Home / Politica si... / Drepturi / Banca Mondiala: Unele tari limiteaza inca potentialul economic al femeilor

Banca Mondiala: Unele tari limiteaza inca potentialul economic al femeilor

Saudi womens
Arabia Saudita se afla in fruntea listei cu tarile ale caror legi limiteaza potentialul economic al femeilor, in timp ce Asia de Sud, Orientul Mijlociu si Africa de Nord au facut cele mai mici progres in ultimii 50 de ani in imbunatatirea oportunitatilor economice pentru femeilor, potrivit unui raport realizat de Banca Mondiala.

Raportul, intitulat Femeile, Afacerile si Legea, acopera 143 de tari si se bazeaza pe date obtinute din aprilie 2011 pana in aprile 2013 – examinari de legi si interviuri cu experti. De asemenea, s-a observat cum conditiile s-au schimbat in ultimii 50 de ani, pe baza a doi indicatori: accesul femeilor in institutii si dreptul la proprietate in o suta de tari, noteaza The Guardian.

In ultima jumatate a secolului, drepturile femeilor din intreaga lume s-au imbunatatit semnificativ, si totusi, in aproximativ 90% din tarile studiate, cel putin o lege ramane in picioare interzicand dreptul femeilor la anumite joburi, deschiderea unui cont bancar, accesarea de capital sau luarea unor decizii independente. Potrivit raportului, 28 de tari fac zece sau mai multe distinctii intre drepturile barbatilor si ale femeilor. Jumatate dintre aceste tari sunt in Orientul Mijlociu si in Nordul Africii, urmate de 11 in Africa sub-Sahariana.

Raportul arata ca acolo unde exista un decalaj intre drepturile legale, putine femei detin afacerile lor iar inegalitatea veniturilor este mare, o constatare care ofera o perspectiva cu privire la impactul pe care reducerea barierelor in calea oportunitatilor economice pentru femei l-ar putea avea asupra reducerii saraciei in lume.

„Cand femeile si barbatii participa la viata economica pe picior de egalitate, energiile lor pot contribui la construirea unei societati coezive si a unei economii rezistente”, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim.

Kim a stabilit ca o prioritate a Bancii Mondiale incheierea saraciei extreme până în 2030. Emanciparea femeilor este privita de catre experti ca fiind esentiala pentru atingerea acestui obiectiv, deoarece femeile au responsabilitatea principala pentru familie .
Cele mai multe tari au inceput sa elimine obstacolele juridice din calea participarii economice a femeilor, insa progresele au fost inegale.

In America Latina si Caraibe , Africa sub- Sahariana si Asia de Est, restrictiile legale au fost reduse la jumatate fata de 1960, a declarat Augusto Lopez – Claros , director de indicatori globali de la Banca Mondiala.

Dar regiunea Orientului Mijlociu a aratat cel mai mic progres. Yemen si Egipt au scos din Constitutiile lor interzicerea discriminarii de gen. Iranul a permis sotilor sa interzica sotiilor sa lucreze, plasand restrictii privind mobilitatea femeilor si limitand activitatea lor in domeniul justitiei, potrivit raportului.

Sarah Iqbal, ofiter de programe la Banca Mondiala si principalul autor al raportului, a declarat ca persistenta unor restrictii legale a ramas unul dintre aspectele cele mai descurajante ale raportului. „Am parcurs un drum lung, dar inca mai avem mult de mers “, a precizat ea.

Aproximativ 25 % dintre tarile analizate nu au legi cu privire la violenta in familie. Orientul Mijlociu si Africa de Nord au cele mai putine legi de protectie. Potrivit raportului, Algeria si Maroc sunt singurele tari din regiune care au legi referitoare la hartuirea sexuala la locul de munca.

44 de tari au imbunatatit oportunitatile economice pentru femei. Coasta de Fildes si Mali, de exemplu, nu mai permit sotilor sa le interzica sotiilor sa lucreze, Filipine a eliminat restrictiile privind munca de noapte pentru femei si Slovacia a crescut salariile platite femeilor in timpul concediului de maternitate.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *