Home / Politica si... / Conflict / Tensiunile diplomatice cresc înainte de inceperea Conferinţei “Geneva II”

Tensiunile diplomatice cresc înainte de inceperea Conferinţei “Geneva II”

Negocierile ce ar trebui să pună capăt războiului civil din Siria urmează să înceapă miercuri, dar tensiunile dintre tabere au atins apogeul, relatează BBC.

Discuţiile, cunoscute sub numele de „Geneva II”, reprezintă cel mai mare efort dimplomatic de încetare a ostilităţilor ce durează de trei ani de zile şi care a dus la moartea a peste 100.000 de oameni.

Situaţia este foarte delicată deoarece, cu doar o zi înainte de deschiderea negocierilor, au apărut fotografii cu mii de prizonieri morţi, iar o acţiune diplomatică destul de controversată a Secretarului General al ONU a pus sub semnul întrebării dacă negocierile ar mai trebui să aibe loc.

Un raport a fost întocmit de procurorii specializaţi în crime război din Londra, cerut de Qatar, fiind contestat din această cauză deoarece se susţine că acest stat se află de partea rebelior şi al grupurilor de opoziţie. Raportul se bazează pe dovezile obţinute de la un poliţist, identificat doar cu numele de Caesar, care a făcut 55.000 de poze cu 11.000 de cadavre ale unor deţinuţi sirieni.

Misiunea lui Caesar era să fotografieze corpurile neînsufleţite pentru a se putea emite un certificat de deces dar şi pentru a exista confirmarea că ordinele de execuţie erau respectate. „Cred că erau 50 de cadavre pe zi, care necesitau cam 15-30 de minute de muncă pentru fiecare”, a spus acesta. Fotografiile dateză încă de la începutul conflictului în 2011, pană în luna august a acestui an.

Toate corpurile cu excepţia unuia singur, au fost identificate ca fiind ale unor bărbaţi. Majoritatea cadavrelor erau jupuite de piele, iar mulţi erau ştrangulaţi. Unele persoane aveau ochii scoşi.

Unul dintre autorii raporului, Prof. Sir Geoffrey Nice, a declarat că fotografiile sunt dovezi credibile şi suficiente pentru demonstrarea implicării guvernului sirian în torturarea şi uciderea celor  11.000 de prizonieri. Un alt semnatar al raportului, Desmond de Silva, procuror la tribunalul din Sierra Leone, a spus că acesta este un „masacru” ce aminteşte de lagărele naziste.

Însă nu doar regimul lui Bashar al-Assad este acuzat de crime în masă. „Crime au fost de partea ambelor tabere”, a spus procurorul. „Dar crimele la scară industrială sunt în mod categoric comise de guvern.”

Ban Ki-moon, o răzgândire controversată

Negocierile de pace din Elveţia au fost foarte aproape de a fi anulate după ce Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a invitat Iranul să participe la discuţii, doar pentru a retrage invitaţia o zi mai tarziu.

Ban Ki-moon a ajuns în Geneva cu o zi înainte de începerea negocierilor şi nu a dorit să ofere o declaraţie cu privire la greşeala sa.

Ţările occidentale au insistat asupra semnării de catre Teheran a unui acord de la sfarşitul primei conferinţe de la Geneva din 2012. Acordul presupunea acceptarea de către Iran a numirii unui guvern de tranziţie în Siria. Secretarul Ban a trimis invitaţia avand informaţia că Teheranul a acceptat semnarea acestui pact, lucru pe care Iranul l-a negat.

Un diplomat a catalogat această întamplare ca fiind un adevărat “dezastru diplomatic”, care ar fi putut duce la anularea întregii conferinţe.

Ministrul de Externe iranian a acuzat Washingtonul de această confuzie. „Am spus de la început că nu vom accepta nici o condiţie. Am fi dorit să participăm la conferinţa de la Geneva, dar din cauza insistenţei americane de a semna condiţii, nu vom lua parte.”

 “Geneva I” a reprezentat un eşec al negocierilor. La această conferinţă iau parte doar cei ce susţin regimul de la Damasc. “Cel mult, Geneva II va reconfirma doar acordurile de la Genvea I, se va face apel la încetarea focului şi, poate, eliberarea prizonierilor”, a declarat un diplomat. “Şi aşa vom merge mai departe cu Assad la putere…”

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *