Home / GeopoliticALL / Europa / Rusia vrea abandonarea scutului antirachetă dacă acordul cu Iranul funcționează

Rusia vrea abandonarea scutului antirachetă dacă acordul cu Iranul funcționează

Vladimir_Putin_4_April_2008-3Dacă acordul încheiat între marile puteri și Teheran pe tema programului nuclear iranian va da roade,  amplasarea scuturilor antirachetă în Europa, de către Statele Unite, va deveni inutilă, susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Rusia se opune cu vehemență sistemului de apărarea antirachetă care, spun oficialii de la Moscova, afectează echilibrul strategic stabilit după Războiul Rece și reprezintă o amenințare serioasă la adresa stabilității globale. ”Punerea în aplicare a acordului de la Geneva privind Iranul va elimina motivele ce stau la baza construirii unui scut antirachată în Europa”, a declarat Lavrov în cadrul unei vizite în Polonia, țară unde, până în 2018, vor fi implementate echipamente de interceptare pentru scutul antirachetă.

Totuși, Washingtonul încearcă să liniștească Moscova, afirmând că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci are menirea de a contracara potențialele amenințări venite din Orientul Mijlociu. De asemenea, oficialii americani susțin, potrivit Rueters, că indiferent dacă Teheranul va produce sau nu arme nucleare, rachetele iraniene vor fi în continuare o amenințare.

Între timp, negocierile privind punerea în aplicare a acordului interimar încheiat de Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) și Iran au fost întrerupte săptămâna trecută de reprezentanții Teheranului, în semn de protest față de decizia SUA de a introduce pe lista neagră 19 companii și persoane fizice care ar încălca sancțiunile impuse Iranului. Republica Islamică acuză Statele Unite că ”încalcă spiritul acordului” încheiat la Geneva pe 24 noiembrie.

Și președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat îngrijorările că decizia Washingtonului ar submina progresul spre un acord mai cuprinzător privind dosarul nuclear iranian. ”În ceea ce privește sancțiunile, sunt sigur că aceasta este o decizie contraproductivă. Sper ca mișcările în această direcție să nu fie un obstacol pentru noi toți în progresul spre o soluție la problema iraniană.”, a declarat Putin, citat de Reuters. De asemenea, liderul rus și-a exprimat aprecierile față de rolul jucat administrația Obama în cadrul negocierilor din luna noiembrie, adăugând totuși că marile puteri nu au dreptul să ceară orice restricții discriminatorii împotriva Iranului.

Discuțiie întrerupte săptămâna trecută au fost reluate joi la Geneva. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții celor șapte state ar trebui să hotărască data de la care va intra în vigoare acodul interimar încheiat luna trecută și modul în care Iranul își va suspenda o parte importantă din activitățile nucleare.

Conform acordului preliminar încheiat pe 24 noiembrie la Geneva, valabil timp de șase luni, Teheranul se angajează să își limiteze activitățile nucleare și să permită inspecții ale organizațiilor internaționale la instalațiile de îmbogațire a uraniului. În schimb, puterile internaționale vor ridica o parte din sancțiunile impuse până acum Republicii Islamice. Înțelegerea cu Teheranul este concepută să ofere timpul necesar pentru negocierea unui acord final în urma căruia marile puteri speră să primească garanții ca programul nuclear iranian este dezvoltat exclusiv în scopuri pașnice, iar Iranul se așteaptă să beneficieze de ridicarea tuturor sancțiunilor.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *