19 feb 1876 – S-a nascut Constantin Brancusi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, membru post-mortem al Academiei Romane. Fiu de tarani, acesta a lucrat ca pastor de la varsta de 7 ani, invatand sa sculpteze in lemn, o arta populara in Romania rurala. Astfel, a inceput sa creeze linguri de lemn, picioare de pat si butoaie de branza. Cu putini bani in buzunar, luandu-si-l ca model pe Auguste Rodin, a calatorit in Viena, Munchen si Paris, studiind si lucrand. In cativa ani de experimentare, Brancusi incepuse sa aiba un public international in crestere, participand la expozitii in Paris, New York, Los Angeles. Cunoscut deja in SUA, si-a gasit acolo colectionari credinciosi in urmatoarele decenii. Intre timp, critici din intreaga lume atacau natura radicala a lucrarilor sale, forma sculpturilor creandu-i cateva probleme. Lucrarile sale in bronz si marmura sunt caracterizate printr-o forma pura eleganta si retinuta si printr-o finisare rafinata. A realizat numeroase sculpturi in lemn, dar este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile abstracte de capete ovoidale si pasari in zbor. Numeroasele expozitii din Statele Unite si Europa i-au asigurat faima. Cu toate acestea, artistul n-a pierdut contactul cu tara natala, a carei traditie o iubea. Printr-un decret de naturalizare, din 13 iunie 1952 a dobandit cetatenie franceza. Brancusi a oferit prin testament Muzeului National de Arta Moderna din Paris tot ce avea in atelierul sau (peste 80 de sculpturi), cu conditia ca atelierul sa fie transformat in muzeu si restaurat in starea sa originara. Din cauza regimului comunist din Romania, Brancusi n-a fost recunoscut initial ca un artist genial, fiind descoperit mai tarziu, mai ales gratie ansamblului monumental de la Targu-Jiu cu “Coloana infinitului”, “Masa tacerii” si “Poarta sarutului”. De asemenea, o alta lucrare celebra a sa este “Domnisoara Pogany”.
19 feb 1956 – S-a nascut Roderick MacKinnon, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 2003.
19 feb 1952 – A decedat Knut Hamsun, scriitor norvegian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1920.
19 feb 1951 – A decedat Andre Paul Guillaume Gide, scriitor francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1947 gratie “scrierilor sale pline de intelegere si semnificative din punct de vedere artistic, in care problemele si conditia omului au fost infatisate cu o cutezatoare dragoste de adevar si o subtila intuitie psihologica” (conform Academiei Suedeze). Gide a militat pentru cunoasterea de sine si sinceritate, facand un apel continuu la toleranta, sustinut prin intermediul intregii sale opere. Fiind o figura controversata in plan biografic (in 1894 a plecat in Africa de Nord pentru a scapa de conventiile sexuale si culturale ale epocii Victoriene, recunoscuta pentru puritanismul sau excesiv; aici a intalnit cuplul format din Oscar Wilde si Alfred Bruce Douglas, acestia incurajandu-l sa-si recunoasca homosexualitatea ascunsa cu mare grija, insa el s-a casatorit cu verisoara sa, Madeleine Rondeaux, in octombrie 1895, mariajul fiind nefericit in special din cauza relatiei lui cu Marc Allegret), a fost considerat un spirit revolutionar, care a sprijinit deschis calea libertatii individuale si a sfidat principiile moralitatii burgheze inguste. Romanele scurte “Imoralistul”, 1902 si “Poarta ingusta”, 1909, demonstreaza faptul ca este un maestru al constructiei clasice, iar “Pivnitele Vaticanului”, 1914, dezvaluie talentul sau in domeniul satirei necrutatoare. Opera sa autobiografica, “Daca nu piere samanta”, 1924, se numara printre marile scrieri literare cu caracter de confesiune ale literaturii universale. “Corydon”, 1924, o apologie a homosexualitatii (se pare ca avea inclinatii homosexuale, desi a fost casatorit cu o femeie, Madeleine), a fost tinta unor atacuri violente. Cel mai complex roman al sau este “Falsificatorii de bani”, 1925. Ca urmare a unei cariere literare stralucite, Andre Gide si-a castigat un loc in Panteonul literaturii franceze, dar si universale.
19 feb 1941 – S-a nascut David Jonathan Gross, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2004 impreuna cu David Politzer si Frank Wilczek.
19 feb 1936 – S-a nascut Marin Sorescu, poet, prozator, dramaturg si eseist roman, cu o activitate prodigioasa intinsa pe aproape patru decenii. Este una dintre cele mai pregnante personalitati din literatura romana contemporana. Printre cele mai cunoscute volume de poezie ale sale se numara: “Singur printre poeti’ (1964), “Moartea ceasului” (1966) si “Tusiti” (1970). De aceeasi impresionanta audienta s-au bucurat piesele sale de teatru: “Iona” (1968), “Paracliserul” (1970) si “Matca” (1976). Aproape clasicizat ca poet si dramaturg, in 1977 a debutat ca prozator cu romanul “Trei dinti din fata”, urmandu-i “Viziunea viziunii” (1982). Din 1991 a devenit membru al Academiei Romane, iar in perioada 1993-1995 a fost ministru al culturii.
19 feb 1859 – S-a nascut Svante Arrhenius, chimist suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1903.
19 feb 1833 – S-a nascut elvetianul Elie Ducommun, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1902 impreuna cu Charles Albert Gobat.
19 feb 1473 – S-a nascut Nicolaus Copernic, astronom polonez care a avansat ipoteza conform careia planetele se rotesc in jurul Soarelui aflat in repaus, Pamantul fiind o planeta care, pe langa faptul ca orbiteaza anual Soarele, se roteste o data pe zi in jurul propriei axe. Aceasta reprezentare a spatiului se numeste sistem heliocentric sau centrat pe Soare, depasind teoria geocentrica a lui Ptolemeu care plasa Pamantul in centrul Universului. Teoria sa a avut urmari dintre cele mai importante pentru ganditorii care au contribuit ulterior la revolutia stiintifica, printre care figuri de prim rang, precum Galileo Galilei, Johannes Kepler, Rene Descartes sau Isaac Newton. Lucrarea sa fundamentala este “Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti” (1530).