Home / CulturALL / Premiul Nobel pentru literatura pe 2013: Alice Munro

Premiul Nobel pentru literatura pe 2013: Alice Munro

Alice MunroScriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatura pe 2013. Alice Munro a declarat, joi, pentru cotidianul Toronto Star ca, desi stia ca se afla printre candidatii considerati favoriti, nu a crezut niciodata ca va putea sa castige prestigioasa distinctie.

Canadianca Alice Munro este considerata “un maestru al prozei scurte contemporane“, precizeaza Comitetul Nobel, potrivit Mediafax. Este pentru prima data in istoria premiilor Nobel cand e recompensat un autor care scrie doar nuvele.

“Munro este apreciata pentru arta ei subtila a nuvelelor, impregnata cu un stil clar şi cu realism psihologic”, precizeaza Academia suedeza. “Povestirile sale se derulează in general in orasele, in care lupta oamenilor pentru o existenta decenta duce adeseori la probleme relationale si la conflicte morale, o tematica ancorata in diferentele dintre generatii sau in proiectele de viata contradictorii”, mai arata sursa citata.

Cine este Alice Munro?

Alice Munro, al carei nume real este Alice Ann Laidlaw, s-a nascut pe 10 iulie 1931, in Wingham, un orasel din comitatul Huron, pe malul lacului Huron din provincia Ontario. Este canadiana si scrie in limba engleza. Ea scrie in principal nuvele, uneori asociate intre ele, centrate adeseori pe personaje feminine, cu o actiune situata in provinciile canadiene Ontario si Columbia Britanică, din anii ’40 pana in prezent. Pentru calitatea textelor sale, scriitoarea a fost supranumita “Cehov al Canadei rurale“.

Alice Munro a publicat prima nuvela in 1950, pe vremea cand era studenta la University of Western Ontario. In 1968 a publicat primul volum de nuvele, “Dance of the Happy Shades”, care a fost recompensat cu Premiul Guvernatorului General, cea mai prestigioasa distinctie literara canadiana. A continuat cu volumul “Lives of Girls and Women”, publicat în 1971.

Printre celelalte volume ale sale se numara “Who Do You Think You Are?” (1978) – volum care i-a adus un al doilea Premiu al Guvernatorului General -, “The Moons of Jupiter” (1982), “Runaway” (2004), “The View from Castle Rock” (2006) şi “Too Much Happiness” (2009). Colecţia ei de povestiri “Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” (2001) a reprezentat sursa de inspiratie pentru filmul “Away from Her” (2006), regizat de Sarah Polley. Acest film a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria “cel mai bun scenariu adaptat”.

Un al treilea Premiu al Guvernatorului General i-a fost acordat pentru volumul “The Progress of Love” (1986). Totodata, scriitoarea canadiana a fost recompensata cu premiul Man Booker International in 2009, pentru intreaga cariera. Cel mai recent volum lansat de Alice Munro se intituleaza “Dear Life” si a aparut in anul 2012.

In 2012, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

Algoritmul discriminării: Cum au contribuit platformele de socializare la propagarea urii față de minoritatea Rohingya

Material realizat de Delia Afilipoaie În luna septembrie a anului 2022, Amnesty International a publicat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *