Home / Politica si... / Conflict / Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit OIAC

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit OIAC

UN inspectors to go to the NetherlandsPremiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 a fost atribuit, vineri, Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), informeaza Mediafax.

OIAC, cu sediul la Haga, a fost fondata in 1997 pentru a pune in aplicare Conventia privind interzicerea armelor chimice, semnate pe 13 ianuarie 1993. Conventia a contribuit la distrugerea a aproximativ 80 la suta din arsenalul chimic la nivel mondial.

Organizatia a fost insarcinata printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU sa supervizeze distrugerea pana pe 30 iunie 2014 a arsenalului chimic detinut de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

OIAC nu a primit premiul pentru activitatea sa din Siria, a subliniat presedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, relateaza CNN. “Ci pentru eforturile sale de lunga durata de eliminare a armelor chimice si pentru ca in prezent suntem aproape de a ne atinge scopul si de a elimina o intreaga categorie de arme de distrugere in masa. Va fi un moment important in istorie, daca vom ajunge acolo”, a adaugat el.

In 2012, Uniunea Europeana a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contributia sa la promovarea pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

Algoritmul discriminării: Cum au contribuit platformele de socializare la propagarea urii față de minoritatea Rohingya

Material realizat de Delia Afilipoaie În luna septembrie a anului 2022, Amnesty International a publicat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *