Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar cândva – 12 ianuarie

Azi, dar cândva – 12 ianuarie

12 ian 1976 – A decedat Agatha Christie (nascuta Agatha Mary Clarissa Miller), scriitoare britanica de romane politiste, povestiri scurte si piese de teatru. Majoritatea romanelor sale (in numar de 75) au fost bestseller-uri, traduse in peste 100 de limbi (este autorul individual tradus in cele mai multe limbi, conform UNESCO). In Guinness World Records este inregistrata, alaturi de William Shakespeare, ca fiind cea mai vanduta scriitoare a tuturor timpurilor, cu aproximativ 4 miliarde de carti vandute. Majoritatea operelor sale sunt focalizate pe descoperirea autorului unei crime. Christie a fost supranumita “regina crimelor” si maestra a suspansului. Printre romanele sale se numara: “Misterioasa afacere de la Styles”, 1920, “Crima pe terenul de golf”, 1923, “Misterul trenului albastru”, 1928, “Misterul de la Sittaford”, 1931, “Moarte in nori”, 1935, “Crima in Mesopotamia”, 1936, “Martorul mut”, 1937, “Zece negri mititei”, 1939 (cel mai cunoscut roman al sau, vandut in peste 100 de milioane de exemplare), “Misterul din Caraibe”, 1964.

12 ian 1899 – S-a nascut suedezul Paul Hermann Muller, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1948.

12 ian 1893 – S-a nascut Hermann Wilhelm Goring, lider nazist german. A fost capitan de aviatie in Primul Razboi Mondial, seful fortelor aeriene germane (Luftwaffe) si ministrul economiei. A dobandit o putere mai mare dupa ce Hitler a fost numit cancelar, in 1933. Fiind cel mai loial sustinator al Fuhrer-ului, a ocupat numeroase functii, printre care cea de ministru de interne al Prusiei, unde a infiintat Gestapo-ul, devenind al doilea om in ierarhia partidului si a celui de-al Treilea Reich, dupa Adolf Hitler. In timpul unor internari in spital, este diagnosticat cu un “comportament isteric brutal” si “maniac antisemit”. In 1935 devine maresal al Reich-ului si sef suprem al economiei de razboi. La 1 septembrie 1939 este numit oficial inlocuitor al lui Hitler. In schimb, la 23 aprilie 1945 este eliberat din toate functiile de catre insusi Hitler si exclus din partid. In 8 mai 1945 este arestat de armata americana si condamnat la moarte la 1 octombrie 1946 de tribunalul de la Nurnberg, pentru crime de razboi. Inainte de a fi executat, Goring s-a sinucis in celula sa.
12 ian 1876 – S-a nascut Jack London (pe numele sau adevarat John Griffith Chaney), romancier si nuvelist american. Copil nelegitim, nascut in saracie, in mare parte autodidact, acesta a devenit marinar, muncitor cu ziua si cautator de aur in Alaska. Dintre cele 50 de carti de fictiune si nonfictiune, cele mai importante sunt: “Chemarea strabunilor” (“The Call of the Wild”), 1903 si “Colt Alb” (“White Fang”), 1906. Desi operele sale i-au adus celebritate si bogatie, sinuciderea sa la varsta de 40 de ani a fost rezultatul alcoolismului si al datoriilor tot mai mari.

12 ian 1866 – A decedat Aron Pumnul, filolog si istoric literar roman, participant la Revolutia de la 1848 din Transilvania. Ca profesor de limba romana la Liceul din Cernauti, l-a avut elev pe Mihai Eminescu. Ca filolog, Pumnul s-a distantat deopotriva de etimologismul ardelenilor, dar si de tendintele de modernizare a limbii romane, propunand un model propriu (pumnism) bazat in ortografie pe absolutizarea principiului fonetic, iar in lexic pe crearea de termeni abstracti prin procedeul analogiei. Prin cele 6 volume ale “Lepturariului romanesc cules den scriptori rumani” (1862-1865), o antologie comentata de texte literare romanesti, Pumnul se inscrie in seria primilor istorici literari romani.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *