Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 4 martie

Azi, dar candva – 4 martie

4 mar 1678 – S-a nascut Antonio Lucio Vivaldi, celebru compozitor si violonist italian care si-a pus amprenta asupra formei concertului si a stilului muzicii instrumentale de la sfarsitul perioadei baroce. Vivaldi a fost hirotonisit preot la varsta de 25 de ani, dar a renuntat sa mai oficieze slujbe din cauza unei boli cronice, probabil astm bronsic. In ciuda acestui lucru, si-a facut o reputatie de habotnic. Stabilit in Venetia, dar facand calatorii dese in alte locuri, compunea muzica instrumentala pentru patronii si clientii din intreaga Europa. Dupa moartea sa, imensa lui colectie de manuscrise muzicale, constand in principal din partituri cu autograf ale propriilor lucrari, a fost adunata in 27 de volume mari. Aproape 500 de concerte ale lui Vivaldi au ajuns pana la noi. Acesta a perfectionat forma a ceea ce avea sa devina concertul clasic in trei miscari. Energia, pasiunea, efectele dramatice si lirismul concertelor sale au intrat foarte repede in limbajul general al muzicii. Prin creatia sa instrumentala, Antonio Vivaldi a exercitat o influenta puternica in dezvoltarea ulterioara a muzicii.

4 mar 1999 – A decedat Gerhard Herzberg, chimist canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1971.

4 mar 1977 – Are loc cel mai grav cutremur din Romania cu o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter.

4 mar 1977 – A decedat Toma Caragiu, unul dintre cei mai talentati actori romani de teatru si film.

4 mar 1975 – Charlie Chaplin este innobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

4 mar 1953 – A decedat Sir Charles Scott Sherrington, neurofiziolog englez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1932 impreuna cu Edgar Adrian.

4 mar 1898 – S-a nascut Georges Dumezil, stralucit filolog, etnolog si istoric al civilizatiilor, membru al Academiei Franceze si al altor institutii prestigioase din intreaga lume. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Mit si epopee” (1968-1973), “Zeii suverani ai indo-europenilor” (1977), “Uitarea omului si onoarea zeilor” (1985).

4 mar 1852 – A decedat Nikolai Vasilievici Gogol, renumit prozator si dramaturg rus. Romanul sau “Suflete moarte” (1842-1852) si nuvela “Mantaua” (1842) sunt considerate fundamentul traditiei realiste ruse din secolul XIX. Criticat de vechii admiratori pentru o serie de discursuri publicate, acuzat ca ar fi un aparator al intunericului si impins de un preot fanatic catre o forma de sadism spiritual, Gogol credea ca a pierdut pentru totdeauna aprecierea lui Dumnezeu. A murit pe jumatate nebun.

4 mar 1832 – A decedat Jean-Francois Champollion, savant francez. A jucat un rol important in descifrarea hieroglifelor egiptene. Acesta a fost un geniu lingvistic care, de la varsta de 19 ani, s-a dedicat studiului limbilor araba, ebraica, siriana si copta, dar si latina si greaca. Folosind inscriptiile pietrei de la Rosetta (stela egipteana, datand din anul 195 i.e.n., din timpul regelui Ptolemeu al V-lea, descoperita in 1799, in timpul expeditiei franceze conduse de Napoleon Bonaparte), Champollion a reusit sa stabileasca, in 1822, o metoda de traducere a scrierii vechilor egipteni.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *