru a implementa restricția de vârstă, guvernul intenționând să testeze un sistem de verificare a vârstei, posibil prin biometrie sau identificare guvernamentală. Criticii susțin că impunerea unei astfel de interdicții stricte ar putea fi dificil de realizat și ar putea împinge copiii spre spații online ascunse și nereglementate.

Sindicatul Volkswagen a cerut conducerii să facă „un pas mare” în negocierile salariale, în contextul în care se preconizează greve, conform Reuters. VW a propus o reducere salarială de 10% și amenință cu închiderea unor fabrici din Germania, o măsură fără precedent în istoria de 87 de ani a companiei. Sindicatul IG Metall a propus suspendarea bonusurilor timp de doi ani și crearea unui fond pentru reducerea temporară a orelor de muncă, cu condiția ca VW să excludă închiderea fabricilor. Dacă negocierile eșuează, lucrătorii ar putea declanșa greve în decembrie. IG Metall solicită, de asemenea, o creștere salarială de 7% și reducerea dividendelor pentru acționari.

Judecătorii Curții Penale Internaționale  au emis mandate de arestare pentru premierul israelian, indică BBC. Benjamin Netanyahu alături de fostul ministru al apărării din Israel, Yoav Gallant, și liderul militar Hamas, Mohammed Deif au fost  acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în conflictul Israel-Hamas din 2023. Instanța a respins contestațiile Israelului privind jurisdicția asupra teritoriilor palestiniene. Netanyahu și Gallant sunt acuzați de folosirea înfometării ca metodă de război și atacuri asupra civililor, iar Deif de omor, tortură și violență sexuală. Israel și Hamas resping acuzațiile. Reacțiile internaționale sunt împărțite: SUA respinge decizia, iar UE cere respectarea mandatelor. Mandatele pot complica deplasările internaționale ale celor vizați.

Sute de persoane au fost acuzate de exploatarea ilegală a minele de aur din Africa de Sud, anunță BBC. Ndumiso, un fost miner legal, a început să lucreze de opt ani ca „zama zama”, miner ilegal, în rețeaua subterană a unei mine abandonate din Stilfontein, Africa de Sud. Alături de alți 600 de oameni, el își asumă riscuri extreme pentru a câștiga mult mai mult decât ca angajat legal. Viața subterană a fost declarată periculoasă, cu violențe între bande și accidente mortale frecvente. Totuși, Ndumiso  a continuat această activitate pentru a-și întreține familia, preferând acest mod de trai în locul criminalității obișnuite. Deși câștigurile sunt semnificative, realitatea sumbră a mineritului ilegal este u de un răspuns la lipsa locurilor de muncă și de neglijarea minelor abandonate de autorități.

Președintele Argentinei, Javier Milei, i-a oferit prim-ministrului italian Giorgia Meloni o figurină cu el însuși mânuind un ferăstrău electric, simbol al promisiunii sale de a reduce dimensiunea statului, susține Politico. Întâlnirea a avut loc la Buenos Aires, unde cei doi lideri au discutat despre apărarea identității Occidentului și au recunoscut liderul opoziției din Venezuela ca președinte ales, alături de SUA. Milei, cunoscut pentru pozițiile sale anarho-capitaliste, și-a consolidat relațiile internaționale, fiind primul lider străin care l-a vizitat pe președintele ales al SUA, Donald Trump. De asemenea, Milei îl consideră pe Elon Musk un erou și sprijină inițiativele acestuia de eficientizare a guvernării.

Mai multe conturi Telegram ale parlamentarilor francezi au fost sparte recent prin atacuri de phishing, confirmă Politico. Hackerii  au folosit mesaje care promiteau acces la fotografii din copilăria victimelor. Laure Lavalette, membră a Adunării Naționale, a confirmat că a fost vizată, iar parlamentari din mai multe partide au fost afectați. Hackerii ar putea utiliza conturile compromise pentru a răspândi conținut malițios. Parlamentarii au fost sfătuiți să își schimbe parolele și să activeze autentificarea în doi pași. Guvernul francez recomandă trecerea la aplicațiile Tchap sau Olvid, care oferă securitate sporită.

Parlamentul Lituaniei a aprobat  numirea lui Gintautas Paluckas, vicepreședintele al Partidului  Social-Democrat, ca prim-ministru al țării, afirmă Politico. Paluckas, fost lider al partidului, fusese anticipat ca premier după ce lidera partidului, Vilija Blinkeviciute, a ales să rămână în Parlamentul European. Paluckas v-a avea 15 zile pentru a forma un cabinet și a prezenta prioritățile guvernului în fața parlamentului. După câștigarea alegerilor din octombrie, Social-democrați au anunțat o coaliție cu partidul de dreapta, Nemunas Dawn, și partidul de centru-stânga, For Lithuania. Participarea Nemunas Dawn, condus de Remigijus Zemaitaitis, aflat în proces pentru declarații antisemite, a generat proteste.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 decembrie în lume – Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au căzut victime minciunilor opoziției și a respins revendicările pentru noi alegeri, Zeci de persoane au decedat în urma unei busculade la un meci de fotbal din Nzérékoré, Guineea, Oficialii Ministerului de Externe al Chinei au acuzat Lituania că subminează suveranitatea sa și au avertizat cu privire la posibile contramăsuri

Material realizat de Nicoleta Dumitru    Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au …