Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 13 și 14 ianuarie în lume – Lai Ching-te, liderul Partidului Progresist Democrat, a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan, Forțele armate ale Turciei au lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor kurzi din Irak și Siria, Grupul Houthi a amenințat cu ripostă după ce Statele Unite ale Americii au efectuat un alt atac
Sursa foto: AL Jazeera

Au fost 13 și 14 ianuarie în lume – Lai Ching-te, liderul Partidului Progresist Democrat, a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan, Forțele armate ale Turciei au lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor kurzi din Irak și Siria, Grupul Houthi a amenințat cu ripostă după ce Statele Unite ale Americii au efectuat un alt atac

Material realizat de Alexandra Filip

 

Forțele armate ale Turciei au lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor kurzi din Irak și Siria, relatează Al Jazeera. Atacurile aeriene au constituit răspunsul pentru moartea a nouă soldați turci în Irak. Ministerul a declarat că atacurile au vizat 29 de locații, inclusiv ,,peșteri, buncăre, adăposturi și instalații petroliere”, aparținând Partidului Muncitorilor din Kurdistan(PKK) și Unităților de Protecție ale Poporului(YPG), un grup kurd sirian, ce a reprezentat un element central în coaliția cu Statele Unite ale Americii împotriva ISIS (ISIL). Grupul separatist kurd este considerat o organizație ,,teroristă” de către liderii Turciei, Uniunii Europene și Statelor Unite. Ministerul Apărării a afirmat că, în nordul Irakului, avioanele de luptă au lovit ținte în Metina, Hakurk, Gara și Qandil, însă nu a specificat zonele din Siria. Scopul declarat a fost ,,eliminarea atacurilor teroriste împotriva poporului și forțelor noastre de securitate… și asigurarea securității frontierelor”. În declarație a fost menționat faptul că ,,mulți” luptători înarmați au fost ,,neutralizați” în timpul atacurilor, termen pe care oficialii Turciei îl folosesc pentru a se referi la luptătorii uciși sau capturați.

 

William Lai Ching-te, liderul Partidului Progresist Democrat, a câștigat alegerile prezidențiale din Taiwan, relatează Al Jazeera. Lai, actualul vicepreședinte, s-a confruntat cu atacuri repetate din partea oficialilor Chinei, ce l-au numit un separatist periculos. PPD nu reprezintă opinia publică majoritară de pe insulă, au declarat liderii Beijingului după victoria lui Lai, adăugând că votul „nu va împiedica tendința inevitabilă de reunificare a Chinei”. Lai a obținut 40,2% din voturi. ,,Vreau să mulțumesc poporului taiwanez, întrucât a scris un nou capitol pentru democrația noastră”, a afirmat Lai în discursul său. ,,Transmitem comunității internaționale că între democrație și autoritarism, noi vom rămâne de partea democrației.” Acesta a afirmat că speră să se revină la schimburi „sănătoase și ordonate” cu China. Purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri cu Taiwan din Beijing, Chen Binhua, a declarat într-un comunicat difuzat de agenția de știri de stat Xinhua că „Taiwanul este Taiwanul Chinei”. „Poziția noastră privind rezolvarea chestiunii taiwaneze și realizarea reunificării naționale rămâne consecventă, iar determinarea noastră este fermă ca o piatră”, a afirmat acesta. Potrivit declarației, China se va opune ferm activităților separatiste care vizează „independența Taiwanului”, precum și „implicării străine”.

 

Grupul Houthi a amenințat cu ripostă după ce Statele Unite ale Americii au efectuat un alt atac în Yemen, relatează Reuters. Atacurile au sporit îngrijorările privind escaladarea conflictului ce s-a răspândit în Orientul Mijlociu de când gruparea Hamas și Israelul au intrat  în război, intervenind și aliații Iranului, din Liban, Siria și Irak. Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite au trimis un mesaj privat oficialilor Iranului despre atacurile Houthi. Acesta nu a oferit detalii suplimentare, afirmând: ,,L-am trimis în mod privat și suntem încrezători că suntem bine pregătiți”. Ultimul atac a avut loc la puțin timp  după zeci de atacuri americane și britanice asupra facilităților Houthi din Yemen. ,,Acest nou atac va avea un răspuns ferm, puternic și eficient”, a declarat purtătorul de cuvânt Houthi, Nasruldeen Amer, adăugând că nu au existat răniți și ,,pagube materiale”. Mohammed Abdulsalam, un alt purtător de cuvânt Houthi, a declarat că atacurile, inclusiv cel de peste noapte, ce au lovit o bază militară în Sanaa, nu au avut un impact semnificativ asupra capacității grupului de a preveni trecerea vaselor afiliate Israelului prin Marea Roșie și Marea Arabiei. Hans Grundberg, trimisul special al Organizației Națiunilor Unite pentru Yemen, a făcut apel pentru reținere din partea ,,tuturor celor implicați” și a avertizat asupra unei situații din ce în ce mai precare în regiune.

 

 

Ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, a vizitat Kievul și a promis solidaritate, în timp ce Rusia lansează atacuri, conform AP News. Noul Ministru de Externe al Franței s-a întâlnit cu omologul său, pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina. Stéphane Séjourné a afirmat că Ucraina a fost prima destinație în străinătate, realizată de la numirea sa. ,,Ucraina este și va rămâne o prioritate pentru Franța”, a declarat acesta. ,,Apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional se desfășoară în Ucraina”. Séjourné, într-o conferință de presă comună alături de Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, și-a reiterat angajamentele guvernului său de a sprijini Ucraina ,,atâta timp cât este necesar”, însă nu a anunțat livrări noi de arme. ,,Rusia speră că Ucraina și susținătorii săi vor obosi înaintea ei. Noi nu o vom face. Acesta este mesajul pe care îl transmit aici ucrainenilor. Determinarea noastră este intactă”, a afirmat Séjourné. Oficialii Franței se îndepărtează de politica inițială privind înarmarea Ucrainei, cea de a furniza sisteme complete de armament Ucrainei din propriile stocuri. În schimb, aceștia urmăresc din ce în ce mai mult ceea ce guvernul descrie drept un efort mai durabil de a contribui la creșterea producției, atât în țară cât și în Ucraina. Séjourné a declarat că un fond francez de apărare, pentru a permite Ucrainei să cumpere armamente, a primit de asemenea finanțare în ultimele săptămâni.

 

Oficialii Organizației Națiunilor Unite au afirmat că forțele de menținere a păcii vor părăsi Republica Democrată Congo până la sfârșitul anului, conform Al Jazeera. Misiunea de menținere a păcii a ONU în Republica Democrată Congo, ce a ajutat în lupta împotriva rebelilor pentru mai mult de două decenii, va fi retrasă până în decembrie. „După 25 de ani, MONUSCO va părăsi definitiv RDC până la sfârșitul anului 2024”, a afirmat Bintou Keita, șeful misiunii cunoscute sub numele de MONUSCO, la un briefing media în capitala congoleză Kinshasa. Anunțul survine după ce guvernul congolez a cerut misiunii ONU să părăsească țara, afirmând că a eșuat în protejarea civililor de grupuri înarmate. Numeroase grupuri înarmate, inclusiv Forțele Democrate Aliate și M23, sunt active în zonele instabile din est, cum ar fi provinciile Kivu de Nord, Kivu de Sud și Ituri. Retragerea va avea loc în trei etape. În prima fază, aproximativ 2.000 de trupe ONU vor părăsi Kivu de Sud până la sfârșitul lunii aprilie, reducând forța MONUSCO, care în prezent numără 13.500 de persoane, la 11.500, a declarat Keita.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …