Home / GeopoliticALL / Trei cercetatori au castigat premiul Nobel pentru Chimie 2013

Trei cercetatori au castigat premiul Nobel pentru Chimie 2013

Premiul Nobel pentru ChimiePremiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost acordat miercuri cercetatorilor Martin Karplus (SUA-Austria), Michael Levitt (SUA-Marea Britanie) si AriehWarshel (SUA-Israel), pentru activitatea lor in domeniul simularii reactiilor chimice, a anuntat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia, informeaza AFP.

Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshe sunt recompensati “pentru dezvoltarea unor modele pentru sistemele chimice complexe”.

Cei 3 oameni de stiinta “au pus bazele puternicelor programe care sunt folosite pentru a intelege si a prezice procesele chimice.” Academia Regala de Stiinte din Suedia a argumentat aceasta alegere prin faptul ca studiile din anii ’70 ale acestor oameni de stiinta au contribuit decisiv la dezvoltarea de programe care au dezvaluit procese chimice asa cum ar fi purificarea gazelor de evacuare din procese industriale sau procesul de fotosinteza produs in frunzele verzi, transmite Agerpres.

Acest tip de cunostinte permite optimizarea catalizatorilor industriali dar si pentru autovehicule, imbunatatirea medicamentelor de sinteza dar si a celulelor solare, conform Academiei.

“Activitatea lui Karplus, Levitt si Warshel a rupt barierele cunoasterii prin faptul ca a reusit sa impace fizica newtoniana (clasica) cu fizica cuantica ce este fundamental diferita”, conform comunicatului Academiei.

In 2012, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetatorilor americani Brian K. Kobilka si Robert J. Lefkowitz, pentru descoperiri de o importanta covarsitoare privind activitatile unei importante familii de receptori – receptorii cuplati cu proteina G (RCPG) -, considerata cea mai mare familie de receptori celulari de suprafata.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *