Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 5 martie

Azi, dar candva – 5 martie

5 mar 1953 – A decedat Iosif Vissarionovici Stalin, dictator sovietic. Dupa moartea lui Vladimir Ilici Lenin (21 ianuarie 1924), a preluat controlul asupra politicii sovietice. A reusit sa-i inlature pe cei care ii amenintau puterea prin executii secrete, procese de epurare si persecutii pe scara larga. A inceput o serie de masuri politice represive pentru a controla disidenta interna, devenind din ce in ce mai paranoic. Pe scurt, sub conducerea lui Stalin, Uniunea Sovietica a fost transformata dintr-o natiune agricola intr-o superputere mondiala, insa cu un pret teribil pentru propriul popor. Conducatorul devenise centrul cultului si adoratiei colective. In general, istoricii sunt de acord ca foametea, mortalitatea din lagarele de munca si din inchisori, ca si terorismul de stat (deportarile si epurarile politice) au facut milioane de victime de care Stalin si aliatii sai sunt responsabili direct sau indirect. Cate milioane de oameni au murit in acea perioada este o chestiune indelung disputata.

5 mar 1955 – A decedat Hortensia Papadat-Bengescu, importanta scriitoare romana. A avut o mare contributie la modernizarea romanului interbelic de factura psihologica si citadina, in special prin ciclul Halipilor, format din romanele “Fecioarele despletite” (1926), “Concert din muzica de Bach” (1927), “Drumul ascuns” (1933), “Radacini” (1938). Tehnica sa narativa se caracterizeaza prin adancimea dimensiunii realist-obiective si psihologice, rafinament in construirea unei fresce sociale cu snobi si parveniti, introducerea personajului-reflector, precum si subtilitatea ironica in analiza “trupului sufletesc” al eroilor. Interzisa de regimul comunist si traind la batranete fara mijloace de subzistenta, Hortensia Papadat-Bengescu a murit data uitarii de colegi si de critici literari. Ulterior, a fost treptat reintegrata in circuitul literar si academic.

5 mar 1934 – S-a nascut Daniel Kahneman, economist israelian, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2002.

5 mar 1918 – S-a nascut James Tobin, economist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 1981.

5 mar 1868 – Englezul C. H. Gould patenteaza capsatorul.

5 mar 1827 – A decedat Alessandro Volta (nume complet: Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta), celebru fizician italian. A inventat electroforul, folosit la generarea electricitatii statice, electrometrul, instrumentul de masurare a electricitatii atmosferice, pila electrica si bateria electrica (1800). Unitatea de masura a tensiunii electrice a fost numita volt, in onoarea sa (1881). Contributiile sale in domeniul fizicii si in electricitate au fost deosebit de importante, reprezentand punctul de plecare pentru numeroase cercetari si descoperiri ulterioare.

5 mar 1534 – A decedat Antonio Allegri da Correggio, stralucit pictor italian, predecesor al barocului si al rococoului. A creat altare si imagini sacre, fresce de bolta de mari dimensiuni si scene mitologice poetice si senzuale. A lucrat aproape in totalitate in provincia italiana Parma. Relativ necunoscut in timpul vietii, Correggio a castigat o mare popularitate in special in secolul XVIII, cand a fost recunoscut drept unul dintre precursorii rococoului. Acesta si-a format un stil nuantat, fara contururi aspre si fara contraste puternice de culoare. Efectele subtile de lumini si umbre au conferit tablourilor sale o atmosfera foarte delicata, subliniind caracterul voios-erotic al scenelor sale mitologice. Vastele sale fresce de bolta au fost esentiale pentru dezvoltarea picturii de bolta iluzioniste. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Logodna mistica a Sf. Ecaterina” (1510), “Patru sfinti” (1517), “Inchinarea magilor” (1518), “Fresca de tavan” (1518-1519), “Inaltarea Fecioarei” (1526-1530), “Venus si Cupidon” (1524-1527), “Venus, Amor si un satir” (1525), “Danae” (1531), “Rapirea lui Ganimede” (1531).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *