Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 19 aprilie

Azi, dar candva – 19 aprilie

19 apr 1882 – A decedat Charles Robert Darwin, naturalist englez a carui teorie evolutionista a schimbat o lume intreaga. Evenimentul cheie in viata sa a fost urmatorul: in data de 27 decembrie 1831 s-a imbarcat pe nava Beagle, facand inconjurul lumii timp de 5 ani, poposind pe traseu si in insulele Galapagos unde a constatat ca speciile animale sunt diferite de la o insula la alta, ceea ce a condus la ipoteza despre evolutie. Ulterior, el a publicat “Originea speciilor” (24 noiembrie 1859), o carte extrem de controversata care contesta, din punct de vedere stiintific, ideea conform careia toate speciile au fost create de divinitate, aceasta constituind cea mai mare descoperire de la Newton incoace. Conform teoriei lui Darwin, speciile au evoluat de-a lungul timpului din stramosi comuni, datorita procesului numit selectie naturala. In ceea ce priveste viata personala, Darwin s-a casatorit in 1838 cu Emma Wedgwood care i-a nascut 10 copii.

19 apr 2004 – A decedat Norris Dewar McWhirter, co-fondator (impreuna cu fratele sau geaman, Alan Ross) al celebrei Guinness Book of Records.

19 apr 1998 – A decedat Octavio Paz, scriitor mexican, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1990.

19 apr 1919 – A aparut, la Bucuresti, revista literara “Sburatorul”, condusa de Eugen Lovinescu.

19 apr 1917 – S-a nascut Sven Hassel, scriitor danez. Este renumit datorita unor romane (pseudo-autobiografice) bazate pe experienta sa de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cele mai cunoscute fiind: “Legiunea blestematilor” (1953) si “Gestapo” (1963).

19 apr 1906 – A decedat Pierre Curie, fizician francez. La Sorbona, in 1895, o cunoaste pe Maria Sklodowska – Curie (savanta poloneza, dublu laureata a Premiului Nobel pentru Fizica si pentru Chimie, prima femeie care a primit un premiu Nobel si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite) cu care se casatoreste. Vor avea doua fiice, Irene (Laureata a Premiului Nobel pentru Chimie in 1935) si Eve. Incep cercetari in domeniul radioactivitatii, descoperind impreuna noi elemente radioactive: poloniul si radiul. Pentru aceste cercetari primesc amandoi Premiul Nobel pentru Fizica in 1903, impreuna cu Henri Becquerel. In 1906 a fost accidentat mortal de o trasura.

19 apr 1824 – A decedat George Gordon Byron (cunoscut ca Lord Byron), unul dintre cei mai importanti poeti romantici englezi ai epocii sale, alaturi de Percy Bysshe Shelley si John Keats. Faima sa se datoreaza nu numai operei, ci si vietii sale, traita in extravaganta, cu numeroase povesti de dragoste, datorii, despartiri, acuzatii de incest si sodomie. Se stie ca Byron avea un comportament scandalos: a avut relatii intime cu un tanar corist, John Edleston, cu femei maritate, dar si cu sora sa vitrega, Augusta, aventuri de care a vrut sa scape prin casatoria cu Anne Isabella Milbanke. Mariajul esueaza, iar Byron se cufunda in promiscuitate sexuala pana la moarte. Scrierile sale sunt mult mai evident autobiografice decat ale celorlalti romantici care isi dadeau la iveala viata.

19 apr 1588 – A decedat Paolo Veronese (nume real: Paolo Caliari), celebru pictor italian, unul dintre reprezentantii de marca ai apogeului Renasterii. Stabilit de tanar la Venetia, Veronese este, alaturi de Tizian si Tintoretto, unul dintre cei mai remarcabili exponenti ai scolii venetiene de pictura a secolului al XVI-lea. A executat imense fresce de plafon in trompe-l’oeil la Palatul Dogilor, a decorat cu fresce palatele unor nobili venetieni si a pictat numeroase altare. A tratat temele religioase cu aceeasi eleganta si maretie cu care a abordat subiectele mitologice. Impactul vizual al tablourilor sale a fost intensificat printr-o paleta coloristica bogata si stralucitoare. Mai mult decat altceva, acest colorit a inspirat pictorii de mai tarziu, ca Giovanni Battista Tiepolo sau Eugene Delacroix. Cea mai cunoscuta pictura a sa este “Nunta din Cana Galilei” (1562-1563).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *