Home / Politica si... / Conflict / 2014, anul în care Statul Islamic a îngrozit o lume întreagă

2014, anul în care Statul Islamic a îngrozit o lume întreagă

image-resizerApărută în 1999, ca o organizație care avea ca scop răsturnarea guvernului iordanian de  la vremea respectivă,  gruparea denumită astăzi Statul Islamic a avut o ascensiune extrem de rapidă în 2014. În mai puțin de zece luni, combatanții Statului Islamic au cucerit mai multe orașe importante de pe teritoriul Irakului și au ucis mii de oameni, determinând astfel puterile occidentale să se implice din nou  în conflictul din Orientul Mijlociu.

Obiectivul declarat al grupării jihadiste este acela de a crea un califat islamic în întreaga regiune, care să cuprindă Siria, Irak, Iordania, Liban, Israel și teritoriile palestiniene.

Iată, în continuare, principalele momente care au marcat ascensiunea grupării teroriste în ultimul an:

IANUARIE
Statul Islamic s-a aflat în spatele mai multor atacuri produse în Irak și Siria pe parcursul anului 2013. Totuși, începutul anului 2014 este momentul în care a fost înregistrat primul avans semnificativ al grupării, când luptătorii au luat cu asalt orașele Fallujah și Ramadi. Astfel, pe 7 ianuarie militanții Statului Islamic și aliații lor sunniți din zonă, nemulțumiți de guvernul de la Bagdad, dominat de șiiți, anunță că au cucerit orașul Fallujah. Forțele guvernamentale irakiene se luptă fără succes să preia din nou controlul asupra zonei. Lupte intense au avut loc pe parcursul a trei săptămâni, timp în care mii de civili și-au părăsit locuințele, fugind din calea violențelor.

FEBRUARIE
După luni de lupte interne, ISIL (Statul Islamic în Irak și Levant) sau ISIS (Statul Islamic în Irak și Siria) anunță ruptura de gruparea Al-Qaida și Fronutul Al Nousra. Din acel moment ISIS nu se va mai concentra pe lupta împotriva regimului sirian al lui Bashar al Assad, ci pe crearea unui califat islamic în regiune.
Într-un mesaj postat pe site-urile jihadiste, liderii Al Qaida anunțau, la momentul respectiv, că ISIS ”nu este o ramură a Al Qaida și că nu are o relație organizațională cu acest grup”, potrivit abc.net.au.

IUNIE
10 Iunie. Militanții ISIS cuceresc orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak. Ei preiau controlul asupra clădirilor guvernamentale, închisorilor și posturilor de televiziune, armata irakiană nefiind suficient de puternică pentru a-i putea opri. În urma acestui atac, țările vecine, printre care Arabia Saudită și Iordania, încep să consolideze patrulele de la frontieră. Totodată, premierul Irakului, Nouri al-Maliki, cere Parlamentului să declare starea de urgență în orașul din nordul țării.
11 iunie. ISIS cucerește Tikrit, orașul natal al lui Saddam Hussein și totodată un punct stategic în avansul spre capitala țării. Reprezentanții Departamentului de Stat american, precum  și ministerul de Externe iranian își oferă sprijinul guvernului de la Bagdad. Refugiații fug în Kurdistanul irakian. Lumea întreagă află despre ororile petrecute în Tikrit abia câteva zile mai târziu, când militanții islamiști anunță că au masacrat 1.700 de soldați irakieni.
29 iunie. Grupul terorist preia oficial numele de Statul Islamic (IS) și îl declară pe liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, drept calif al tuturor musulmanilor.

IULIE
10 iulie. Liderii kurzi îi cer premierului al-Maliki să demisioneze după ce acesta a acuzat Kurdistanul că ar ascunde trupe IS.
19 iulie. Jihadiștii din Mosul îi somează pe creștinii care mai locuiesc în oraș să aleagă între a se converti la islam și a părăsi zona. În mai puțin de două zile mii de creștini abandonează orașul.

AUGUST
6 august. Kurzii se alătură luptei împotriva IS, după ce militanții grupării cuceresc orașul Sinjar, bastion al comunității minoritare Yazidi.
8 august. Confruntat cu spectrul institurii unui stat terorist în Orientul Mijlociu, președintele american Barack Obama decide să lanseze atacuri aeriene împotriva Statului Islamic.
Loviturile aeriene au drept țintă zone din nordul Irakului, liderul de la Casa Albă anunțând că exclude folosirea trupelor terestre în cadrul operațiunii.
14 august. Premierul irakian Nuri al-Maliki demisionează, iar în cadrul unei declarații televizate el anunță că îl susține pe Haider al-Abadi pentru a-i fi succesor.
20 august. FBI confirmă autenticitatea unui clip video care prezintă decapitarea jurnalistului american James Foley de către un membru al Statului Islamic. În vârstă de 40 de ani, Foley fusese răpit în Siria încă din 2012. În înregistrare americanul citește o declarație prin care critică acțiunile SUA în Orientul Mijlociu. Totodată, jihadiștii amenință că dacă președintele Obama nu va pune punct atacurilor aeriene asupa țintelor Statului Islamic, gruparea îl va executa și pe jurnalistul Steven Sotloff.
25 august. Președintele sirian, Bashar al Assad se oferă să sprijine Occidentul îl lupta contra Statului Islamic.

SEPTEMBRIE
2 septembrie. Statul Islamic publică un clip video care prezintă decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff. La fel ca James Foley, acesta citește o declarație anti-americană și tot ca în videoclipul precedent este amenințat cu moartea britanicul David Cawthorne Haines, dacă nu vor fi oprite loviturile aeriene în Irak.
8 septembrie. Noul guvern irakian, condus de Haider al-Abadi, primește aprobarea Parlamentului.
10 septembrie. Secretarul de stat american, John Kerry, ajunge la Bagdad. Este vorba despre o oprire neanunțată, în cadrul turneului pe care l-a făcut în Orientul Mijlociu, în încercarea de a creiona o coaliție internațională împotriva Statului Islamic. Cu această ocazie, șeful diplomației americane și-a exprimat susținerea pentru noul guvern irakian, subliniind totuși că acest sprijin depinde de măsura în care executivul va  include și reprezentanți ai minorităților etnice.
10 septembrie. Într-un discurs susținut cu o zi înainte de comemorarea a 13 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, președintele american, Barack Obama, promite ”o slăbire și în cele din urmă o distrugere” a Statului Islamic. Totodată, liderul de la Casa Albă anunță o extindere a strategiei anti-teroriste, care va include și ținte din Siria. Planul implică lovituri aeriene în Irak și Siria, o creștere a sprijinului pentru forțele terestre din regiune, precum și furnizarea de asistență umanitară pentru civili.
13 septembrie. Jihadiștii publică un nou videoclip în care prezintă presupusa decapitare a britanicului David Cawthorne Haines, lucrător în cadrul serviciilor umanitare. Ucigașul său pare a fi același bărbat care apăruse în imaginile cu execuțiile celor doi jurnaliști americani. Denumit de media occidentală “Jihadi John”, acesta pare a avea accent britanic. La finalul clipului este prezentat un alt ostatic, identificat ca Alan Henning și care, amenință jihadistul, va fi executat dacă Marea Britanie va continua să sprijine lupta împotriva IS.
21 septembrie. Forțele IS invadează baza militară irakiană de la Saqlawiyah și cuceresc orașul cu acelați nume și Sicher. Cel puțin 370 de soldați irakieni au fost uciși în cadrul acestui atac, iar aproximativ 400 au fost capturați.
23 septembrie. Încep atacurile aeriene asupra țintelor Statului Islamic din Siria. La operațiune participă și aeronave militare aparținând Bahrainului, Iordaniei, Arabiei Saudite, Qatarului și Emiratelor Arabe Unite. Potrivit oficialilor americani ai apărării, citați de New York Times, printre obiectivele vizate de atacuri se numără depozite cu arme, cazărmi și clădiri folosite de militanți ca posturi de comandă și control.  Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului estimează că aproximativ 400 de combatanți ai IS au fost uciși în timpul atacurilor.
24 septembrie. Jund al-Khilafah, o grupare algeriană, afiliată Statului Islamic l-a decapitat pe turistul francez Hervé Gourdel, răpit  pe 21 septembrie, ca răspuns la acțiunile Franței împotriva IS. Francois Hollande a condamnat uciderea turistului, dar a adăugat că bombardamentele franceze împotriva Statului Islamic, care fuseseră începute cu doar o săptămână înainte, vor continua.
25 septembrie. Militanții IS au executat-o public pe Samira Salih al-Nuaimi, avocat și activist pentru drepturile omului, acuzată a abandonat Islamul. Al-Nuaimi a fost răpită pe 17 septembrie, după ce a criticat, în comentariile postate pe Facebook, faptul că membrii IS au distrus lăcașuri de cult din Mosul, după ce au preluat controlul asupra orașului.
29 septembrie. Statul Islamic publică un nou videoclip în care apare jurnalistul John Cantlie. La fel ca în cazurile precedente, acesta apare îmbrăcat într-o uniformă portocalie de închisoare și critică strategia președintelui american, Barak Obama de a ataca ținte ale IS.

OCTOMBRIE
2 octombrie. Parlamentul turc încuviințează, cu 298 de voturi ”pentru” și 98 ”împotrivă” demararea operațiunilor militare împotriva Statului Islamic, în contextul în care combatanții se apropie tot mai mult de graniță. Astfel, Turcia face un pas spre cooperarea cu coaliția internațională condusă de SUA, împotriva grupării teroriste. Implicarea Turciei în această operațiune presupune atât utilizarea forțelor militare ale țării în lupta cu IS, precum și posibilitatea ca trupele străine să acționeze de pe teritoriul Turciei împotriva combatanților jihadiști.
3 octombrie. Un nou clip video care prezintă decapitarea britanicului Alan Henning este făcut public de Statul Islamic. În aceeași filmare este ameințat și lucratorul american în cadrul serviciilor umanitare, Peter Kassig.  Ca și până acum, vina pentru uciderea englezului este aruncată de jihadiști asupra Marii Britanii care s-a alăturat coaliției internaționale care luptă împotriva IS.
7 octombrie. Camera Comunelor din Parlamentul canadian aprobă, cu 157 de voturi ”pentru”și 134 ”împotrivă” organizarea de lovituri aeriene împotriva grupării islamiste, în cadrul unei misiuni prevăzută să dureze șase luni.
10 octombrie. Ministrul spaniol al Apărării, Pedro Morenés anunță că Spania va trimite 300 de militari în Irak, care vor participa la activități non-combat timp de două luni.
31 octombrie. ONU anunță că în total, 15.000 de luptători străini s-au alăturat Statului Islamic sau altor grupări similare. Potrivit raportului, obținut de The Guardian, este vorba despre jihadiști care provin din peste 80 de țări, inclusiv unele state care nu au avut legături anterioare cu Al Qaida. Deși în cadrul documentului nu există o listă completă a acestor țări, se precizează că ”există cazuri de luptători teroriști din Franța, Rusia și Marea Britanie care lucrează împreună”, potrivit time.com.

NOIEMBRIE
16 noiembrie. Statul Islamic publică o altă înregistrare cu decapitarea ostaticului american, Peter Kassing și a altor 15 prizonieri din aramata siriană.

DECEMBRIE
17 decembrie. Forțele peșmerga au reușit să pună capăt asediului de pe muntele Sinjar și să preia controlul asupra a peste 700 de kilometri pătrați din teritoriu.
21 decembrie. Ofensiva din Sijar se încheie cu victoria kurzilor. Combatanții SI se retrag, iar orașul Sinjar este eliberat.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *