Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 15 iulie

Azi, dar candva – 15 iulie

15 iul 1606 – S-a nascut Rembrandt Harmenszoon van Rijn, remarcabil pictor al epocii de aur olandeze, considerat unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei. A fost un maestru al naratiunilor prin imagini, posesor al unei exceptionale abilitati de a reda oamenii in diferite stari de spirit si ipostaze dramatice. Rembrandt a fost, de asemenea, un pictor al luminii si al umbrei, adeptul unui realism intransigent care i-a facut pe unii critici sa afirme ca prefera uratenia frumusetii. Pe langa portrete si autoportrete, nucleul operei sale consta in scene biblice si, in mai mica masura, istorice, mitologice si alegorice. Din perspectiva intregii cariere, schimbarile produse de-a lungul timpului in stilul sau artistic sunt remarcabile. Acestea reprezinta rezultatul unei evolutii, facand dovada cautarii unor noi tehnici picturale. Extrem de talentat, Rembrandt a devenit repede pretuit de amatorii de arta olandezi si de cumparatorii de arta. Gravurile neobisnuite in acvaforte l-au facut celebru pe plan international inca din timpul vietii. Nu a parasit niciodata Olanda. In 1634 se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh, fiica primarului din Amsterdam. Din patru copii ai cuplului, supravietuieste numai unul, Titus. In 1642 moare si Saskia de tuberculoza. Artistul incepe o relatie cu educatoarea fiului sau, Hendrickje Stoffels, fiind acuzat de imoralitate (fiindca traiau ca sot si sotie, dar nu s-au casatorit oficial). Mitul care a luat amploare dupa moartea sa ne spune ca acesta a murit sarac si neinteles. E adevarat ca, spre sfarsitul vietii sale, realismul fusese inlocuit de clasicism si nu mai era la moda in Olanda. Dar reputatia sa internationala in randul cunoscatorilor si colectionarilor n-a facut decat sa creasca. Anumiti pictori din Germania si Venetia secolului XVIII i-au copiat stilul. A fost venerat in epoca romantica si considerat un precursor al romantismului. De atunci este socotit una dintre cele mai mari personalitati din istoria artei. In Olanda, faima sa a cunoscut o crestere spectaculoasa, Rembrandt devenind un simbol atat al maretiei, cat si al spiritului olandez. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Zaraful” (1627), “Artistul in atelierul sau” (1629), “Lectia de anatomie a doctorului Tulp” (1632), “Ospatul lui Baltazar” (1635), “Sacrificiul lui Isaac” (1635), “Predicatorul Anslo si sotia sa” (1641), “Rondul de noapte” (1642), “Sfanta familie” (1646), “Batseba” (1654).

15 iul 1946 – A decedat Dumitru Bagdasar, medic neurochirurg roman, fondatorul scolii romanesti de neurochirurgie.

azi dar candva 15 iulie anton pavlovici cehov scriitor rus dramaturg proza scurta15 iul 1904 – A decedat Anton Pavlovici Cehov, important dramaturg si maestru al prozei scurte de factura moderna, considerat principalul reprezentant al realismului rus de la sfarsitul secolului XIX. Artist al exprimarii laconice si precise, acesta a sondat adancimile naturii umane, dezvaluind motivatiile secrete ale personajelor sale si concentrandu-se asupra unor fapte aparent triviale. Deja pretuit de publicul rus in timpul vietii sale, Cehov nu a devenit celebru pe plan international decat dupa Primul Razboi Mondial, cand traducerile au contribuit la popularizarea operei sale. Printre lucrarile sale se numara: teatru: “Pescarusul” (1896), “Unchiul Vania” (1897), “Trei surori” (1901), “Livada cu visini” (1904); povestiri: “Moartea unui slujbas” (1883), “Masca” (1884), “Vanatorii” (1885), “Calugarul negru” (1894), “Omul in carapace” (1898), “Doamna cu catelul” (1899).

15 iul 1922 – S-a nascut Leon Max Lederman, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1988 impreuna cu Melvin Schwartz si Jack Steinberger.

15 iul 1921 – S-a nascut Robert Bruce Merrifield, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1984.

15 iul 1919 – A decedat Hermann Emil Fischer, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1902.

15 iul 1918 – S-a nascut Bertram Neville Brockhouse, fizician canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1994 impreuna cu Clifford Glenwood Shull.

15 iul 1869 –  Chimistul francez Hippolyte Mege-Mouries patenteaza margarina.

15 iul 1799 – Capitanul francez Pierre-Francois Bouchard descopera Piatra din Rosetta, in orasul egiptean Rosetta. Piatra din Rosetta este o stela egipteana datand din anul 196 i.e.n; folosind inscriptiile sale, Jean-Francois Champollion a reusit sa stabileasca o metoda de traducere a scrierii hieroglifice.

 

 

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *