Home / GeopoliticALL / Trei cercetatori impart Premiul Nobel pentru Medicina 2013

Trei cercetatori impart Premiul Nobel pentru Medicina 2013

cercetatori

Cercetatorii James E. Rothman, Randy W. Schekman si Thomas C. Südhof au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2013, potrivit BBC.

Cei trei au fost recompensati pentru “descoperirile lor in domeniul sistemului care regleaza traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”.
Descoperirea echipei americano-germană este esentiala pentru inţelegerea modului in care celulele cerebrale comunica, dar si a modului in care sunt eliberati hormonii in organism si a sistemului imunitar, potrivit BBC.

”Rezultatele cercetarilor celor trei oameni de stiinta au avut un rol major pentru ca lumea stiintifica sa inteleaga modul in care incarcatura celulara este descarcata la momentul si la locul potrivit inauntrul sau in afara celulei. In lipsa acestei organizari minunat de precise, celula ar cadea in haos”, a explicat Comitetul Nobel. Potrivit specialistilor, atunci cand acest mecanism de transport sufera modificari, iau nastere diabetul si anumite afectiuni cerebrale.

Profesorul James Rothman, de la Universitatea Yale, studiaza veziculele din 1978. El a descoperit ca in interiorul veziculelor sunt incorporate proteine care actioneaza in calitate de mecanism de andocare care confirma ca ”marfa” a fost plasata la ”adresa”corecta.
Profesorul Randy Schekman, de la Universitatea California din Berkeley, a descoperit genele care sunt raspunzatoare cu reglarea sistemului de transport din drojdie. El a constatat ca mutatiile de la nivelul a trei gene creeaza ”o situatie care poate fi asociata cu un sistem de transport public haotic”.

Profesorul Thomas Sudhof, cercetator la Universitatea Stanford originar din Germania, a realizat descoperiri importante in domeniul sistemului de transport de la nivelul creierului. El a facilitat intelegerea modului in care neurotransmitatorii sunt eliberati la momentul potrivit.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a revenit cercetatorilor John B. Gurdon (Marea Britanie) si Shinya Yamanaka (Japonia), pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului distinctiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii.

Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *