Cancelarul german Angela Merkel, considerată cel mai influent politician european, a împlinit, pe 17 iulie, 60 de ani. În seara zilei de joi, a sărbătorit acest eveniment alături de 1.000 de invitați la cartierul general al Uniunii Creștin-Democrate din Berlin. Cu toată atenția de care s-a bucurat, Merkel nu a părut prea mulțumită de cadourile venite din partea colegilor și jurnaliștilor, potrivit The Guardian.
Cu o seară înainte, în cadrul summitului european organizat între liderii UE, președintele Consiliului, Herman van Rompuy, i-a dăruit Angelei Merkel un tricou care imita modelul celui al echipei naționale de fotbal germane, inscripționat cu numărul 60, cu semnăturile tuturor celorlalți lideri europeni. Pe lângă faptul că tricoul părea o copie ieftină a originalului, îi lipseau și cele patru stele simbolice pentru cele patru titluri ale naționalei germane la Campionatul Mondial de Fotbal, un detaliu care nu i-ar fi scăpat niciodată microbistei Merkel. În cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, șeful postului de televiziune public german, ZDF, s-a încumetat să îi cânte Angelei Merkel Mulți ani trăiască, însă nu a fost acompaniat de niciun coleg de al său, ceea ce a făcut momentul să pară puțin penibil. Replica lui Merkel a demonstrat încă o dată cum are întreaga presă germană la degetul mic: „Ar fi trebuit să cânt cu dumneavoastră, ar fi ieșit mai bine atunci. Dar mulțumesc oricum.”
Stefan Leibich, poltician german de stânga, a declarat: „Dacă RDG nu s-ar fi prăbușit, Angela Merkel ar fi ieșit la pensie săptămâna aceasta”, citează revista politică Cicero. În schimb, însă, Merkel se bucură de o rată de popularitate de 77% în Germania și este departe de gândul unei retrageri.
De la începutul celui de-al treilea mandat al său în luna decembrie anul trecut, Angela Merkel a fost implicată în gestionarea afacerii de spionaj a SUA, a jucat un rol important în negocierile privind situația din Ucraina, a făcut o vizită oficială în China și a încercat să medieze disputa dintre Bruxelles și Marea Britanie legată de numirea lui Jean-Claude Juncker ca viitor președinte al Comisiei Europene. În acest sens, a atras critica unei părți a politicienilor germani cum că ar neglija politica internă în detrimentul implicării în probleme externe, după ce a lăsat partanerilor socialiști să impună o serie de politici în programul de guvernare.
Zvonurile apărute în aprile legate de posibila retragere a lui Merkel din funcție au reînceput să circule. Nikolaus Blome a declarat pentru publicația germană Der Spiegel: „Nu pare să se mai implice prea mult în ceea ce și-a propus să facă”, speculând că Merkel ar intenționa să preia președinția Consiliului European sau o funcție înaltă la ONU. Noul președinte al Consiliului European urmează să fie ales în această toamnă, în timp ce actualul Secretar General al ONU, Ban Ki-moon, își va încheia mandatul în ianuarie 2017, în același an în care sunt programate viitoarele alegeri legislative din Germania.
Sfârșitul erei Merkel ar pune Uniunea Creștin-Democrată în fața unui impas. Deși ministrul apărării, Ursula von der Leyen (în vârstă de 55 de ani), este văzută ca o potențială succesoare a lui Merkel, este puțin probabil ca aceasta să se bucure de aceeași aprobare pe scară largă din partea poporului german din cauza personalității sale controversate, despre care se crede că nu îi va fi la fel de ușor să preia frâiele puterii și să obțină aceeași rată de aprobare din partea cetățenilor precum o face cea pe care publicația Die Zeit o numește ”Angela Royal”.