Home / CulturALL / Zilele Filmului Românesc – premiere şi evenimente multaşteptate de cinefili la TIFF

Zilele Filmului Românesc – premiere şi evenimente multaşteptate de cinefili la TIFF

Zilele Filmului Românesc la TIFF propun, începând cu 5 iunie, o serie de proiecţii în premieră, dezbateri, masterclass-uri şi lansări de carte, evenimentele urmând să aibă loc în cinematografele şi locaţiile speciale pregătite de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj-Napoca.

Patru dintre filmele de lungmetraje din cadrul ZFR vor avea premiera la TIFF, iar un al cincilea – „Quod erat demonstrandum” (r. Andrei Gruzsniczki) – va putea fi văzut de asemenea în premieră, pelicula făcând parte şi din selecţia competiţiei internaţionale. De asemenea, alte trei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în România în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Premierele absolute ale competiţiei de lungmetraj în cadrul ZFR sunt „Poarte Albă” (r. Nicolae Mărgineanu), „Cripta” (r. Corneliu Gheorghiţă) şi documentarul „Un ultim an în 114 minute” (r. Daniel Djamo), în timp ce scurtmetrajele care vor fi vizionate în premieră de publicul românesc în cadrul TIFF sunt „Start Anew World” (r. Luiza Pârvu), „Kowalski” (r. Andrei Creţulescu) şi „Să mori de dragoste rănită” (r. Iulia Rugină). Totodată, în cadrul ZFR vor fi prezentate şi scutmetrajul „Trece şi prin perete” (r. Radu Jude), distins cu o menţiune specială în Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, respectiv „Bucureşti, unde eşti?”, documentarul în regia lui Vlad Petri, care urmează să intre în cinemauri începând din 13 iunie.

Campania „Salvaţi Marele Ecran” îşi continuă evenimentele în cadrul TIFF, urmând ca pe data de 5 iunie, la ora 20:00, invitaţi speciali ai festivalului să viziteze Depozitul de Filme din Cluj, în prezent abandonat, dar care reprezintă un potenţial de spaţu urban alternativ. Tot atunci, vor fi proiectate fragmente din documentarul „Cinema, mon amour” (r. Alexandru Belc, work-in-progress), iar ulterior va avea loc lansarea de carte „Janovics, the creator of Transylvanian Hollywood”, de Zakarias Erzsebet.

De asemenea, de Ziua Mondială a Mediului, care este sărbătorită anual pe 5 iunie, vor fi proiectate o serie de documentare, precum „Gasland II” (r.Josh Fox), „Watermark” şi „Population Boom”. Tot de Ziua Mondială a Mediului, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în managementul deșeurilor, dr. Paul Connett, va participa la o dezbatere la Chaos Club (Galeriile Ferdinand), de la 20.00, după proiecția documentarului „Trashed”, narat de Jeremy Irons. Filmul a fost selecționat în 46 de festivaluri și a câștigat 8 premii. Evenimentul conex este realizat în colaborare cu Zero Waste Romania.

Diversitatea evenimentelor din cadrul TIFF este marcată printr-o serie de expoziţii de fotografie şi grafică pe teme sociale, politice sau din sfera culturii underground şi alternative. Fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă, joi, 5 iunie, de la 17.00, expoziția „Stat / Cetățean”, cu imagini din timpul protestelor din Capitală, care pot fi regăsite și în filmul București, unde ești?, iar la Casa Tranzit, de la 18.00, va fi lansată oficial expoziţia „Invazie 68 Praga”, cu fotografii de Josef Koudelka. Vineri, de la 17.30, la Chaos Club, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta „Insights”, o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *