Home / GeopoliticALL / Africa / SUA trimit 3.000 de militari în Liberia pentru a ajuta la stoparea epidemiei Ebola

SUA trimit 3.000 de militari în Liberia pentru a ajuta la stoparea epidemiei Ebola

GUINEA-HEALTH-DISEASE-FILESPreședintele american Barack Obama a luat marți decizia de a trimite 3.000 de militari în Africa de Vest pentru a ajuta la stoparea epidemiei de Ebola. Militarii vor sprijini personalul medical, vor construi centre de tratament și vor oferi resursele necesare pentru a face față epidemiei, totul în efortul de a combate virusul care a omorât deja 2.500 de oameni, anunță The Guardian.

Președintele Obama, care a numit epidemia o criză de securitate națională, va vizita Centre pentru Controlul Bolilor în Atlanta pentru a-și demonstra angajamentul față de problemă. Vor fi trimise 3.000 de forțe militare și se va înființa un centru comun de comandă în Liberia, care să coordoneze activitatea Statelor Unite și a altor parteneri internaționali.

Planul Washingtonului este de a instrui 500 de lucrători în asistența medicală în fiecare săptămână timp de cel puțin șase luni, să construiască 17 spitale fiecare cu câte 100 de paturi și să înfiițeze o comandă comună cu sediul în Monrovia. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va livra în Liberia 50.000 de truse medicale care vor fi împărțite locuitorilor și de asemenea va instrui populația cum să aibă grijă de cei expuși la virus.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că situația este critică în cele mai puternic afectate țări: Guineea, Liberia și Sirra Leone, unde este nevoie de personal medical de patru ori mai mare, majoritatea fiind necesară pentru a urmări contactele celor infestați, singurul mod prin care boala poate fi controlată.

Administrația Obama a cerut Congresului să aloce 88 de milioane de dolari pentru a accelera producția de medicamente antivirale experimentale. Departamentul de Apărare a solicitat realocarea a 500 de milioane de dolari din bugetul de stat pentru a ajuta la acoperirea costurilor folosite pentru misiunea umanitară.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate pentru joi, avertizând că epidemia ar putea ”întoarce țările din Africa de Vest înapoi cu o generație.”

Oficialii americani au spus că va dura două săptămâni până ce militarii vor fi mobilizați și trimiși în Liberia. Senatorul Chris Coons, președintele Comisiei pentru relații externe a declarat că ”această intervenție umanitară servește drept protecție împotriva unei crize de securitate la nivel național care are potențialul de a ajunge pe pământ american.”

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *