Home / CulturALL / Competiţie românească, în premieră la NexT IFF – 40 de filme concurează în cele două competiţii ale festivalului, între 3 şi 7 aprilie

Competiţie românească, în premieră la NexT IFF – 40 de filme concurează în cele două competiţii ale festivalului, între 3 şi 7 aprilie

NexT SiglaCompetiţia internaţională a celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, care are loc între 3 şi 7 aprilie, la Bucureşti, propune spectatorilor o varietate de scurtmetraje din 22 de ţări, din Marea Britanie şi Franţa, până în Argentina sau Kârgazstan. 26 de scurtmetraje au fost alese din peste 1000 de filme înscrise în festival, de co-selecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus, acestea urmând să concureze pentru trofeele NexT IFF din acest an.

Renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul peliculei „Girl with a Pearl Earring”, nominalizat la Oscar şi la 10 premii BAFTA, se află în juriul competiţiei, alături de Karel Och (directorul artistic al festivalului Karlovy Vary, din Cehia), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecție al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente și Proiecte internaționale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ștefănescu (România, coregraf, manager cultural) și Vlaicu Golcea (România, muzician). Cei 7 membri ai juriului vor hotărî premiile din acest an, atât în competiţia internaţională, cât şi în cea românească – o premieră pentru NexT IFF, la cea de-a 8-a ediţie a festivalului.

„Un lucru rămâne constant de la an la an în cum alegem filmele din competiție, deși e destul de greu de măsurat, e chiar un pic vag: contează calitatea lor cinematografică, densitatea lor ca filme, mai mult decât contează subiectul. Chiar dacă toate scurtmetrajele din competiție sunt narative, dacă m-ar pune cineva să vorbesc despre ele, cred că aș prefera să le descriu stilul sau să încerc să le găsesc genul în loc să le rezum”, spune criticul de film Irina Trocan.

Spectatorii vor vedea, printre altele, un film alb-negru cu doi copii (îndreptățit) diabolici – Tin & Tina, un porno cu jucării – Testicles in Fabric, un SF est-european cu tehnologie ținută parcă laolaltă cu benzi de scotch, numit Teleportorul Zovko, o animație autobiografică cinefilă – Noaptea americană a lui Angelique, și un film splendid vizual care ar putea avea appeal turistic dacă turiștii din centrul lui n-ar fi atât de respingători – britanicul Alluvion.

Pentru co-selecționerul Andrei Rus, cele mai incitante sunt scurtmetrajele care se îndepărtează de convenții clare și refuză încadrarea în genuri narative: Filme para Poeta Cega, Mahjong, No More Lonely Nights, Rei Inùtil sau El ruido de las estrellas me aturde sunt câteva exemple în acest sens. „Apoi, am fost interesat de filme care abordează probleme sensibile pentru societatea noastră, unele, în opinia mea, nediscutate suficient sau de prea multe ori tratate superficial în mass-media: Un chien de ma chienne e un film feminist, Seagull e despre segregare etnică, iar Undress Me are în prim-plan o situație reprezentativă pentru diferențele de natură sexuală”, declară criticul Andrei Rus.

Două nume românești se regăsesc printre cele 26 de concurente în Competiția internațională: Mâine, Bach…, în regia lui Mihnea Andrei Ciorică, și Idle, de Raia Al Souliman. Pentru prima dată, NexT va avea și o competiție românească,

Prima competiție românească la NexT: 14 filme în cursă

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

„Una dintre cele mai importante dorințe ale organizatorilor NexT este aceea de a sprijini cât mai mult talentele tinere din România. De aceea, sper că prezența acestor 14 filme în festival va atrage atenția asupra realizatorilor și îi va încuraja și ajuta să continue. Ca selecție, ne-am dorit să prezentăm diversitatea formelor și formulelor pe care tinerii cineaști din România le preferă, așa că ne-a interesat să alegem filme cât mai variate, din toate punctele de vedere”, declară co-selecționerul Andrei Rus.

„Suntem pentru al 7-lea an consecutiv alături de NexT şi, ca în fiecare an, ne bucurăm ca putem susţine un festival atât de bine realizat, care are în spate o echipă grozavă. La cea de-a 8-a ediţie, HBO România prezintă competiţia românească şi ne propunem, ca de fiecare dată, să sprijinim filmul românesc şi, implicit, pe creatorii acestuia. Suntem onoraţi să putem oferi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc lansat în ultimul an şi aşteptăm cu interes competiţia”, declară Ofelia Năstase, PR Coordinator HBO Romania.

Trei dintre cele 14 scurtmetraje aparțin unor regizori cunoscuți, cu lungmetraje în portofoliu: Colecția de arome, de Igor Cobileanski, drama unui tată și a fiului său care se luptă să procure medicamente pentru mamă, Excursie, povestea lui Adrian Sitaru despre un băiețel care dispare brusc după câteva zile în care își filmează viața, atunci când află că extratereștrii au aterizat în România, și Jurnal #2, un film experimental de Adina Pintilie despre interacțiunea subtilă dintre o actriță și un regizor.

Doi dintre concurenți se regăsesc și în Competiția internațională: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din Idle, și Mihnea Andrei Ciorică, regizorul filmului Mâine, Bach…, în care un băiețel afectat de divorțul părinților săi se refugiază în muzică.

În competiție intră și Sânziana Nicola (Duminică), Nicolae Constantin Tănase (12 minute), Mihai Sofronea (Copacul), Alexandru Ispas (1969), Bogdan Drumea (Bruiaj), Matei Lucaci-Grunberg (Și băieții câteodată), Radu Constantin Vasile (Catafalce), Sergiu Lupșe (Tatăl nostru) și Alexandru Petru Bădeliță (Autism).

Juriul ambelor competiții – cea internațională și cea națională – este alcătuit din renumitul cineast britanic Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecție al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente și Proiecte internaționale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ștefănescu (România, coregraf, manager cultural) și Vlaicu Golcea (România, muzician).

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J’ai Bistrot și Ceainăria Cărturești. Lista filmelor din cele două competiţii – internaţională şi românească – este următoarea:

COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ

Alluvion / Aluviuni, regia Sasha Litvintseva (Marea Britanie, 2013, 32′)
Angélique’s Day for Night / La nuit américaine d’Angélique / Noaptea americană a lui Angélique, regia Joris Clerté & Pierre-Emmanuel Lyet (Franța, 2013, 7′)
Auschwitz on My Mind / Lizkor Velo Lishkoach / Cu gândul la Auschwitz, regia Assaf Machnes (Israel / Polonia / Marea Britanie, 2013, 16′)
Boonrerm, regia Sorayos Prapapan (Thailanda, 2013, 17′)
Choir Tour / Kora turneja / În turneu cu corul, regia Edmunds Jansons (Letonia, 2012, 5′)
Edges / Rives / Muchie, regia Pier-Luc Latulippe (Canada, 2013, 15′)
Entrecampos, regia João Rosas (Portugalia, 2012, 32′)
Film for a Blind Poet / Filme Para Poeta Cego / Film pentru un poet orb, regia Gustavo Vinagre (Brazilia, 2012, 26′)
Helsinki, regia Juan Beiro (Spania, 2013, 15′)
Idle, regia Raia Al Souliman (România, 2013, 23′)
The Last Romeo / Viimane Romeo / Cel din urmă Romeo, regia Moonika Siimets (Estonia, 2013, 35′)
The Lizards / Les Lézards / Șopârlele, Vincent Mariette (Franța, 2012, 15′)
Mahjong, regia João Pedro Rodrigues & João Rui Guerra da Mata (Portugalia, 2013, 35′)
Marathon / Maraton, regia Harut Shatyan (Armenia, 2013, 18′)
No More Lonely Nights, regia Fabio Scacchioli & Vincenzo Core (Italia, 2013, 21′)
Payback Is a Bitch / Un chien de ma chienne / Fiu de cățea, regia Fabien Gorgeart (Franța, 2013, 12′)
Rex Inutilis / Rei Inútil, regia Telmo Churro (Portugalia, 2013, 25′)
Seagull / Chaika / Pescărușul, regia Elizaveta Stishova (Kârgâztan / Rusia / Elveția, 2012, 32′)
The Sound of Stars Dazes Me / El ruido de las estrellas me aturde / Sunetul stelelor m-a uluit, regia Eduardo Williams (Argentina, 2012, 20′)
The Swing of the Coffin Maker / Die Schaukel Des Sargmachers / Leagănul meșterului de sicrie, regia Elmar Imanov (Azerbaidjan / Germania, 2012, 30′)
Testicles in Fabric / Testicule în stofă, regia Manywild (Franța, 2013, 7′)
Tin & Tina, regia Rubin Stein (Spania, 2013, 12′)
Tomorrow, Bach… / Mâine, Bach…, regia Mihnea Andrei Ciorică (România, 2013, 31′)
Two Couples Smoke under a Table / Dos parejas fuman debajo de una mesa / Două cupluri fumează sub o masă, regia Estefania Veira (Argentina, 2012, 8′)
Undress Me / Ta av mig / Dezbracă-mă, regia Victor Lindgren (Suedia, 2013, 15′)
Zovko Teleport / Teleport Zovko / Teleportorul Zovko, regia Predrag Licina (Croația, 2013, 17′)

COMPETIȚIA NAȚIONALĂ

Idle, regia Raia Al Souliman (2013, 23′);
1969, regia Alexandru Ispas (2013, 23′);
Duminică, regia Sînziana Nicola (2013, 13′);
12 minute, regia Nicolae Constantin Tănase (2013, 12′);
Copacul, regia Mihai Sofronea (2013, 13′);
Bruiaj, regia Bogdan Drumea (2013, 13′);
Mâine, Bach…, regia Mihnea Andrei Ciorică (2013, 31′)
Și băieții câteodată, regia Matei Lucaci-Grünberg (2013, 17′)
Catafalce, regia Radu Constantin Vasile (2014, 14′)
Tatăl nostru, regia Sergiu Lupșe (2013, 8′)
Autism, regia Alexandru Petru Bădeliță (2014, 12′)
Colecția de arome, regia Igor Cobileanski (2013, 15′)
Excursie, regia Adrian Sitaru (2014, 19′)
Jurnal #2, regia Adina Pintilie (2014, 16′)

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *