Home / Politica si... / Alegeri / CIA confirmă implicarea Rusiei în favoarea lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA, iar îngrijorările se mută spre Europa

CIA confirmă implicarea Rusiei în favoarea lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA, iar îngrijorările se mută spre Europa

Material realizat de Valeria Bortă și Cristiana Mitran

Serviciile de securitate americane au anunțat, în urma unei anchete, că alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii au fost influențate ca urmare a implicării Rusiei prin intermediul unor persoane ce lucrau pentru Moscova, care au sustras email-uri de la Partidul Democrat pentru a le oferi celor de la WikiLeaks, conform The Guardian.

CIA ajuns la concluzia că Rusia s-a implicat în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie 2016, pentru a-i mări șansele de câștig candidatului republican, Donald Trump. Un raport separat publicat în New York Times specifică faptul că oficialii serviciilor secrete au fost ”foarte încrezători” să creadă că Rusia a avut un interes special în spargerea de conturi ale oficialilor americani pentru a se putea implica în alegerile din SUA. Presupunerile au trezit o reacție imediată din partea echipei de tranziție a președintelui-ales, Donald Trump, care a declarat: ”Acești oamenii sunt aceeași care au zis că Saddam Hussein avea arme de distrugeri la scară largă.”

Informațiile sustrase de hackeri au distras atenția de la campanie

Potrivit informațiilor publicate în New York Times, oficialilor, ce au fost primii informați despre aceste lucruri, li s-a comunicat de către agențiile de securitate că acestea au descoperit că indivizi ce au legături cu guvernul Rusiei ar fi oferit constant celor de la WikiLeaks mii de email-uri confidențiale furate de la Comitetul Național Democratic (CND) și de la alți oficiali.

De asemenea, oficialilor de securitate li s-a transmis că persoanele implicate în aceste acțiuni au fost identificate de serviciile secrete ale SUA și s-a stabilit că acestea au acționat în numele Rusiei pentru a crește șansele lui Trump de a câștiga alegerile pentru Casa Albă și de a minimiza șansele candidatului Partidului Democrat, Hillary Clinton. Unul dintre reprezentanții serviciilor secrete ale SUA a declarat: Aceasta este concluzia comunității de servicii secrete: că scopul Rusiei în acest caz a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt și să crească șansele lui Trump la victorie.

Email-urile au fost constant oferite celor de la WikiLeaks înainte de alegeri, distrugând șansele lui Clinton de a câștiga lupta pentru Casa Albă prin intermediul diverselor descoperiri. O parte din informațiile ce au fost expuse public au fost faptul că oficialii CND au conspirat pentru a-i scădea șansele rivalului său Bernie Sanders pentru a fi nominalizat, precum și relevarea unor tensiuni dintre membrii staff-ului de campanie al lui Clinton și unele figuri publice pentru a distrage atenția de la evoluția lui Donald Trump în dezbateri. Un alt raport, similar cu cel publicat de New York Times, de asemenea provenit de la oficiali anonimi, sugerează că agențiile de securitate ale SUA au descoperit că hackerii din Rusia au spart și conturile Comitetului Național Republican (CNR), dar au ales să publice doar informația furată de pe conturile democraților.

Agențiile de securitate din SUA nu pretind că implicarea Rusiei ar fi avut neapărat vreo influență definită asupra rezultatelor alegerilor. Kremlinul a negat acuzațiile, pe când fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat anterior că informațiile publicate despre CND nu ar fi provenit din partea Rusiei. Vineri, Casa Albă a anunțat că președintele SUA, Barack Obama, a cerut serviciilor de securitate să realizeze o analiză a atacurilor cibernetice asupra campaniei electorale, inclusiv furtul de email-uri. Obama a cerut ca raportul să fie realizat până pleacă de la Casa Albă, adică înainte de 20 ianuarie. Această cercetare va oferi mai multe informații despre cei implicați în spargerea de conturi din timpul campaniei și despre scopurile celor implicați.

Rusia ar putea fi implicată și în alegerile din Europa

Șeful agenției de securitate a Marii Britanii, MI6, se arată îngrijorat de raportul CIA cu privire la implicarea Rusiei în alegerile americane și subliniază că același lucru s-ar putea întâmpla și în alte situații care privesc scrutine din Europa
Șeful agenției de securitate a Marii Britanii, MI6, se arată îngrijorat de raportul CIA cu privire la implicarea Rusiei în alegerile americane și subliniază că același lucru s-ar putea întâmpla și în alte situații care privesc scrutine din Europa

Descoperirile CIA ar putea avea implicații și pentru alegerile ce urmează în Franța și Germania și ar putea pune la îndoială rezultatele Brexit-ului. Investigația CIA nu a oferit multă informație nouă, întrucât existau presupuneri că Rusia ar putea fi implicată în spargerea conturilor CND. Ceea ce descoperirile CIA au oferit nou este acuzația îndrăzneață și directă adusă Rusiei.

Descoperirile CIA s-au sincronizat perfect cu declarațiile directorului serviciilor secrete din Marea Britanie MI6, Alex Younger, făcute în această săptămână. În declarațiile sale, direcționate către Rusia, Younger a spus că Marea Britanie și alte democrații europene sunt expuse unei ”amenințări fundamentale” din partea statelor ostile ce recurg la atacuri cibernetice, propagandă și ”subminare a proceselor democratice.” Oficialul a adăugat,Riscurile acestei situații sunt profunde și reprezintă o amenințare iminentă pentru democrația noastră. Acestea ar trebui să fie un motiv de neliniște pentru toate țările ce împărtășesc valori democratice.”

Există presupuneri că Younger ar fi știut despre rezultatele investigațiilor CIA înainte de fi făcute acestea publice și că și-ar fi bazat discursul pe descoperirile în cauză, astfel având suspiciuni fondate că Rusia s-ar fi putut implica și în campania pentru referendumul britanic care a condus la Brexit.

Guvernul Putin a fost văzut ca un susținător al Brexit-ului, acesta servind scopului Rusiei de a slăbi Uniunea Europeană și NATO. Orice dovadă concluzivă a implicării Rusiei în Brexit ar putea alimenta și mai puternic tensiunile politice deja existente între Marea Britanie și Rusia. De asemenea, vor exista temeri în ceea ce privește alegerile din Franța, unde partidul lui Marine Le Pen, Frontul Național, formațiunie cunoscută drept pro-Moscova, a cerut suportul financiar al Rusiei pentru campania electorală, și bineînțeles, suspiciuni vor exista și în ceea ce privește alegerile din Germania, unde cel mai influent lider din Europa și adversarul permanent al lui Putin, Angela Merkel, va lupta împotriva unui grup de extremă dreapta în septembrie.

Astfel, posibila implicare a Rusiei în alegerile statelor ce au reprezentat de mult timp o rivalitate pentru aceasta sugerează faptul că Moscova încearcă să profite de momentul oportun al creșterii în sondaje a mai multor mișcări populiste în rândul țărilor vestice.

Trump neagă acuzațiile

La o zi de la prezentarea concluziilor CIA, Donald Trump a reacționat și a declarat că respinge concluzia CIA care susține că Rusia a lucrat în mod activ pentru a-l ajuta pe candidatul republican să câștige alegerile din SUA, potrivit The Independent. Într-un interviu acordat pentru Fox News, președintele-ales a reiterat afirmațiile sale anterioare precum că vinovatul pentru atacurile cibernetice asupra campaniei Partidului Democrat din timpul alegerilor ar fi fost China, sau pur și simplu un hacker independent, descriind concluzia CIA ca fiind “ridicolă” și adăugând: “Eu cred că e doar o altă scuză. Eu nu o cred.” Comentariile președintelui ales, care pun sub semnul îndoielii raportul CIA, îl pun în contradictoriu cu mai mulți membri ai propriului său partid, care fac parte din Senatul Statelor Unite și care și-au exprimat duminică îngrijorarea cu privire la imixtiunea Moscovei în alegerile americane și au cerut o ancheta bipartizană.

Trump a acuzat Partidul Democrat că a facut publice aceste rapoarte și a declarat că nu crede că au fost realizate de Serviciul de Informatii al SUA, sugerând că prin aceste demersuri se urmărește punerea la îndoială a corectitudinii cu care a câștigat alegerile. Observațiile lui Trump ar putea prevesti viitoare conflicte între noul președinte și agențiile de informații pe care el le va comanda și ar putea hrăni criticile la adresa politicii conciliatoare a lui Trump față de Rusia, informează Reuters.

Un prieten al lui Putin, viitor posibil secretar de stat

Politica pro rusă dusă de Trump este din ce în ce mai evidentă, astfel că, aflat în căutarea unui nou secretar de stat, magnatul imobiliar republican îl are în vedere pe Rex Tillerson, directorul executiv al Exxon Mobil Corp, care are legături strânse cu Moscova. În aceata privință, senatorul republican american John McCain a declarat “este o chestiune de îngrijorare pentru mine că el are o astfel de relație personală apropiată cu Vladimir Putin și, evident, au facut multe afaceri împreună”.

Același senator a susținut că este convins de intervenția rușilor în alegerile americane, însă este discutabil dacă implicarea acestora a avut drept scop câștigarea alegerilor de către un anumit candidat și a declarat că va lucra alături de senatorul republican Lindsey Graham și senatorii democrați Chuck Schumer și Jack Reed pentru a investiga aceste atacuri cibernetice. “Rapoartele recente de interferență rusă în alegerile noastre ar trebui să alarmeze fiecare american”, au declarat aceștia într-un interviu. “Acest lucru nu poate deveni o problemă partizană. Miza este prea mare pentru țara noastră.”

Un oficial al CIA a declarat pentru Reuters că în urma investigațiilor se poate susține cu “încredere mare”, nu numai că omologii lor ruși s-au implicat în atacurile cibernetice împotriva Partidului Democrat, dar că au facut acest lucru cu scopul de a o compromite pe Hillary Clinton. Oficialii ruși neagă orice implicare. Consilierii lui Trump au atacat elemente ale raportului CIA apărut în media, concentrându-se în special pe un articol apărut în New York Times spunând că oficialii serviciilor secrete au concluzionat că și sistemele informatice ale Comitetului Național Republican au fost atacate, iar faptul că informațiile obținute de hackerii ruși despre partidul republican nu au fost făcute publice conduce la concluzia că Rusia a încercat să-l ajute pe Trump să câștige alegerile. Consilierul lui Trump, Kellyanne Conway a spus că președintele-ales nu va interfera cu ancheta Congresului, dar că oficialul a privit acest val de rapoarte ca parte a unui efort de contestare a alegerilor.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Surse:

  1. https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/10/cia-concludes-russia-interfered-to-help-trump-win-election-report
  2. https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/10/russian-involvement-in-us-vote-raises-fears-for-european-elections
  3. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-russia-election-hacking-dont-believe-helped-him-win-putin-cia-ridiculous-a7468356.html
  4. http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-idUSKBN1400QX?il=0

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …