Home / GeopoliticALL / Europa / Comisia Europeană, îngrijorată de gradul de corupție din Uniunea Europeană

Comisia Europeană, îngrijorată de gradul de corupție din Uniunea Europeană

165316_mainimg (1)Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, a prezentat un raport în care se subliniază îngrijorarea privind nivelul corupției din Uniunea Europeană. Raportul arată că adevăratul cost al corupției este mult mai mare decât suma estimată de Comisia Europeană, de 120 de miliarde de euro. Pentru prima dată, Comisia Europeană a condus o expertiză în care a studiat corupția în toate cele 28 de state, concluziile acesteia fiind extrem de îngrijorătoare, relatează BBC.

În Marea Britanie, doar 5 din 1.115 persoane chestionate (mai puțin de 1%) au fost nevoiți să dea mită. Însă un procent de 64% este de părere că fenomenul corupției este răspândit în întreaga țară, pe când procentul mediu al Uniunii Europene este de 74%. În Croația, Cehia, Lituania, Bulgaria, România și Grecia, între 6% și 29% dintre cei care au răspuns sondajului de opinie, au susţinut că au fost rugați sau chiar nevoiți să dea mită în ultimele 12 luni. De asemenea, s-au înregistrat niveluri ridicate de mită în Polonia (15%), Slovacia (14%) și Ungaria (13%), unde majoritatea cazurilor sunt în domeniul asistenței medicale. Studiul Uniunii Europene include două mari sondaje de opinie conduse de Eurobarometru, serviciul de sondaje al Comisiei Europene. Patru din zece firme au descris corupția ca pe un obstacol al afacerilor în Europa.

Cu toate acestea, Cecilia Malmstrom susține că Suedia este țara cu cele mai puține probleme de corupție. Ea este de părere că toate țările din Uniunea Europeană ar trebui să ia în seamă sistemul Suediei de soluționare a acestei probleme.

Crimele financiare, precum mita și frauda TVA-ului, afectează multe țări din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, guvernele naționale sunt responsabile în combaterea corupției. Totuși, agenția antifraudă a UE, Olaf, se concentrează pe corupția și frauda care afectează bugetul Uniunii Europene, dar are resurse limitate. În anul 2011, bugetul său a fost de 23,5 milioane de euro, acesta părând insuficient pentru combaterea problemelor cu care a fost însărcinată.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *