Programul „Oscars Night”, cu care Festivalul Internaţional de Film NexT şi-a obişnuit deja publicul, nu va lipsi nici de la cea de-a 8-a ediţie a festivalului, covorul roşu şi cele 5 scurtmetraje nominalizate în acest an de membrii Academiei Americane de Film urmând să-i aştepte pe spectatori în seara de 4 aprilie, de la ora 21:00, la CinemaPRO. Festivalul Internaţional de Film NexT are loc între 3 şi 7 aprilie la Cinema PRO, Cinema Studio, Elvira Popescu şi Ceainăria Cărtureşti.
De asemenea, pe lângă proiecţiile din cadrul competiţiei, NexT IFF îi va delecta pe spectatori cu o serie de secţiuni dedicate explorării lumii filmelor scurte. Pe lângă scurtmetrajele de Oscar, prezenţa unor filme a căror calitate a fost confirmată deja atât de criticii de film, cât şi de juriile internaţionale este asigrată de alte două secţiuni devenite clasice în cadrul prgramului NexT. Astfel, 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate în cadrul programului „Short Matters!”, în timp ce alte 10 scurtmetraje prezentate anul trecut în cadrul secţiunii paralele a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate în cadrul „Semaine de la Critique”.
Câştigătorul ediţiei de anul trecut, Basil da Cunha – „Şi viii plâng” („Os Vivos Tamben Choram”), este protagonistul secţiunii NexT Generation din acest an, lungmetrajul său de debut – “La capătul nopţii/ After the Night / Até ver a luz” – urmând să fie proiectat în deschiderea festivalului.
„NexT is Love” şi „NexT LOOK” sunt cele două programe speciale ale ediţiei din acest an a NexT IFF. Cele zece scurtmetraje din noua secţiune NexT Is Love au poveşti şi viziuni surprinzătoare despre dragoste, în timp ce secţiunea NexT Look promite 15 scurtmetraje inventive, senzuale sau tenebroase împărţite în două programe: Body Image şi Sparkle.
Oscars Night: Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj a plecat în Danemarca, pentru povestea emoționantă a unui băiețel care suferă de o boală incurabilă și care își construiește, cu ajutorul unui îngrijitor din spital, o imagine fantastică a lumii de dincolo. Regizorul Anders Walter a combinat efectele speciale cu imaginile filmate, într-un scurtmetraj care i-a impresionat pe membrii Academiei Americane de Film, Helium. „Le mulțumesc actorilor mei extraordinari și echipei fantastice care a lucrat fără nici un ban la acest film”, a spus Walter pe scena Oscarurilor.
Cele cinci povești sunt cât se poate de diferite. O mamă trebuie să ia decizia dificilă de a-și părăsi soțul abuziv în Avant que de tout perdre, o asistentă socială luată ostatică în Sierra Leone încearcă să salveze un băiat soldat care a luat parte la atrocități, în drama Aquel no era yo; un psihiatru (Martin Freeman) consultă un deținut care se crede Dumnezeu, în comedia cu umor absurd The Voorman Problem, iar o mamă se dă de ceasul morții să-și pregătească familia pentru o nuntă în amuzantul Do I Have to Take Care of Everything?.
Prețul unui bilet pentru Oscars Night este 20 lei, dacă este achiziționat în avans, și 25 lei, în ziua proiecției.
Abonamentele pentru cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vor fi puse în vânzare prin EventBook (eventbook.ro), începând cu data de 4 martie 2014.
Filmele din program:
Aquel No Era Yo/ That Wasn’t Me, regia Esteban Crespo (Spania, 24’)
Avant Que De Tout Perdre/ Just Before Losing Everything, regia Xavier Legrand (Franța, 29’)
Helium, regia Anders Walter (Danemarca, 23’)
Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa?/ Do I Have to Take Care of Everything?, regia Selma Vilhunen (Finlanda, 7’)
The Voorman Problem, regia Mark Gill (Marea Britanie, 13’)
Short Matters! şi Semaine de la Critique: Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni: Short Matters! și Semaine de la Critique.
Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate la NexT în programul Short Matters!. În cadrul turneului organizat de Academia Europeană de Film, spectatorii vor putea (re)vedea și Death of a Shadow, de Tom Van Avermaet, nominalizat la Oscar și distins cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Premiile EFA. Se întoarce și unul dintre câștigătorii NexT, Misterio, regia Chema García Ibarra, recompensat în 2013 cu Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie. Printre nominalizații la „Oscarurile europene” se află și Nuclear Waste, un film despre rutina a doi muncitori la Cernobîl, Orbit Ever After, un sci-fi romance care se petrece pe orbita Pământului, și Jump, o aventură pasională și amuzantă între un burlac lăsat să aibă grijă de casa unui prieten și o inspectoare de apometre.
NexT aduce la București, în premieră, și cele zece scurtmetraje prezentate anul trecut în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, inclusiv câștigătorul Discovery Award, Come and Play, de Daria Belova. Filmul alb-negru urmărește aventura unui băiat care, pe măsură ce se afundă în pădure, jucându-se cu un pistol, trece într-o altă realitate. Celălalt premiu al secțiunii, oferit de Canal +, i-a revenit filmului Pleasure, regizat de Ninja Thyberg, în care o actriță porno are de executat o poziție dificilă, la filmări. În Vikingar, de Magali Magistry, un războinic viking pornește la luptă, ca să-și recapete familia; o adolescentă se trezește lângă o linie de cale ferată, cu picioarele pline de sânge, în thriller-ul Breathe Me, de Han Eun-young; copilăria lui Jean se termină într-o vacanță, când realizează că părinții săi nu se mai iubesc, în emoționantul Océan, de Emmanuel Laborie.
Fondată în 1962, de Sindicatul Francez al Criticilor de Film, secțiunea Semaine de la Critique mizează pe regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj, descoperind în fiecare an talente noi. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Gaspar Noé, Alejandro González Iñárritu sau Jeff Nichols şi-au făcut cu toţii debutul în Semaine. În căutarea de tineri cineaști, selecționerii acordă dintotdeauna o atenție deosebită experimentelor în scurt și mediu metraj.
Programul complet al celor două secţiuni este următorul:
Short Matters! – Scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film
Cut / Tăietură, regia Christoph Girardet & Matthias Müller (Germania, 13’)
Death of A Shadow / Dood Van Een Schaduw / Moartea unei umbre, regia Tom Van Avermaet (Belgia-Franța, 20’)
Houses with Small Windows / Case cu ferestre înguste, regia Bülent Öztürk (Belgia, 15’)
Jump / Skok / Săritură, regia Petar Valchanov & Kristina Grozeva (Bulgaria, 30’)
Mystery / Misterio / Mister, regia Chema García Ibarra (Spania, 20’)
Morning / Dimineaţă, regia Cathy Brady (Irlanda-Marea Britanie, 20’)
Nuclear Waste / Yaderni wydhody / Deşeuri radioactive, regia Myroslav Slaboshpytskiy (Ucraina, 25’)
Orbit Ever After / Orbitând pentru totdeauna, regia Jamie Stone (Marea Britanie, 20’)
A Story for the Modlins / Una historia para los Modlin / O poveste pentru familia Modlin, regia Sergio Oksman (Spania, 26’)
Sunday 3 / Sonntag 3 / Duminică 3, regia Jochen Kuhn (Germania, 14’)
Though I Know The River Is Dry / Deşi ştiu că râul a secat, regia Omar Robert Hamilton (Qatar-Palestina, Egipt-UK, 19’)
The Waves / As Ondas / Valurile, regia Miguel Fonseca (Portugalia, 22’)
Zima, regia Cristina Picchi (Rusia, 13’)
Semaine de la Critique – Scurtmetrajele din competiția secțiunii paralele a Festivalului de la Cannes
Agit Pop, regia Nicolas Pariser (Franța, 31’)
Breathe Me / Ul-ge Ha-so-seo / Respiră-mă, regia Han Eun-young (Coreea de Sud, 20’)
Come And Play/ Komm Und Spiel / Hai la joacă, regia Daria Belova (Germania, 30’)
Butter Lamp / La lampe au beurre de yak / Lampa tibetană, regia Hu Wei (China-Franța, 15’)
Ocean / Océan, regia Emmanuel Laborie (Franța, 31’)
The Opportunist / Oportunistul, regia David Lassiter (SUA, 15’)
Patio / Pátio, regia Ali Muritiba (Brazilia, 17’)
Pleasure / Plăcere, regia Ninja Thyberg (Suedia, 15’)
Tau Seru, regia Rodd Rathjen (India-Australia, 8’)
Vikingar, regia Magali Magistry (Franța-Islanda, 14’29)