Home / GeopoliticALL / Africa / Epidemia virusului Ebola, principala provocare a lumii medicale în 2014

Epidemia virusului Ebola, principala provocare a lumii medicale în 2014

ebola-virus33La scurt timp după ce a fost depistată în martie 2014, epidemia actuală de ebola a devenit una dintre cele mai aspre de când a fost pentru prima oara descoperită în 1976. Potrivit BBC, la finalul acestui an au fost raportate 8.004 decese din șase țări: Liberia, Guinea, Sierra Leone, Nigeria, SUA și Mali în timp ce numărul total al cazurilor depășește 20.300. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul total a fost subraportat.

Cercetătorii de la jurnalul științific New England Journal of Medicine au ajuns la concluzia că epidemia a început de la un copil de doi ani care a murit în decembrie 2013 într-un sat mic din sud-estul Guineei. În martie, Ministerul Sănătății din Guineea și organizația Medici fără Frontiere (MSF) au fost averitzați cu privire la apariția unei boli misterioase care cauză stări de vomă, febră și diaree. La puțin timp WHO a confirmat existența ebola.

De a aici a durat puțin până ce virusul a început să se răspândească și în statele vecine. Primul caz de ebola din Libera a fost confirmat în luna mai. A urmat apoi Nigeria în iulie și Senegal pe 29 august. Tot în aceeași lună a fost identificată o nouă tulpină a virusului care a pornit o epidemie în Republica Democrată Congo, diferită față de epidemia din Africa de vest. În aceeași lună, Națiunile Unite au făcut apel la colaborarea între state pentru a împiedica răspândirea virusului. Pe 25 octombrie a fost depistat primul caz de ebola din Mali la o fetiță de doi ani. În prezent, Mali se confruntă cu un al doilea val de epidemie.

Virusul a ajuns în cele din urmă și în SUA, iar prima victimă un bărbat de 42 de ani (Thomas Eric Duncan) care luase virusul în timp ce se afla în Liberia. Bărbatul a murit pe 8 octombrie. Cele două asistente care l-au îngrijit au fost și el diagnosticate cu ebola, dar s-au fost vindecat. Asistenta medicală, Teresa Romero, făcea parte dintr-o echipă de medici la spitalul Carols II de la Madrid unde avea grijă de doi misionari întorși din Liberia și Sierra Leone când a fost diagnostictă cu ebola. Alte cazuri s-au înregistrat și în Germania, Norvegia, Franța, Italia, Elveția și Regatul Unit.

Eforturile de combatere al virusului au fost încetinite din cauza lipsei de cooperare din partea comunităților locale din zonele afectate. Totuși, oficialii sănătății afirmă că virusul a intrat într-o nouă fază în care rata de infectare a scăzut în special în Guineea și Liberia. Potrivit WHO, virusul continuă să facă ravagii în Sierra Leone, mai ales în partea de vest și de nord a țării.

Ebola a fost descoperită prima oară în 1976. În medie se înregistrează sub 500 de cazuri pe an, în timp ce între 1979 și 1994 nu s-a înregistrat niciunul. Regiunile afectate sunt în general cele din Africa subsahariană.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *