24 nov 1859 – Naturalistul britanic Charles Darwin publica celebra lucrare “Originea speciilor” in care emite teoria referitoare la evolutia speciilor de plante si animale – teoria evolutionista. A observat si a demonstrat ca toate speciile au evoluat de-a lungul timpului din anumiti stramosi comuni, proces pe care l-a numit “selectie naturala”, creand, astfel, indoieli asupra existentei lui Dumnezeu.
24 nov 1926 – S-a nascut Tsung Dao Lee, fizician chinez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1957 impreuna cu Chen Ning Yang.
24 nov 1925 – S-a nascut Simon Van der Meer, inginer si fizician olandez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1984 impreuna cu fizicianul italian Carlo Rubbia.
24 nov 1864 – S-a nascut Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez din perioada postimpresionista. Este cunoscut pentru litografiile, ilustratiile si afisele ce prezentau viata de noapte decadenta a Parisului sfarsitului de secol XIX. Si-a ales profesia, in parte, ca urmare a unei maladii, picioarele incetand sa-i mai creasca dupa varsta de 14 ani; in ciuda acestui lucru, artistul a dus o viata activa si neconventionala, de boem. Lucrarile sale provocatoare infatiseaza teatrele, cabaretul Moulin Rouge, bordelurile si cafenelele din cartierul boem al Parisului, Montmartre. Devine un pictor cautat de colectionari, organizatori de expozitii si editori. Critica ii rezerva, de asemenea, cronici pline de apreciere.
24 nov 1874 – Americanul Joseph Farwell Glidden patenteaza sarma ghimpata.
24 nov 1806 – S-a nascut William Webb Ellis, cleric englez, acreditat drept inventatorul rugby-ului. Se stie ca in timpul adolescentei, invatand la “Colegiul Rugby”, a luat in brate balonul in timpul unui meci de fotbal si l-a purtat in spatele liniei portii adverse, desi regulamentul cerea ca punctele sa fie inscrise cu piciorul. Gestul lui de a tine mingea in maini a facut ca regulile jocului sa se schimbe.
24 nov 1920 – A decedat Alexandru Macedonski, poet, prozator si dramaturg roman. Fondator si editor al revistei de orientare antijunimista “Literatorul” (1880-1919), in jurul careia s-a desfasurat activitatea cenaclului literar cu acelasi nume. Dominate de personalitatea fondatorului, revista si cenaclul au functionat ca o tribuna a simbolismului romanesc. Structural, Macedonski a fost un romantic, creand universuri artificiale de o mare forta a expresiei literare. Rondelurile, alaturi de alte poeme cu forma fixa, sinteza unica intre elemente parnasianiste si simboliste la nivel tematic, texte de mare maiestrie la nivel formal, reprezinta partea cea mai importanta a operei sale. Printre volumele sale de versuri se numara: “Poesii”, 1882, “Excelsior”, 1895, “Poema rondelurilor”, 1927. A fost ales ca membru post-mortem al Academiei Romane.
24 nov 1713 – S-a nascut Laurence Sterne, romancier si preot englez, unul dintre cei mai importanti stramosi ai romanului psihologic care face apel la fluxul de constiinta. In perioada 1759-1767 lucreaza la “Tristram Shandy”, celebru roman experimental alcatuit din 9 parti, in care povestirea este subordonata asocierilor libere, digresiunilor naratorului.
24 nov 1642 – Navigatorul olandez Abel Janszoon Tasman zareste coasta vestica a unei insule, careia ii da numele “Pamantul lui Van Diemen” in onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Ulterior, colonialisii englezi ii vor da numele “Tasmania”.