Home / Politica si... / Conflict / Atacuri teroriste în capitala Franței. 13 persoane și-au pierdut viața în urma a două atacuri armate

Atacuri teroriste în capitala Franței. 13 persoane și-au pierdut viața în urma a două atacuri armate

 

charb-cabu-wolinski-et-tignous-sont-morts-dans-l-attaque_2330227_480x300

UPDATE: Capitala Franței se află sub alertă teroristă după două atacuri armate în urma cărora 13 persoane au fost ucise în două zile consecutive, iar alte 11 au fost rănite, patru dintre victime aflându-se în stare critică. La doar o zi după atacul asupra redacției publicației Charlie Hebdo, în cursul zilei de joi o polițistă a fost ucisă care intervenise în urma unui accident de circulație în Montrouge, în regiunea pariziană.

Autoritățile franceze au anunțat că, inițial, două persoane au fost grav rănite în urma atacului de joi dimineață. Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul de miercuri asupra redacției Charlie Hebdo, în care 12 persoane au fost ucise de doi atacatori identificați ulterior ca fiind frații Cherif și Said Kouachi, doi cetățeni francezi de origine algeriană, de 32, respectiv 34 de ani. Un al treilea suspect, Hamyd Mourad, de 18 ani, care se presupune că a fost complicele celor doi și a condus mașina cu care aceștia au reușit să fugă, s-a predat în noaptea de miercuri spre joi poliției.

12 persoane au fost ucise și cel puțin opt rănite în urma unui atac produs la sediul săptămânalului de de satiră francez  Charlie Hebdo, informează BBC News.

Persoane înarmate au deschis focul asupra biroului din Paris al revistei, cunoscută pentru faptul că a abordat deseori în paginile sale chestiunea islamului radical. Este vorba despre cel mai sângeros atac de pe teritoriul francez din ultimele decenii.

Patru dintre caricaturiștii revistei, inclusiv redactorul-șef, Stephane Charbonnier, precum și doi ofițeri de poliție se numără printre victime. De altfel, Charbonnier a fost amenințat de mai multe ori cu moartea, aflându-se până acum sub protecția autorităților. Potrivit presei franceze, caricaturiștii uciși sunt Cabu, Tignous și Wolinski.

Înarmați cu puști Kalașnikov, trei atacatori au luat cu asalt sediul publicației în la ora locală 11.30 (12.30, ora României), potrivit unor surse citate de AFP. Aceștia, care se declară membri ai Al Qaida, au avut un schimb de focuri cu polțiștii aflați în zonă.

Un scurt video filmat de un amator și difuzat de televiziunile franceze prezintă doi bărbați cu cagule pe față în afara sediului publicației. Unul dintre ei vede un polițist rănit și îl împușcă de la mică distanță, apoi cei doi pleacă de la fața locului cu o mașină.

Într-un alt clip difuzat de postul iTELE, atacatorii sunt auziți strigând: ”Am ucis Charlie Hebdo. L-am răzbunat pe profetul Mahomed”, transmite BBC News.

Săptămânalul Charlie Hebdo este cunoscut pentru faptul că a publicat în trecut mai multe caricaturi ale profetului Mohamed, iar cel mai recent tweet de pe contul revistei este o caricatură a liderului grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

De altfel, birourile revistei au mai fost ținta unui atac. În noiembrie 2011, sediul săptămânalului a fost distrus de un incendiu provocat, după publicarea unei caricaturi a lui Mohamed, sub titlul “Charia Hebdo”.
”Un atac terorist”, astfel a calificat președintele Franței, Francois Hollande, tragedia de la revista Charlie Hebdo.

”Un act de o barbarie de nedescris a fost săvârșit astăzi la Paris.(…) Au fost luate măsuri pentru a-i găsi pe cei reponsabili, vor fi căutați atât timp cât este nevoie pentru a fi prinși și duși în fața justiției”, a declarat liderul francez, citat de Reuters. Oamenii au fost ”uciși într-un mod laș”, a mai spus Hollande, care a ajuns imediat la locul atentatului.

Reacții au venit și de la Casa Albă. Președintele american, Barack Obama, a condamnat atacul, oferindu-se să pună la dispoziție orice ajutor necesar ”pentru aducerea acestor teroriști în fața justiției”, transmite Reuters.

Liderul guvernului britanic, David Cameron, a arătat, într-un mesaj postat pe Twitter, solidaritatea față de poporul francez. ”Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului și în apărarea libertății presei”, a anunțat premierul de la Londra.

Și cancelarul german, Angela Merkel a condamnat atentatul de la Paris. ”Acest act abominabil este nu numai un atac asupra vieții cetățenilor francezi și a securității lor. De asemenea, este un atac asupra libertății de exprimare și a presei, elemente de bază ale culturii noastre democratice libere”, a transmis Angela Merkel, potrivit Reuters.

Atacul de miercuri dimineață vine în contextul în care Franța era deja în alertă, după mai multe incidente produse chiar înainte de Crăciun și în care au fost implicați militanți islamiști.

 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *