Home / A fost azi în lume / 2024 / Au fost 11 și 12 mai în lume – Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării pe Serghei Șoigu, Au avut loc alegerile prezidențiale în Lituania, iar Președintele Turciei a declarat că SUA și statele europene nu au pus suficientă presiune pe liderii din Israel să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza
Sursă foto: Bloomberg

Au fost 11 și 12 mai în lume – Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării pe Serghei Șoigu, Au avut loc alegerile prezidențiale în Lituania, iar Președintele Turciei a declarat că SUA și statele europene nu au pus suficientă presiune pe liderii din Israel să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza

Material realizat de Andrei Rus

Emirul Kuweitului a numit un nou guvern sub conducerea unui membru al familiei regale, Ahmad Al-Abdullah Al-Sabah, relatează Al Jazeera. Înainte de a fi numit prim-ministru, acesta a fost ministru al petrolului între anii 2009-2011. Decizia politică de a schimba guvernul a venit la câteva zile după ce emirul Kuweitului, Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, a dizolvat parlamentul. Acesta a suspendat mai multe articole nespecificate ale constituției pe o perioadă nu mai mare de patru ani, sub pretextul corupției din țară. În plus, emirul a menționat faptul că a atribuit membrilor familiei regale din cabinetul său o parte din puterea parlamentului.

Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării pe Serghei Șoigu, conform the Washington Post. Serghei Șoigu a ocupat funcția de ministru al apărării încă din 2012, dar președintele rus a anunțat că Șoigu va prelua acum funcția de secretar în Consiliul de Securitate al Federației Ruse. În locul acestuia la ministerul apărării, Putin l-a numit pe Andrei Belousov, un fost vicepremier specializat în economie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Șoigu va rămâne în strânsă cooperare cu Putin, în timp ce va supraveghea Serviciul Federal pentru Cooperare Militară și Tehnică, care se ocupă de achizițiile de arme și exporturile militare.

Au avut loc alegerile prezidențiale în Lituania, în contextul unui moment critic din punct de vedere strategic în cadrul războiului din Ucraina, declară Al Jazeera. Conform Comisiei Electorale Centrale, prezența inițială la vot a fost de 59,4%, cetățenii având ocazia să își aleagă reprezentantul pentru următorii 5 ani dintre 8 candidați. În cazul în care niciun candidat nu ar fi reușit să obțină o majoritate de aproximativ 50% din voturile necesare pentru a câștiga în primul tur, ar fi avut loc un nou tur de scrutin în data de 26 mai. Aceste alegeri reprezintă un eveniment foarte important pentru contextul geopolitic actual, deoarece președintele are atribuții semnificative în domeniul politicii externe și al securității naționale.

Ministrul afacerilor externe al Egiptului a declarat că statul intenționează să se alăture Africii de Sud în dosarul de la Curtea Internațională de Justiție împotriva Israelului, relatează Al Jazeera. Liderii din Africa de Sud au acuzat Israelul de genocid în fața Curții Internaționale de Justiție la începutul anului. Din cauza evoluției conflictului din Fâșia Gaza și decizia armatei israeliene de a ocupa trecerea de la frontieră cu Egiptul de la Rafah, statul egiptean a decis să se alăture demersului celor din Africa de Sud. În declarația sa, ministrul de externe a solicitat Israelului să respecte obligațiile și să asigure accesul la ajutorul umanitar către palestinieni pentru a le asigura siguranța.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că SUA și statele europene nu au pus suficientă presiune pe liderii din Israel să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza, conform Al Jazeera. Erdogan a denunțat atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza și a îndemnat la încetarea imediată a conflictului, criticând statele vestice pentru implicarea insuficientă în rezolvarea conflictului din Fâșia Gaza și lipsa de reacție pentru modul în care guvernul israelian gestionează situația fără repercursiuni. Declarația președintelui Erdoğan a venit la scurt timp după ce oficiali turci au decis încetarea comerțului cu Israelul și alăturarea în eforturile Africii de Sud de a susține dosarul pentru genocid deschis la Curtea Internațională de Justiție.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 10 iunie în lume – Secretarul General al Partidului Popular European a declarat că formațiunea nu va căuta să ajungă la un acord cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Președinții Franței și Germaniei au comemorat victimele masacrului nazist din Oradour-sur-Glane, iar Ministrul Benny Gantz și-a dat demisia din cabinetul de război al Israelului

Material realizat de Mihai Marco Percă Secretarul General al Partidului Popular European (PPE), Thanasis Bakolas, …