Home / A fost azi în lume / A fost 10 ianuarie în lume –  Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, iar Fostul ministru de interne al Poloniei și adjunctul său au fost arestați
Sursă foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP VIA GETTY

A fost 10 ianuarie în lume –  Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, iar Fostul ministru de interne al Poloniei și adjunctul său au fost arestați

Material realizat de Robert Olteanu și Anastasia Dumitrela Tabacaru

Oficialii din Maroc au câștigat conducerea Consiliului Organizație Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, informează Reuters. Reprezentantul marocan, ambasadorul Omar Zniber, a câștigat conducerea consiliului cu 30 de voturi, învingându-l pe reprezentantul Africii de Sud, Mxolisi Nkosi, care a obținut doar 17 voturi. Votul a fost marcat de disensiuni la nivelul blocului african de state. Statul marocan a fost acuzat de reprezentanții Algeriei și Africii de Sud de nerespectare drepturilor omului în regiunea Sahara de Vest, disputată între guvernul de la Rabat și lideri din regiune susținuți de guvernul algerian. Oficialii marocani au negat acuzațiile ridicate de oponenți. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este singurul organism global interguvernamental care are drept scop protejarea drepturilor omului la nivel mondial.

Fostul guvernator al New Jersey, Chris Christie, a anunțat retragerea sa din cursa pentru președinția americană, notează DW. Fostul guvernator al New Jersey a concurat la nivelul partidului Republican pentru desemnarea drept candidat pentru alegerile prezidențiale cu o agendă anti-Trump. Christie și-a motivat decizia prin faptul că nu exista nicio șansă să fie nominalizat drept candidat. Acesta a reușit să primească sprijin din partea a aproximativ 2% din membrii partidului, fiind permanent o voce puternică împotriva lui Donald Trump, evidențiind cele patru capete de acuzare primite de fostul președinte. Singurii candidați cu șanse reale, pe lângă Donald Trump, care au rămas în cursa pentru nominalizare sunt guvernatorul Floridei, Ron DeSantis și fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley. Strategul republican, John Feehery, a sugerat că retragerea lui Christie o va favoriza pe Nikki Haley, care va beneficia de voturile sale.

Alexei Navalny a fost pentru prima dată văzut într-o înregistrare video de la transferul său în închisoare din zona Arctică, notează The Independent. Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, a apărut prin intermediul unei legături video, glumind împreună cu judecătorul, în ciuda regimului strict de detenție la care este supus în ultimii ani. Acesta a publicat recent pe contul său de X, fostul Twitter, poze din închisoarea unde este reținut, păstrând un ton sarcastic și plin de glume. Navalny se află închisoare din ianuarie 2021, fiind înainte un important lider al opoziție și critic vehement al regimului corupt al lui Vladimir Putin. Principalul său strateg, Leonid Volkov, a declarat că autoritățile de la Kremlin l-au izolat în închisoarea îndepărtată pentru a nu putea fi accesat cu ușurință, păstrând „cel mai înalt nivel posibil de izolare din lume”.

 Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a discutat cu președintele palestinian Mahmoud Abbas despre reforma Palestinei, relatează RFI. În timpul turului său din Orientul Mijlociu, Bliken s-a întâlnit în orașul Ramallah din Cisiordania cu liderului Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas. Blinken a declarat că oficialii SUA sunt pregătiți să sprijine formarea unui stat palestinian după finalizarea conflictului dintre Israel și Hamas. Cu toate acestea, guvernul israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu se opune formării unui stat palestinian condus de „autoritățile autocratice din Cisiordania”. Aceasta este cea de a patra vizită a lui Blinken în regiune după declanșarea conflictului, iar în ultimele zile s-a întâlnit cu lideri politici din Arabia Saudită, Iordania, Qatar, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Un atac cu rachete trimis de armata rusă în orașul Harkiv din Ucraina a rănit 10 persoane, conform The Kyiv Independent. Orașul Harkiv a fost atacat pentru a patra zi consecutiv de către armata rusă. Ultimul atac a vizat clădirea unui hotel din centrul orașului, unde s-au produs daune sesizabile și a rănit 10 persoane declarate oficial până în prezent, dintre care una în stare critică, conform guvernatorului oblastului Harkiv, Oleh Syniehubov. Conform autoritățile locale, au fost folosite rachete S-300 în noaptea atacului. Autoritățile continuă să examineze scena atacului în căutarea altor victime. Atacurile din ultimele zile nu au produs decese, însă numeroase clădiri din oraș au fost avariate, printre care două centre medicale și o cantină, punând în pericol viața zilnică a cetățenilor ucraineni.

Fostul ministru de interne al Poloniei și adjunctul său au fost arestați pe baza acuzației de abuz de putere, relatează BBC News. Ofițerii poliției poloneze l-au arestat pe fostul ministru de interne, Mariusz Kaminski, și pe adjunctul său, Maciej Wasik, în interiorul palatului prezidențial din Varșovia după ce, luna trecută, au fost condamnați la doi ani de închisoare, pentru exercitarea abuzului de putere când au condus un birou anticorupție în 2007. În urma arestării celor doi parlamentari, s-au evidențiat tulburările politice dintre Partidul Lege și Justiție (PIS) și Noua Coaliție Pro-UE. Kaminski și Wasik aveau sprijinul președintelui polonez, Andrzej Duda, fiind aliat al partidului PIS. Acesta a declarat în cadrul unui discurs televizat că arestarea celor doi parlamentari l-a zguduit și i-a descris ca fiind niște oameni onești. Mai mult, președintele polonez le-a oferit ajutor fostului ministru de interne și adjunctului său și în 2015, când i-a grațiat pentru crimă. Premierul Donald Tusk a insinuat într-o conferință de presă că președintele Andrzej Duda îi ajută pe deținuți să se sustragă justiției. 

Președintele Ecuadorului a declarat război bandelor criminale care au capturat sute de oameni, relatează Al Jazeera. Președintele ecuadorian, Daniel Noboa, a declarat că țara sa se află în război după ce bandele de droguri au luat drept ostatici peste 130 de gardieni ai închisorilor statului și alți membrii ai personalului. Mai mult, aceste grupări au capturat pentru scurt timp un post de televiziune în timpul unei transmisiuni în direct. Acțiunile bandelor teroriste au luat amploare după ce președintele Noboa a declarat stare de urgență în urma evadării din închisoare a celui mai puternic șef narco din Ecuador, Adolf Macias, care este liderul bandei Los Choneros. Președintele Ecuadorului a făcut 22 de bande criminale ținte militare oficiale, ca urmare a faptului că le-a intitulat drept organizații teroriste. Oficialii guvernului țării și-au exprimat părerea și au afirmat că violența grupărilor a venit ca răspuns a deciziei președintelui de a construi noi închisori de înaltă securitate pentru liderii bandelor. 

Gruparea Al-Shabab a capturat, în Somalia, un elicopter al Națiunilor Unite și a luat ostatici mai mulți pasageri, informează Al Jazeera. Un elicopter care aparținea misiunii Națiunilor Unite în Somalia a fost capturat de către gruparea al-Shabab la aterizarea acestuia pe teritoriul deținut de grupul armat. Elicopterul a aterizat în apropierea satului Gadoon, din regiunea Galgaduud, din cauza unei erori tehnice. Un oficial al ONU din Mogadiscio a declarat într-un memoriu intern al ONU că în avion se aflau nouă pasageri, printre care și personal militar și un contractant terț. În cadrul memoriului s-a dezvăluit faptul că cel puțin șase dintre pasageri au fost luați drept ostatici în statul Galmudug, de către gruparea legată de Al-Qaida. Guvernul somalez nu și-a arătat încă sprijinul față de membrii ONU și nici nu a făcut vreun comentariu față de această situație. 

Gruparea rebelilor Houthi din Yemen a lansat un atac față de SUA și Marea Britanie la unul dintre cele mai mari baraje din Marea Roșie, conform EuroNews. Gruparea rebelă yemenită a declanșat un atac cu drone și rachete împotriva SUA și Marii Britanii la unul dintre cele mai mari baraje din zona Mării Roșii. Aceștia au început aceste atacuri ca să oprească votul planificat în ziua respectivă, al Consiliului de Securitate al ONU care avea ca scop condamnarea și cererea imediată de stopare a atacurilor organizației Houthi. După încheierea atacului propriu-zis, nu au fost semnalate pagube majore, deoarece marinele americane și britanie au intervenit, doborând proiectilele adversarului într-un angajament naval major. Oficialii grupării Houthi au declarat că atacurilor vizează oprirea războiului dintre Israel și Hamas, țintele fiind navele israeliene și cele care se îndreaptă spre Israel, în sprijinul palestinienilor. Cu toate acestea, autoritățile au sesizat că atacurile grupării rebele au vizat nenumărate nave de marfă care nu au legătură cu războiul, fapt care a generat temeri că războiul Israel-Hamas ar escalada la nivel regional. 

Secretarul transporturilor din SUA a interzis folosirea avioanelor Boeing 737 Max 9 ale companiei Alaska Airlines, prezintă The Guardian. Avioanele de tip Boeing 737 Max 9 ale firmei Alaska Airlines au fost scoase din funcțiune până ce nu va fi dovedit faptul că asigură siguranță călătorilor. Aceste măsuri au fost luate după ce un panou de cabină a unui avion Boeing 737 Max 9 a explodat în timpul unui zbor asigurat de compania Alaska Airlines. Astfel, după viralizarea unui videoclip din timpul zborului cu pricina, firma în cauză a fost nevoită să anuleze circa 110-150 de zboruri pe zi. Liderul american de transport,Pete Buttigieg, a declarat că nu poate numi momentul exact în care avioanele de tipul Boeing 373 Max 9 vor fi puse din nou în funcțiune, deoarece el prioritizează siguranța persoanelor aflate la bord. Acesta i-a transmis producătorului Boeing 373 Max 9 că va trebui să facă îmbunătățiri evidente ca să recâștige încrederea companiilor aeriene.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …