Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 14 aprilie

Azi, dar candva – 14 aprilie

14 apr 1912 – Are loc unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime din istorie – la trei zile de la plecarea din Southampton (Anglia), vasul de pasageri britanic Titanic se loveste de un iceberg din Newfoundland si se scufunda in dimineata acestei zile, la ora 2:20. In jurul orei 4:10 vasul Carpathia ajunge la locul scufundarii, ii salveaza pe cei 706 supravietuitori si se indreapta spre New York. Statistica este infioratoare: au murit 1.517 din cei 2.223 de pasageri. Titanicul a fost proiectat de unii dintre cei mai experimentati ingineri, folosindu-se unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost cel mai mare si mai luxos vas lansat la apa pana atunci, considerat imposibil de scufundat datorita masurilor de siguranta. Numarul mare de victime a fost cauzat si de faptul ca, desi indeplinea normele vremii, nava avea barci de salvare suficiente pentru numai 1.178 de persoane. In 1985, Titanicul a fost gasit in pozitie verticala, rupt in doua bucati, la o adancime de 4.000 de metri in Atlanticul de Nord. Uriasele pierderi omenesti, frenezia din mijloacele mass-media la nivel mondial si descoperirea epavei au provocat un imens interes. Se planuieste ca pe 15 aprilie 2012, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la scufundarea Titanicului, sa se organizeze evenimente comemorative in intreaga lume.

14 apr 1927 – S-a nascut Alan Graham MacDiarmid, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 2000 impreuna cu Alan Heeger si Hideki Shirakawa.

14 apr 1921 – S-a nascut Thomas Crombie Schelling, economist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2004.

14 apr 1917 – A decedat Ludwig Lazarus Zamenhof, filolog polonez, inventatorul limbii Esperanto (1887), cea mai raspandita limba artificiala din lume, creata pentru a servi drept limba internationala auxiliara, o a doua limba pentru fiecare.

14 apr 1930 – A decedat Vladimir Vladimirovici Maiakovski, faimos poet rus. Inchis in repetate randuri sub acuzatii de activitate revolutionara, a inceput sa scrie poezii in carcera, in 1909. Dupa ce a fost eliberat, a devenit purtatorul de cuvant al futurismului rus, poezia sa devenind mult mai egocentrica si sfidatoare. A fost principalul poet al Revolutiei Ruse de la 1917 si al primei perioade sovietice, producand lucrari declamatorii, cu o puternica tenta politica, adresata maselor, precum “Oda Revolutiei” (1918), “Marsul spre stanga” (1919) sau “Misterul buf” (1921). Dezamagit in dragoste, indepartat de societatea sovietica, atacat de critici in presa si interzicandu-i-se sa mai calatoreasca in strainatate, poetul s-a sinucis la varsta de 36 de ani. Maiakovski a fost elogiat de Stalin care declara ca este “cel mai bun poet al epocii noastre sovietice”. Satul in care s-a nascut a fost redenumit in cinstea sa, iar in 1935 i s-a ridicat si o statuie in Moscova.

14 apr 1914 – Stacy Carkhuff patenteaza anvelopa anti-derapanta.

14 apr 1902 – Marie si Pierre Curie izoleaza elementul radioactiv radium. In 1903 cei doi sunt rasplatiti cu Premiul Nobel pentru Fizica.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *