Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, primește sprijin semnificativ pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex și adopția de către cuplurile LGBTQIA+, declară Euronews. Liderul opoziției de stânga, Stefanos Kasselakis, a anunțat susținerea a 38 de parlamentari pentru propunere, exprimând totuși critici cu privire la restricțiile privind drepturile de părinte. Mitsotakis a respins reproșurile, subliniind angajamentul său pentru egalitatea în căsătorie și eliminarea discriminării bazate pe orientarea sexuală. Biserica Ortodoxă și partidele de dreapta au contestat măsura. Sondajele arată o divizare în privința căsătoriei de același sex, însă există opoziție față de drepturile părintești complete pentru cuplurile gay și lesbiene. Propunerea va urma să fie detaliată în scurt timp.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că Republica Capului Verde a devenit a treia țară din regiunea africană declarată liberă de malaria, susține Deutsche Welle. Alăturându-se Maurițiului și Algeriei, Cabo Verde a obținut această certificare datorită eforturilor depuse în implementarea unui plan strategic împotriva malariei. Între 2009 și 2013, au fost concentrate resurse în diagnostic extins, tratament eficient, raportare și investigare a cazurilor. Autoritățile au oferit diagnostic și tratament gratuit călătorilor internaționali pentru a opri importul de cazuri. OMS a considerat realizarea Cabo Verde ca un exemplu de eliminare a malariei prin voință politică, politici eficiente și colaborare multisectorială. Certificarea OMS, care este acordată țărilor fără cazuri locale de transmitere a malariei timp de cel puțin trei ani, deschide perspective de creștere economică prin atragerea de vizitatori, într-o țară unde turismul contribuie cu aproximativ 25% la PIB.
Statele Unite și Regatul Unit au efectuat atacuri aeriene în Yemen pentru descurajarea amenințărilor asupra navelor din Marea Roșie, informează Politico. Reprezentanții Uniunii Europene au prezentat o reacție mixtă, cu omologii lor din Țările de Jos, Danemarca și Germania susținând acțiunea întreprinsă de guvernul american. Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, nu a comentat până acum, iar oficialii din Italia și Franța nu au avut o implicare semnificativă. Oficialii spanioli s-au opus participării la Operațiunea Prosperity Guardian. UE intenționează să trimită trei nave în Marea Roșie și să lanseze o nouă operațiune în februarie, plan ce urmează să fie discutat de Comitetul Politic și de Securitate al UE. Olanda se implică pentru protejarea portului Rotterdam, esențial pentru economia țării. Reprezentanții Germaniei și-au exprimat sprijinul, dar contribuția semnificativă rămâne neclară, fiind în curs discuții privind capacitatea țării de a se implica în coaliție.
Ministerul Afacerilor Externe chinez a mediat un acord de „încetare imediată a focului” între armata națională din Myanmar și grupurile de gherilă rebelă, publică Deutsche Welle. Discuțiile au avut loc în Kunming, China, iar cele două părți au convenit asupra retragerii personalului militar și rezolvării disputelor prin negocieri pașnice. Guvernul chinez, îngrijorat de pierderile umane chineze și bombardamentele în zona frontierei, a declarat că va lua „toate măsurile necesare” pentru a-și proteja cetățenii. Încetarea focului a venit în urma succeselor Alianței celor Trei Frății, alianță de rebeli care a preluat controlul asupra orașului Laukkaing. Este neclar cât va dura acordul, dar sprijinul Chinei ar putea aduce stabilitate. Ambelor părți li s-a cerut să nu compromită siguranța rezidenților chinezi de la frontieră, iar negocierile pentru pace sunt în concordanță cu interesele Myanmarului.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, nu a solicitat oficial alăturarea grupului de dreapta din Parlamentul European, cu toate că a indicat că sunt în curs de negocieri, conform unui purtător de cuvânt, relatează Politico. Deși Orbán a menționat că discută despre a fi membru al grupului European Conservatives and Reformists (ECR), purtătorul de cuvânt al ECR a respins ideea, afirmând că nu au primit o cerere oficială. Delegația semnificativă a lui Orbán, compusă din 12 deputați europeni, nu are în prezent afiliere politică în Parlamentul European, după ce au părăsit grupul Partidului Popular European în 2021. Se preconizează că ECR va câștiga mai multă influență după alegerile UE din iunie, iar adăugarea deputaților lui Orbán ar consolida poziția grupului. Orbán, aflat într-un conflict cu alte țări UE privind ajutorul financiar către Ucraina, ar avea o influență sporită asupra agendei UE în timpul președinției Consiliului UE în iulie. Opiniile în cadrul ECR privind relația lui Orbán cu Rusia și poziția sa în privința invaziei din Ucraina sunt împărțite.