Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 1 iunie în lume – Autoritățile din Coreea de Nord au anunțat că vor plasa pe orbită un satelit militar de spionaj, Reprezentanții Canadei au anunțat că vor imprima mesaje de avertizare pe fiecare țigară în parte, iar un oponent al lui Putin a declarat că Rusia are nevoie de un nou președinte „pentru a reconstrui relațiile cu Europa”
Sursă foto: Health Canada

A fost 1 iunie în lume – Autoritățile din Coreea de Nord au anunțat că vor plasa pe orbită un satelit militar de spionaj, Reprezentanții Canadei au anunțat că vor imprima mesaje de avertizare pe fiecare țigară în parte, iar un oponent al lui Putin a declarat că Rusia are nevoie de un nou președinte „pentru a reconstrui relațiile cu Europa”

Material realizat de Romina Manolescu și Mădălina Robu 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că autoritățile din Ucraina au încălcat articolele privind discriminarea și dreptul la viața privată și de familie în cazul unui cuplu de același sex, relatează Reuters.  Cuplul a încercat fără succes să se căsătorească la șapte oficii de registru diferite din Ucraina. Verdictul, pronunțat în cazul introdus în instanță de reclamanții Andrii Maimulakhin și Andrii Markiv în 2014, a atras atenția atenția asupra nevoii pentru o protecție sporită și recunoașterea drepturilor LGBTQ în Ucraina, a cărei constituție descrie căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie. Un sondaj realizat de Institutul Național Democrat și Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a constatat că 56% dintre ucraineni susțin parteneriatele civile între persoane de același sex, în timp ce 24% din cetățeni se opun.

Un senator italian a citit în parlament un discurs redactat de un chatbot, susținând că scopul său a fost de a stârni „o dezbatere serioasă” privind riscurile și oportunitățile pe care le prezintă inteligența artificială, informează Reuters. Senatorul centrist Marco Lombardo și-a întrebat colegii din parlament „Câți dintre noi astăzi suntem capabili să distingem între un text produs de inteligența umană și un flux de gânduri […] produs de un algoritm al inteligenței artificiale.” Conform lui Lombardo, discursul său, redactat pe tema acordurilor bilaterale cu Elveția, a fost produs de Microsoft Corp – susținut de chatbot-ul GPT-4 al OpenAI. Guvernul italian a depus eforturi considerabile pentru a reglementa inteligența artificială, autoritatea națională de protecție a datelor interzicând temporar ChatGPT și demarând o anchetă cu privire la presupusa încălcare a regulilor de confidențialitate prin aplicație.

Procurorii americani au obținut o înregistrare audio în care Donald Trump a recunoscut că a păstrat un document clasificat după ce a părăsit Casa Albă, relatează BBC. Înregistrarea audio a fost preluată dintr-o întâlnire în cadrul clubului de golf din New Jersey al fostului președinte american în iulie 2021, la aproximativ șase luni de la terminarea mandatului. Două persoane familiarizate cu această problemă au declarat că Trump poate fi auzit recunoscând că există restricții de securitate națională la un memoriu militar, deoarece detaliază un potențial atac asupra Iranului. Departamentul de justiție a investigat manipularea materialelor clasificate de către Trump, care a negat faptele. Donald Trump, care candidează din nou pentru funcția de președinte în 2024, se confruntă cu alte câteva investigații. Trump este, de asemenea, pus sub investigație în statul Georgia cu privire la presupusele sale eforturi de a încerca să conteste rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

Sora liderului Coreei de Nord, Kim Yo Jong, a declarat că autoritățile vor plasa în curând pe orbită un satelit militar de spionaj, după o primă încercare eșuată, relatează Al Jazeera. Condamnând reprezentanții Statelor Unite pentru ipocrizia de a critica lansarea eșuată a satelitului militar, Kim Yo Kong a declarat că este dreptul suveran al Coreei de Nord de a-și spori capacitățile de supraveghere militară. Lansarea a fost condamnată rapid de autoritățile din Coreea de Sud care au preluat o parte din resturile satelitului din apă, precum și de cele din Tokyo și Washington, care au remarcat că lansarea a implicat utilizarea tehnologiei de rachete balistice interzise, destabilizând securitatea în regiune. Coreea de Nord a efectuat peste 100 de teste de rachete și arme din ianuarie 2022, pe măsură ce guvernul a încercat să modernizeze armamentul și echipamentele  militare.

Reprezentanții Canadei au anunțat că vor imprima mesaje de avertizare pe fiecare țigară în parte în efortul de a le reduce și mai mult atractivitatea, devenind prima țară din lume care va folosi o astfel de măsurăl relatează ABC News. Începând cu 1 august, autoritățile din Canada vor implementa treptat o nouă măsură prin care companiile de țigări vor fi obligate să pună pe fiecare țigară în parte avertismente cu privire la nocivitatea produselor asupra sănătății. Astfel, până în iulie 2024 toate țigările de dimensiuni mari vor avea astfel de avertismente, iar până la finalul lunii aprilie 2025 vor fi incluse țigările de dimensiuni obișnuite și trabucurile. „Noile reglementări privind aspectul, ambalarea și etichetarea produselor din tutun vor face parte din eforturile continue ale guvernului Canadei de a ajuta adulții care fumează să renunțe, de a proteja tinerii și consumatorii de tutun de dependența de nicotină și de a reduce în continuare atractivitatea tutunului”, au declarat reprezentanții departamentului guvernamental pentru politici naționale de sănătate într-un comunicat de presă.

Mai multe rachete au lovit o piață din capitala Sudanului, Khartoum, ucigând 18 persoane, și rănind peste 100 de persoane, conform BBC. Luptele dintre forțele militare rivale din Sudan au continuat în timp ce discuțiile de armistițiu mediate de reprezentanții Statelor Unite ale Americii și Arabiei Saudite au eșuat. Acțiunile violente din jurul unei piețe din Mayo din sudul Khartoum au inclus foc de artilerie și bombardamente aeriene. Acțiunea a provocat cele mai multe victime civile de la începutul războiului în aprilie. Astfel, s-a ajuns la cel puțin 883 de morți civili pe parcursul a șapte săptămâni, conform numărărilor oficiale, deși numărul real este posibil să fie mult mai mare. Organizațiile de cartier care au ajutat locuitorii din Khartoum să obțină alimente și medicamente au descris situația ca fiind una catastrofală și au făcut apel la medici și donații de sânge.

Liderul opoziției politice din Senegal, Ousmane Sonko, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru „corupere de tineri”, relatează CNN. Prin această condamnare liderul partidului PASTEF (Patrioții Senegalului pentru Etică, Muncă și Fraternitate) apreciat în mod special de tinerii din țară, va deveni ineligibil pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024. Instanța l-a eliberat pe Sonko de alte acuzații, inclusiv acuzația de viol. Ousmane Sonko a declarat anterior că acuzația de viol a fost motivată politic de guvernul președintelui Macky Sall.

Un reprezentant în adunarea municipală de la Moscova, Boris Nadejdin, a declarat că Rusia are nevoie de un nou președinte „pentru a reconstrui relațiile cu Europa”, informează Euronews. Boris Nadejdin, cunoscut ca fiind un critic al actualului președinte, a făcut un apel deschis națiunii să aleagă un nou președinte, altul decât Vladimir Putin. Boris Nadejdin a făcut comentariile în cadrul Mesto Vstrechi, un talk-show foarte urmărit de pe rețeaua NTV susținută de guvern, care prezintă în mod obișnuit gazde și invitați ce promovează teorii ale conspirației și știri false cu privire la războiul din Ucraina. În timp ce gazda a încercat să-l întrerupă, Nadejdin a declarat că atât timp cât guvernul Putin va rămâne în control, Rusia nu va avea „nicio cale să se întoarcă în Europa”. Una dintre gazdele emisiunii a menționat că Nadejdin a mai făcut astfel de afirmații cu privire la președintele Rusiei și că a fost foarte critic asupra modului în care Putin a ales să gestioneze invazia Ucrainei. Într-o altă emisiune, Nadejdin a speculat deschis că Putin a fost indus în eroare de serviciile de informații cu privire la hotărârea liderilor Ucrainei de a rezista agresiunii ruse.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …