Home / Politica si... / Conflict / Sute de victime in Irak dupa cel mai violent val de atentate dupa retragerea trupelor SUA

Sute de victime in Irak dupa cel mai violent val de atentate dupa retragerea trupelor SUA

irak_val_violente_retragere_trupe_sua_morti_ranitiUn val de atentate a avut loc in 6 provincii din Irak, inclusiv in capitala Bagdad, lasand in urma lor cel putin 84 de morti si circa 300 de raniti, in ceea ce a devenit cel mai violent atac din aceasta tara dupa retragerea trupelor americane, in vara anului trecut. Principalii vizati se pare ca au fost pelerinii siiti, veniti in capitala irakiana cu ocazia evenimentelor de comemorare a decesului Imamului Moussa al-Kadhim, informeaza BBC.
 

Doua bombe amplasate in masini capcana au provocat moartea a 19 oameni, langa un restaurant destul de aglomerat, in orasul siit Hilla. „Oamenii au fost sacrificati si ucisi aici. Aceasta masina a apartinut unui om care a muncit din greu sa-si asigure traiul, iar cealalta a fost a unui vanzator de combustibil. Nici macar nu au putut sa gaseasca trupurile”, a declarat un martor aflat la fata locului pentru BBC.

Si in orasul Kirkuk o persoana a murit iar altele au fost ranite in urma exploziei a trei bombe, care au vizat resedinta presedintelui kurd Massoud Barzani. „As vrea sa intreb guvernul de ce nu au pus sediul partidului in zonele rezidentiale, ci in randul civililor? Bombele sunt in continuare prezente, omorand si ranind oameni nevinovati” a declarat un martor a pentru agentia de presa Reuters.

Prezenta bombelor a fost anuntata si in Al-Azzyah, in Mosul si in nordul orasului Kerbala. Desi atentatele nu au fost revenidcate, se pare ca ele au vizat in mod special pelerinii siiti.

Incepand cu martie 2003, cand teritoriul irakian a fost invadat de SUA, tara s-a confruntat cu numeroase atentate violente, orchestrate in principal de catre Al-Qaida. Dupa ofensiva fortelor americane si irakiene vizand securizarea tarii, din 2007, violentele au scazut in intensitate.

Cu toate acestea, atentatele impotriva siitilor s-au intensificat odata cu retragerea de anul trecut a contingentului american, aproape zilnic inregistrandu-se atacuri violente. Primul ministru de origine sunnita, Nouri Maliki, incearca sa consolideze puterea sunnitilor si kurzilor, in defavoarea siitilor, se arata intr-un comentariu al unui corespondent BBC.

In fiecare an are loc festivalul religios dedicat comemorarii imamului Moussa al-Kahim, cel de-al saptele Imam dintre cei doisprezece, despre care se crede ca este inmormantat intr-un altar in Kazimiyah, la nord de Bagdad. Cu ocazia manifestarilor din 2005, peste 1000 de persoane au murit in urma unei busculade provocate de zvonurile unui posibil atentat.

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *