Home / GeopoliticALL / America Latina / Divergente si putin optimism inaintea summitului ONU Rio20+ dedicat mediului

Divergente si putin optimism inaintea summitului ONU Rio20+ dedicat mediului

A Brazilian Navy boat patrols the Copacabana beach as national flags flutter on the Copacabana FortTarile participante la summitul Rio 20+ dedicat mediului inconjurator au intrat pe ultima suta de metri cu pregatirile si negocierile pe diverse teme, intr-o atmosfera caracterizata de extrem de multe puncte divergente.

Un acord de principiu ar urmari sa imbunatateasca securitatea energetica, a apelor si cea alimentara in tarile mai sarace, subventiile pentru combustibilii fosili si ar consolida protectia oceanului. Dar, cu putin timp de negociere ramas, doar 20% dintre participanti au fost de acord. O sursa apropiata a comunicatorilor a declarat pentru BBC ca negociatorii nu au discutat inca despre principiile proiectului.

Summit-ul Rio 20+ este vazut ca o oportunitate cruciala pentru lideri de a pune bazele unei economia globale durabile. Proiectul – intitulat “Viitorul asa cum il vrem”- este caracterizat de o serie de prevederi eliminate, multe la initiativa SUA si blocul G77/China al tarilor in curs de dezvoltare. Rusia, Japonia si Uniunea Europeana s-au opus, de asemenea, unor clauze-cheie. Proiectul a fost criticat in anumite parti ca fiind prea ingaduitor asupra mediului de afaceri, in special marile banci si corporatiile de marfuri.

“Summit-ul Pamantului de la Rio nu va fi despre viitorul pe care ni-l dorim, ci se vor aduce argumente si exemple asupra prezentului pe care il traim”, a declarat Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International. “O lume in care sanatatea publica, drepturile omului si dezvoltarea durabila sunt subordonate profitului privat, superficializeaza interesul national”, adauga acesta.

Exista, de asemenea, o disputa asupra obiectivelor propuse pentru dezvoltarea durabila (SDGs), care ar ajuta la reducerea saraciei si la imbunatatirea sanatatii, educatie si locurilor de munca in tarile in curs de dezvoltare, sustine BBC.

Intr-un editorial cu circulatie la scara larga, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, care conduce acum Green Cross International, contrasteaza “optimismul si speranta” Summit-ului Pamantului de la Rio, cu “cinismul si disperarea” din jurul acesteia.

 “Ma intristez cand ma uit la prapastia dintre bogati si saraci, la iresponsabilitatea care a provocat criza financiara globala, la raspunsurile slabe si atat de diferite cu privire la schimbarile climatice si la esecul de a atinge Millennium Development Goals (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului)”, a scris el. “Posibilitatea de a construi o lume mai sigura, mai echitabila şi mai unita a fost in mare parte risipita”, continua acesta.

Summit-ul are loc intr-o perioada politica dificila, cu alegerile prezidentiale din SUA din acest an, cu schimbarea iminenta a conducerii chineze si multe natiuni care lupta cu diverse probleme financiare.

Dupa incheierea negocierilor pregatitoare care au loc pe 15 iunie, urmeaza patru zile de dialoguri informale si alte reuniuni inainte ca sefii de guvern si ministrii sa inceapa summit-ul propriu-zis miercurea viitoare, in 20 iunie.

Despre Andreea Teiuşanu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *