Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 30 mai în lume – Secretarul general al NATO a anunțat că vor fi trimise încă 700 de trupe în Kosovo, sute de refugiați din taberele din Dadaab, Kenya, au fost afectați de o epidemie de holeră, iar oficialii Africii de Sud au acordat imunitate diplomatică generală liderilor care vor participa la summitul BRICS
Sursă foto: AP News

A fost 30 mai în lume – Secretarul general al NATO a anunțat că vor fi trimise încă 700 de trupe în Kosovo, sute de refugiați din taberele din Dadaab, Kenya, au fost afectați de o epidemie de holeră, iar oficialii Africii de Sud au acordat imunitate diplomatică generală liderilor care vor participa la summitul BRICS

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Un vas de ajutor umanitar cu peste 600 de migranți a acostat în portul Bari din sudul Italiei, relatează Euronews. Vasul cu migranți provenind din Siria, Palestina, Bangladesh, Egipt și Pakistan a acostat în portul din sudul Italiei după o misiune de salvare a acestora, condusă de organizația non-guvernamentală Doctors Without Borders. Organizația a efectuat o operațiune de salvare cu câteva zile în urmă, în Strâmtoarea Siciliei. Printre cele 600 de persoane se aflau și 151 de minori, printre care 20 de copii sub vârsta de 13 ani. Odată ajunși în portul Bari, o parte dintre persoanele salvate au avut nevoie de îngrijiri medicale, după mai multe zile pe mare. Organizația Doctors Without Borders a fost alertată de autoritățile maritime italiene pentru a interveni în misiune de salvare a migranților.

O curte de judecată din Libia a condamnat la moarte mai multe persoane pentru rolul lor în cadrul activității grupării Statului Islamic, conform Reuters. Aceștia au fost condamnați pentru rolul lor într-o campanie a Statului Islamic care a inclus decapitarea unui grup de creștini egipteni și capturarea orașului Sirt în 2015. Procuratura Generală din Libia a declarat că mai multe persoane au fost condamnate la închisoare, cinci persoane au fost achitate și 23 condamnate la moarte. Filiala libiană a Statului Islamic a fost una dintre cele mai puternice grupări din afara teritoriului său inițial din Irak și Siria. În 2015, a lansat un atac asupra hotelului de lux Corinthia din Tripoli, ucigând nouă persoane, înainte de a răpi și ucide zeci de creștini egipteni ale căror decese le-a prezentat în filme de propagandă.

O organizație non-guvernamentală umanitară a avertizat că sute de refugiați din taberele din Dadaab din Kenya au fost afectați de o epidemie de holeră, conform Associated Press. Organizația Doctors Without Borders a declarat că 2786 de refugiați au fost afectați până în prezent de epidemia de holeră, existând un risc iminent de apariție a altor infecții gastro-intestinale. Taberele din Dadaab găzduiesc peste 300.000 de persoane, numărul fiind în creștere din cauza secetei din statul vecin, Somalia. Din această cauză, serviciile de apă curentă și canalizare au fost reduse. Reprezentantul din Kenya a organizației Doctors Without Borders a declarat că „toate eforturile de a reduce supraaglomerarea trebuie să includă investiții semnificative în sectorul de apă, salubritate și igienă pentru a asigura un standard minim de trai pentru refugiații din toate taberele”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că organizația militară va trimite încă 700 de trupe în Kosovo, informează Associated Press. Anunțul a venit pe fondul protestelor și intensificării tensiunii dintre etnicii sârbi și kosovari. O declarație a forței de menținere a păcii KFOR, condusă de NATO, a anunțat că 30 de soldați ai organizației, 11 italieni și 19 maghiari, „au suferit răni multiple de la dispozitive explozive improvizate”, în contextul escaladării conflictului. Stoltenberg a condamnat violențele, declarând că „astfel de atacuri sunt inacceptabile și trebuie să înceteze”. Acesta a avertizat că trupele NATO „vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat pentru toți cetățenii din Kosovo”. De asemenea, a îndemnat ambele părți să ia măsuri pentru detensionarea conflictului. 

Luptătorii extremiști au ucis opt persoane, inclusiv soldați, în cadrul mai multor atacuri din nordul Camerunului, relatează ABC News. Luptătorii Boko Haram au ucis trei ofițeri vamali, trei soldați și doi civili în atacuri separate în orașele Mora și Zigage de la granița cu Nigeria, a declarat guvernatorul regiunii, Midjiyawa Bakari. „Luptătorii Boko Haram sunt în număr mare de-a lungul graniței cu Nigeria și mizăm pe colaborarea dintre militari și civili pentru a opri acest nou val de atacuri”, a adăugat el. Mai multe persoane au fost rănite și  internate. Boko Haram este un grup extremist din Nigeria care a lansat o insurgență în 2009 pentru a lupta împotriva educației occidentale și pentru a stabili legea islamică Sharia în nord-estul țării. Aceștia s-au extins de-a lungul anilor în țările vecine din Africa de Vest, inclusiv Camerun, Niger și Ciad. Din cauza insurgenței, peste 36.000 de persoane au fost ucise, în principal în Nigeria, și aproximativ 3 milioane au fost strămutate, potrivit Națiunilor Unite.

Reprezentanții agenției maritime din Malaezia au declarat că o barjă chineză ar fi jefuit  două epave britanice din al Doilea Război Mondial în Marea Chinei de Sud, după ce au descoperit 100 de proiectile de artilerie vechi la bordul navei, informează ABC News. Presa din Malaezia a raportat că se crede că operatorii ilegali de salvare au vizat navele HMS Repulse și HMS Prince of Wales, care au fost scufundate în 1941 de torpile japoneze la câteva zile după atacul de la Pearl Harbor. Un total de 842 de marinari au murit, iar epavele de pe coasta statului central Pahang din Malaezia sunt desemnate morminte de război. Pescarii și scafandrii au alertat autoritățile după ce au observat luna trecută o navă străină în apropierea zonei. Agenția maritimă a reținut barja, înregistrată în Fuzhou, China, pentru ancorarea fără permis în sudul statului Johor. În urma investigațiilor, agenția a găsit pe vas grămezi de fier vechi și un proiectil de artilerie despre care se crede că ar fi din cel de-al Doilea Război Mondial.

Mii de musulmani au înconjurat o moschee din sud-vestul Chinei, într-un ultim efort de a împiedica o așa-numită încercare a autorităților de a-i îndepărta cupola și minaretele, pe măsură ce represiunea împotriva libertăților religioase se extinde, conform CNN. Modificarea aparentă a unei moschei aparținând grupului etnic Hui din satul Najiaying, provincia Yunnan, are loc pe fondul unei campanii ample declanșate de liderul Chinei Xi Jinping pentru a „siniza” religia. Această politică urmărește să curețe credințele religioase de influența străină și să le alinieze mai îndeaproape cu cultura tradițională chineză și cu conducerea autoritară a Partidului Comunist, oficial ateu. În ultimii ani, autoritățile au înlăturat arhitectura islamică, distrugând domurile și dărâmând minarete, din peste o mie de moschei Hui din toată țara, potrivit activiștilor Hui. Moscheea Najiaying era una dintre puținele care au rezistat.

Un membru pensionat al forțelor de securitate israeliene și doi agenți ai serviciilor secrete italiene s-au numărat printre cele patru victime ale accidentului mortal cu barca de pe Lacul Maggiore, nordul Italiei, relatează CNN. Victimele italiene au fost Tiziana Barnobi, în vârstă de 53 de ani, și Claudio Alonzi, în vârstă de 62 de ani, a confirmat un delegat al serviciului secret al Italiei, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului a identificat victima israeliană ca fiind Shimoni Erez, în vârstă de 60 de ani. Căpitanul bărcii, a cărui parteneră, Anna Bozhkova, în vârstă de 50 de ani, a murit și ea în incident, este cercetat pentru omor din culpă, potrivit procurorului italian. Ambarcațiunea de 16 metri transporta 24 de persoane la capacitate excesivă când o aparentă trombă de apă a lovit-o, provocând răsturnarea acesteia. Unii dintre ei au reușit să înoate până la țărm și niciunul dintre supraviețuitori nu a suferit răni grave.

Oficialii Africii de Sud au acordat imunitate diplomatică generală tuturor liderilor care vor participa la summitul BRICS din august, informează The Guardian. Acest lucru i-ar permite președintelui Vladimir Putin să călătorească la Johannesburg fără a se teme că autoritățile statului acționează în baza unui mandat penal internațional pentru arestarea sa. Oficialii sud-africani au insistat că oferta de imunitate, publicată într-un jurnal guvernamental, nu poate prevala asupra mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI). Deoarece Africa de Sud este stat membru al CPI, reprezentanții țării ar fi supuși presiunilor și, eventual, s-ar putea afla sub obligația legală de a-l aresta pe Putin. Instanța a emis un mandat de arestare a acestuia în martie, pentru presupusa deportare forțată a copiilor din Ucraina în Rusia. Liderii Africii de Sud vor găzdui un summit al grupului BRICS format din Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud în august, iar o reuniune de planificare de două zile a miniștrilor de externe urmează să aibă loc în această săptămână. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …