Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) si Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contributii importante la mai buna intelegere a variatiilor preturilor activelor pe piete, informeaza Mediafax.
Academia Regala de Stiinte din Suedia ii recompenseaza astfel pe cei trei economisti pentru “analiza empirica a preturilor activelor”, se arata intr-un comunicat transmis luni de institutia care decerneaza anual premiile Nobel.
Recompensa acordata de academia suedeza dovedeste ca gratie lucrarilor lui Fama, Hansen si Shiller, “este posibil de prevazut cursul general al preturilor actiunilor si obligatiunilor pe perioade lungi de timp, precum trei pana la urmatorii cinci ani”.
Eugene Fama si cativa colaboratori au inceput inca din anii ’60 sa demonstreze ca preturile actiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piata se adapteaza rapid la informatii nou aparute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetarii care a urmat in domeniu si a schimbat practicile din piete, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind aparitia fondurilor mutuale adaptate la evolutia componentelor indicilor bursieri, se arata in comunicat.
La inceputul anilor ’80, Robert Shiller a demonstrat ca, desi preturile actiunlor, obligatiunilor si ale altor active financiare sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, proiectiile pe perioade mai indelungate sunt posibile. Lars Peter Hansen a dezvoltat o metoda statistica potrivita pentru testarea teoriilor rationale asupra preturilor activelor, contribuind la intelegerea comportamentului investitorilor.
Cei trei economisti au pus bazele explicarii evolutiei preturilor activelor, in functie de variatia riscului si a atitudinii fata de risc, preconditionari comportamentale si tensiuni in piata.
Anul trecut, premiul Nobel pentru sfiinte economice a fost acordat eonomistilor americani Alvin E. Roth si Lloyd S. Shapley pentru cercetarile acestora in ceea ce priveste eficientizarea activitatii pietelor si imbunatatirii raportului de adecvare a ofertei la cerere.