Home / GeopoliticALL / Al-Qaida mizează pe operațiunile militare împotriva ISIS pentru a recupera supremația mișcării jihadiste

Al-Qaida mizează pe operațiunile militare împotriva ISIS pentru a recupera supremația mișcării jihadiste

Ascensiunea insurgenților extremiști sunniți reuniți în cadrul Statului Islmic din Irak și Levant (ISIS sau ISIL, redenumit ulterior Statul Islamic sau SI) a avut loc cu sprijinul organizației teroriste Al-Qaida, însă pretențiile de expansiune ale ISIS și instaurarea unui ”califat” asupra teritoriilor controlate au provocat o ruptură între cele două facțiuni în ultimele luni. Astfel, ISIS și Al-Qaida au devenit rivale în lupta pentru supremația deținută în privința mișcării globale jihadiste, iar urmașul lui Osama bin Laden, Ayman Al-Zawahiri, a ajuns să spere, în mod paradoxal, la diminuarea influenței ISIS prin campania militară internațională coordonată de Statele Unite ale Americii, scrie CNN.

Cele două facțiuni teroriste au perspective diferite asupra activității prestate și au devenit rivale în lupta pentru acapararea mișcării globale jihadiste pe plan internațional. În luna februarie, Ayman Al-Zawahiri, liderul Al Qaeda, a hotărât să rupă relațiile cu ISIS, după ce membrii grupării nu au fost de acord să-și mențină aria de influență doar în zona Irakului, informează CNN.

De atunci și până în prezent, Al-Zawahiri are așteptări din partea președintelui Statelor Unite că va lua măsuri împotriva ISIS; un paradox și o ironie a sorții pe care, în mod sigur, istoria nu-l va uita prea curând.

Amenințarea pe care o reprezintă Statul Islamic (califatul) îi face pe rivali – foștii parteneri – să pară nesemnificativi și, pe bună dreptate, la ora actuală aceștia reprezintă o amenințare mai mare decât mișcarea Al Qaida, atât la nivel regional, cât și internațional.

Specialiști de pe continentul american susțin că noul stat își exercită puterea în calitate de organizație militară și administrativă. Percep taxe, comit infracțiuni pentru obținerea venituri și exploatează petrolul de pe teritoriile irakiene cucerite.

Astfel că, Al Qaida a pierdut teren prin vechile proceduri, iar liderii grupării asistă neputincioși la peisajul tensionat din țările arabe. Speranța lui Al-Zawahiri este ca Statele Unite să-și retragă forțele din Afganistan, zonă aflată în continuare sub influența acestuia, pentru ca organizația să organizeze un „contra-califat”.

Unii analiști consideră că ISIS se va prăbuși din interior din cauza propriilor sale acțiuni. Militanții acestora cuceresc mai multe teritorii decât pot apăra și au mai mulți adversari decât posibilitatea lor de a lupta.

Cea mai mare amenințare la adresa occidentului și a valorilor democrației pe care o reprezintă noul califat este dat de recruții seduși de jihadismul global din cadrul țărilor din Vest. Mulți tineri arabi au plecat din occident pentru a-și arăta sprijinul față de noua mișcare. Întrebarea care se pune la ora actuală este dacă aceștia se vor întoarce cu principii fundamental extremiste și vor săvârși acțiuni teroriste și pe teritoriile statelor occidentale.

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *